©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Belbaşı

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Belbaşı
Türü:
Kaya Sığınağı
Rakım:
300 m
Derinlik:
m
Uzunluk:
m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Antalya
İlçe:
Kemer
Köy:
Beldibi

     


Yeri: Bu buluntu yerinin Antalya il merkezinin yaklaşık olarak 24 km güneybatısındaki Beldibi Köyü'nün yaklaşık 7-8 km kuzey-kuzeybatısında; deniz seviyesinden 300 m yüksekte; Çam Dağı'nın ormanlarla kaplı sığ bir vadisinin sonunda; Kumbucağı Kaya Sığınağı'ndan yaklaşık 5 km uzakta olduğu bildirilmektedir. Haritalarda kayalık tepeler arasında batıya doğru açılan geçitlerin Karıncalı Dağı'nın güneyinde ve kuzeyinde olduğu görülmesine karşın Bostancı'nın verdiği mesafe ölçülerinin kuşuçumu olup olmadığını bilmediğimizden kaya sığınağının tam yeri hakkında kesin bir şey söylemek imkansızdır. Yörenin 1:100.000 ölçekli haritasında Çam Dağları Beldibi Köyü'nün yaklaşık 4 km batısında yer almaktadır. Bostancı'nın kaya sığınağının deniz seviyesinden 300 m yukarıda olduğu yorumu dikkate alınırsa; sığınağı kesin olmamakla beraber Beltepe civarında bir yere yerleştirebiliriz.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Kalker kayalıklarda oluşan kaya sığınağının ismi olasılıkla en yakın mevkii adından çıkarak E.Y. Bostancı tarafından verilmiştir.
Araştırma Tarihçesi: E.Y. Bostancı tarafından 1959 yılında tespit edilen kaya sığınağının ön sağ tarafı 1960 yılında aynı araştırmacının yönetiminde kazılmıştır. Kazı alanı 3.8x2.4 m boyutlarındadır. Yaklaşık olarak sığınağın orta kısmında açılan bu açma ile ancak 160 cm derine kadar inilebilmiştir.
Bulgular: Bostancı yönetiminde yapılan kazıda üç tabaka saptanmıştır: I. Tabaka: Siyah renkli; humuslu ve yumuşak bir toprağa sahiptir ve Modern; Roma; Yunan ve Neolitik Çağ'a tarihlenen çanak çömlek parçaları ile karışık bir görünümdedir. Olasılıkla Karıncalı ve Sarıcınar dağlarında avcılık yapan; yukarıda adı geçen çağlara ait topluluklar; bu kaya sığınağını zaman zaman; çok kısa süreli iskan yeri olarak kullanmışlardır. II ve III. Tabakalar: Bostancı tarafından yontma taş endüstrisi buluntularına dayanılarak Epipaleolitik Çağ'a tarihlendirilmektedir.


Liste'ye