©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Belpınar Karain

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Belpınar Karain
Türü:
Mağara
Rakım:
m
Derinlik:
m
Uzunluk:
m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Antalya
İlçe:
Kemer
Köy:
Beldibi

     


Yeri: Antalya il merkezinin güneybatısında; Beldibi Köyü'nün kuzeybatısında; Belbaşı'nın bulunduğu kayalıkların arkasında yer alan Belpınar Deresi'nin oluşturduğu vadinin kuzey kıyısında; yer alan küçük mağara. Adı; Bostancı tarafından Karain Mağarası olarak gösterilmektedir. Kumbucağı Kaya Sığınağı'ndan yürüyerek 3 km mesafededir. Antalya'daki Karain Mağarası ile karışmaması için Belpınar Karain adı tarafımızdan verilmiştir. Bu buluntu yeri yukarıdaki şematik planda yaklaşık olarak gösterilmiştir.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu:
Araştırma Tarihçesi: 1959 yılında E.Y. Bostancı'nın araştırması ile bulunmuştur. Mağarada olasılıkla deneme mahiyetinde küçük bir kazı yapıldığı bildirilmektedir.
Bulgular: Mağaranın içinde kaya üzerine oyularak yapılmış bir geyik figürünün günümüze sadece boynuzları gelebilmiştir. Bu kayanın çıkıntılı kısmının kaidesi; damlayan sular tesiri ile bir hayvanın vücut ve kafasına benzemiştir. Mağaranın önünde köylülerin yaptıkları kazı çukurundan dilgi ve çekirdeklerden oluşan çakmaktaşı mikrolit bulgular ele geçirilmiştir. İçlerinde geometrik aletler bulunamamıştır. Araştırmacı; bu aletlerin çevrede dolaşan Mezolitik / Epipaleolitik avcılar tarafından bırakılmış olduklarını ileri sürmektedir. Aletlerin biçimsel özellikleri hakkında bir bilgi aktarılmamaktadır.


Liste'ye