©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Kanlıgeçit

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Kanlıgeçit
Türü:
Höyük
Rakım:
138 m
Bölge:
Marmara
İl:
Kırklareli
İlçe:
Merkez
Köy:
Merkez
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Son

     


Kırklareli il merkezinin 250 m güneyinde; Asılbeyli Köyü'ne giden karayolunun yaklaşık 100 m kadar güneybatısındadır. Kentin doğusundan; Aşağı Pınar Höyüğü'nün batısından gelen ince bir dere; yerleşmeyi ikiye bölmüştür. Kırklareli'nden geçerek Babaeski'ye giden demiryolu da; her iki parçayı keserek; yerleşmede büyük tahribata neden olmuştur. Kazıları; 1993 yılından beri; M. Özdoğan ve H. Parzinger tarafından sürdürülmektedir. Üstteki Klasik ve Hellenistik Dönem tabakalarının ve İlk Tunç Çağı 3. evresine ait taş temelli yapıların altında bir göl dolgusu bulunmuş; onun altında da; ana toprak üzerinde; Son Kalkolitik-İlk Tunç Çağı'na geçişi gösteren buluntular elde edilmiştir. Ana toprağa oyularak açılmış olan iki çukurda; Kalkolitik Çağ özellikleri gösteren parçalar saptanmıştır. Bunlar hafirlere göre; Güneydoğu Avrupa'nın; Gumelnitsa ve Pre-Cucuteni kültürleri ile ilişkili bulgulardır. Kodu B 5 / 18. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Yeri: Kırklareli il merkezinin yaklaşık 500 m güneyinde; şehir merkezinden güneye Asılbeyli Köyü'ne giden yolun yaklaşık 250 m doğusunda; Haydar Dere'nin iki yakasında yer alır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Kanlıgeçit yerleşmesi; Kırklareli demiryolu tarafından ortadan kesilerek kısmen tahrip edilmiştir. 1981 yılında saptandığı zaman demiryolu ve derenin parçaladığı yerleşme alanları; üç ayrı yerleşme yeri olarak ele alınmış ve Kanlıgeçit Kuzey (B5/17); Kanlıgeçit Güney (B5/18) ve Kanlıgeçit Doğu (B5/16) olarak isimlendirilmiştir. Kanlıgeçit kuzey olarak isimlendirilen Akropol kısmının yayvan bir höyük olduğu belirtilmektedir. Kazı çalışmaları sonrasında açmalardaki duvarlar kalaslarla sağlamlaştırılmış; açmaların üzeri naylonla kapatılıp toprak yığılarak korumaya alınmıştır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye