©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Kanlıgeçit

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Kanlıgeçit
Türü:
Höyük
Rakım:
138 m
Bölge:
Marmara
İl:
Kırklareli
İlçe:
Merkez
Köy:
Merkez
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Klasik Erken Demir Çağı

     


Kırklareli il merkezinin 250 m güneyinde; Asılbeyli Köyü'ne giden karayolunun yaklaşık 100 m kadar güneybatısındadır. Kanlıgeçit yerleşmesi, Kırklareli demiryolu tarafından ortadan kesilerek kısmen tahrip edilmiştir. 1981 yılında saptandığı zaman demiryolu ve derenin parçaladığı yerleşim alanları, üç ayrı yerleşim yeri olarak ele alınmış ve Kanlıgeçit Kuzey (B5/17), Kanlıgeçit Güney (B5/18) ve Kanlıgeçit Doğu (B5/16) olarak isimlendirilmiştir. Kanlıgeçit Kuzey olarak isimlendirilen akropol kısmının yayvan bir höyük olduğu belirtilmektedir. Yerleşim yeri ilk kez 1981 yılında M. Özdoğan tarafından saptanmış, Neolitik çağlardan Demir Çağı içlerine kadar uzanan höyükler arasında sayılmış [Özdoğan1982a:66] 1994 yılından itibaren de M. Özdoğan ve H. Parzinger başkanlığında bir ekip tarafından kazılmaya başlanmıştır. H. Parzinger'in kazı ekibinden ayrılmasından sonra kazı M. Özdoğan yönetiminde devam etmiştir. Kanlıgeçit Kuzey yerleşmesinin dolgusunun bir bölümü önceki yıllarda makine ile düzletilmiş ve birkaç yıl önce de, pulluğa takıldığı için çok miktarda taş sökülerek inşaatlarda kullanılmıştır. Bu nedenle yerleşmenin en son kullanım dönemleri ile ilgili pek fazla iz korunmamış, ancak yüzey toprağı içinde bulunan Klasik ve Hellenistik Dönem parçaları burada, MÖ 5. yy'da küçük bir yerleşme ya da çiftlik olduğunu göstermiştir [Özdoğan et al. 1997a:61]. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Yeri: Kırklareli il merkezinin yaklaşık 500 m güneyinde; şehir merkezinden güneye Asılbeyli Köyü'ne giden yolun yaklaşık 250 m doğusunda; Haydar Dere'nin iki yakasında yer alır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Kanlıgeçit yerleşmesi; Kırklareli demiryolu tarafından ortadan kesilerek kısmen tahrip edilmiştir. 1981 yılında saptandığı zaman demiryolu ve derenin parçaladığı yerleşme alanları; üç ayrı yerleşme yeri olarak ele alınmış ve Kanlıgeçit Kuzey (B5/17); Kanlıgeçit Güney (B5/18) ve Kanlıgeçit Doğu (B5/16) olarak isimlendirilmiştir. Kanlıgeçit kuzey olarak isimlendirilen Akropol kısmının yayvan bir höyük olduğu belirtilmektedir. Kazı çalışmaları sonrasında açmalardaki duvarlar kalaslarla sağlamlaştırılmış; açmaların üzeri naylonla kapatılıp toprak yığılarak korumaya alınmıştır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye