©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Şaraga


Çağlar Haritalar Fotoğraflar
Kalkolitik
İTÇ



Haritalar Şaraga

Türü:
Höyük
Rakım:
520 m
Çap:
m - Yön:

Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Gaziantep
İlçe:
Karkamış
Köy:
Kelekli

Tahribat :
Baraj - Doğal - Tarım

TAYEx:
Gidildi - 11/8/2001

Tescil Durumu:
Tescilli
Tescil Tarihi:
26/10/1995
Tescil No:
2259
Tescil Derece:
1
Tescil Kurumu:
Adana KTVKK
Tescil Kadastro:
778
     


Yeri: Şaraga; Gaziantep İli; Karkamış İlçesi'ne bağlı Kelekli (Şara)Köyü'nün 800 m kadar kuzeydoğusunda; Fırat Nehri'nin batı kenarında yer almaktadır. Keleklioğlu Köyü'ne Gaziantep-Urfa karayolundan Birecik'te ayrılan ve Fırat'a paralel olarak güneye inen asfalt bir köy yoluyla ulaşılır. Höyük; önemli bir tarihi merkez olan Karkamış'ın 10 km kadar kuzeyindedir. Gre Virike; Akarçay Tepe ve Akarçay Höyük; Şaraga'nın karşısında; nehrin doğu kıyısında kalmaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Nizip Platosu'nun eteklerinden doğan küçük bir dere; tepenin hemen güneyinden Fırat'a kavuşur. Höyük; kuzeyden güneye 200 m uzunluğunda; doğudan batıya 150 m genişliğinde ve yaklaşık 22 m yüksekliğindedir. Kuzeydoğuda Fırat'ın yaptığı doğal kesit dışında; höyüğün tüm etekleri tarım alanı elde etmek ve yol yapımı için kesilmiştir.
Tahribat Açıklama: Höyüğün kuzey yamacı ve batı eteği tarım nedeniyle düzleştirilmiş durumdadır. Güney ve batı yamaçlarından toprak alınmıştır ve höyüğün batısı dışında tüm etekleri Fırat Nehri ile çevrilidir. Arkeolojik kazıların devam ettiği höyükte açmaların bazılarını su basmıştır [TAYEx 11.8.2001].
Tescil Bilgisi: Şara Höyüğü adıyla tescil edilmiştir (ASAL 2008).


Liste'ye