©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Çınaz 3


Çağlar Haritalar Fotoğraflar
Neolitik


Haritalar Çınaz 3

Türü:
Höyük
Rakım:
930 m
Çap:
m - Yön:

Bölge:
Doğu Anadolu
İl:
Elazığ
İlçe:
Kovancılar
Köy:
Saraybahçe

Tahribat :
Tarım - Dikkat

TAYEx:
Gidildi - 12/7/2003

Tescil Durumu:
Tescilli
Tescil Tarihi:
8/10/1997
Tescil No:
1998
Tescil Derece:
1
Tescil Kurumu:
Diyarbakır KK
Tescil Kadastro:
     


Yeri: Elazığ il merkezinin kuşuçumu 60 km doğusunda; Kovancılar İlçesi'nin 6 km doğusunda; Elazığ-Bingöl karayolu üzerindeki Saraybahçe Köyü'nün 1.5 km güneydoğusunda bulunmaktadır. Yerleşmenin yerel adı Kil Tepesi'dir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Çınaz III Höyüğü; Palu İlçesi'nin kuzey ve batısındaki Murat Irmağı'nın oluşturduğu dar Palu Ovası'nın doğu kesimindeki küçük Şenova'da yer almaktadır. Murat Irmağı ve bu suya kuzeyden gelip karışan derelerin getirdiği alüvyon dolgu ile günümüzde dolmuş olan Palu Ovası çöküntü havzasıdır. Bingöl'den; doğudan gelen doğal yollar Gökdere Dağları'nın batısındaki Palu Ovası'ndan geçmektedir. Bingöl dağ silsilesinin batı eteğinde yer alan Şenova'nın doğu kesimindeki höyüğün kuzey eteğinden küçük bir dere akmaktadır. Höyüğün boyutları 150 160x4 m'dir. H. Bahar'ın 1987 yılı araştırmasında höyüğün kuzey-kuzeybatı kesiminin ve güneybatısının tepeye kadar tarla olarak kullanıldığı rapor edilmiştir. Günümüzde höyük düzlenerek şeklini kaybetmiş durumdadır.
Tahribat Açıklama: Yerleşme; yoğun tarım faaliyetleri nedeniyle tamamen düzlenmiştir ve höyük şeklini kaybetmiştir [TAYEx 12.7.2003].
Tescil Bilgisi:


Liste'ye