©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Kuriki Höyük


Çağlar Haritalar Fotoğraflar
Kalkolitik



Haritalar Kuriki Höyük

Türü:
Höyük
Rakım:
m
Çap:
m - Yön:

Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Batman
İlçe:
Merkez
Köy:
Oymataş


TAYEx:
-

Tescil Durumu:
Tescil Tarihi:
Tescil No:
Tescil Derece:
Tescil Kurumu:
Tescil Kadastro:
     


Yeri: Batman İli, Merkez İlçesi, Oymataş Köyü'nün 1.10 km güneybatısındadır. Batman Çayı ile Dicle Nehri'nin birleştiği noktada yer alır. Höyük, Kuriki 1 ve Kuriki 2 olmak üzere birbirine yaklaşık 70 m uzaklıktaki iki tepeden oluşmaktadır [Genç et al. 2011.142-143].
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Su kaynaklarının bol olduğu, tarımsal faaliyetlerin yapılabileceği geniş ve bereketli topraklara sahip olan höyük, çevreye hakim bir konumdadır. Kuzeybatıdan güneye doğru akan Batman Çayı güneyde Dicle Nehri ile birleşir ve nehir kuzeydoğudan akmaya devam eder. Böylece Batman çayı ile Dicle Nehri, Kuriki Höyük'ün her iki tepesini de bir yay gibi çevreler. İlk çalışmaların yapıldığı Kuriki 1, 85x95 m ölçülerindedir. Kuzey ve kuzeydoğu yönde ova seviyesinden 3,5 m, güney ve batı yönlerde nehir seviyesinden 8 m yüksekliktedir [Genç et al. 2011:143-144]. 2012 yılı çalışmaları sonucunda her iki höyüğün 250x100 m'lik bir alana yayıldığı anlaşılmıştır [Genç et al. 2014:297].
Tahribat Açıklama: Uzun yıllar tarla olarak kullanıldığı için höyük toprağı güneye ve batıya doğru akmıştır. Kuriki 1 Höyüğü'nün üst bölümü dışında bütün alanın düzleştiği görülmektedir. Yöre halkı höyük alanında nehirden taşıdıkları suyu tarlalara ulaştırmak amacıyla yassı taşlarla bir kanal inşa etmişlerdir. Kuriki 2 Höyük üzerinde bir taraftan kuzeydoğuya, diğer taraftan güneydoğuya doğru yönelen kanal, yaklaşık 1 m yüksekliğinde ve 2 m genişliğindeki bir alanın üzerinde inşa edilmiştir. Kanalın güneydoğuya doğru uzantısında taş kanal yerini Kuriki 1'i halka gibi çevreleyen toprak kanala bırakmaktadır. Kazılan toprak kanal nedeniyle Kuriki 1'in çevresi yaklaşık 30-40 cm derinliğe kadar tahrip edilmiştir. Ayrıca, Kuriki 1 üzerinde kaçak kazıların yapıldığı, düzgün kesilmiş taşların buradan taşındığı veya yerinden oynatılıdğı anlaşılmaktadır. Açılan çukurlar alt katmanları tahrip ettiği gibi, tabakaya bağlı buluntuların modern buluntularla karışmasına da neden olmaktadır [Genç et al. 2011:144].
Tescil Bilgisi:


Liste'ye