©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Orman Fidanlığı


Çağlar Haritalar Fotoğraflar
Kalkolitik


Haritalar Orman Fidanlığı

Türü:
Düz Yerleşme
Rakım:
820 m
Çap:
m - Yön:

Bölge:
İç Anadolu
İl:
Eskişehir
İlçe:
Merkez
Köy:
Merkez

Tahribat :
Maden/Ocak - Yol - Dikkat

TAYEx:
Gidildi - 29/6/2002

Tescil Durumu:
Tescil Tarihi:
Tescil No:
Tescil Derece:
Tescil Kurumu:
Tescil Kadastro:
     


Yeri: Eskişehir il merkezinin 5-6 km kadar güneybatısında; Eşkişehir Belediyesi'ne bağlı Orman Fidanlığı'nın bulunduğu yerdedir. Yerleşme yeri ile 140 m ötesindeki Porsuk Nehri arasından; Eşkişehir-Kütahya karayolu geçmektedir. Bu açıdan ulaşımı çok kolaydır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Yerleşme; Yukarı Porsuk Vadisi'ni kuzeyden sınırlayan ve Karabayırlar adı verilen alçak tepelerin vadiye bakan yamacında; sivri bir kayalığın batı ve güney eteğindedir. Yerleşme dolgusu; yukardan erozyon ve akıntılarla akarak gelen; güney kesiminde 8-10 m kalınlığa ulaşan; içinde hiçbir kalıntı bulunmayan üst dolgu tarafından kitlenmiştir. Yukarı Porsuk Vadisi'nin Eskişehir Ovası'na birleştiği yerdedir. Yakın çevresi çok verimli tarlalarla kaplıdır. Çevresinde su kaynağının var olup olmadığı bildirilmemektedir. Burada; yerleşmenin olduğu sıralarda; Porsuk Çayı çok yakından akmış olabilir.
Tahribat Açıklama: Daha önce arkeolojik kazı yapılmış olan höyükte açmaların içine moloz ve beton atılmıştır. Batı-güneybatı kesiminden toprak alınmış ve yol yapımında kullanılmıştır [TAYEx 29.6.2002].
Tescil Bilgisi:


Liste'ye