©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Kanlıgeçit


Çağlar Haritalar Fotoğraflar
Kalkolitik
İTÇ



Haritalar Kanlıgeçit

Türü:
Höyük
Rakım:
138 m
Çap:
m - Yön:

Bölge:
Marmara
İl:
Kırklareli
İlçe:
Merkez
Köy:
Merkez

Tahribat :
Diğer - Tarım

TAYEx:
Gidildi - 12/6/2000

Tescil Durumu:
Tescilli
Tescil Tarihi:
19/10/1990
Tescil No:
787
Tescil Derece:
Tescil Kurumu:
Edirne KTVKK
Tescil Kadastro:
     


Yeri: Kırklareli il merkezinin yaklaşık 500 m güneyinde; şehir merkezinden güneye Asılbeyli Köyü'ne giden yolun yaklaşık 250 m doğusunda; Haydar Dere'nin iki yakasında yer alır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Kanlıgeçit yerleşmesi; Kırklareli demiryolu tarafından ortadan kesilerek kısmen tahrip edilmiştir. 1981 yılında saptandığı zaman demiryolu ve derenin parçaladığı yerleşme alanları; üç ayrı yerleşme yeri olarak ele alınmış ve Kanlıgeçit Kuzey (B5/17); Kanlıgeçit Güney (B5/18) ve Kanlıgeçit Doğu (B5/16) olarak isimlendirilmiştir. Kanlıgeçit kuzey olarak isimlendirilen Akropol kısmının yayvan bir höyük olduğu belirtilmektedir. Kazı çalışmaları sonrasında açmalardaki duvarlar kalaslarla sağlamlaştırılmış; açmaların üzeri naylonla kapatılıp toprak yığılarak korumaya alınmıştır.
Tahribat Açıklama: Yerleşmenin tüm yayılım alanı Haydardere ve tren yolu tarafından dörde bölünmüştür. Kazılan alanının doğu ve güneydoğusunda kalan kısım dikenli telle çevrilerek tarla olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu alanın da yerleşme sınırına dahil olduğu bilinmektedir [TAYEx 12.6.2000].
Tescil Bilgisi: ASAL'da yoktur (28.11.2005).


Liste'ye