©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Kazane Höyük


Çağlar Haritalar Fotoğraflar
Kalkolitik
İTÇ

14C
Haritalar Kazane Höyük

Türü:
Höyük
Rakım:
560 m
Çap:
m - Yön:

Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Şanlıurfa
İlçe:
Merkez
Köy:
Konuklu

Tahribat :
Yapılaşma

TAYEx:
Gidildi - 30/8/2001

Tescil Durumu:
Tescilli
Tescil Tarihi:
19/10/2001
Tescil No:
2682
Tescil Derece:
1; 3
Tescil Kurumu:
Diyarbakır KK
Tescil Kadastro:
     


Yeri: Şanlıurfa İli'nin yaklaşık 4 km güneydoğusunda yer alır. Urfa Tüneli yapımı sırasında kısmen tahrip olan höyük; Güneydoğu Anadolu'nun; Yukarı Mezopotamya'nın kuzey stepleriyle birleştiği yerde bulunmaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Kazane; höyük yerleşmesi dışında 3. binin ortalarında gelişen bir aşağı şehir ve şehir dışı yapılarıyla büyük ve sürekli iskan gören bir merkez görünümündedir. Höyükteki en eski dönem olan Halaf yerleşmesi 10 hektardan daha geniş bir alanı kaplamaktadır. Son Kalkolitik ve İlk Tunç Çağı tabakalarından elde edilen bitkisel kalıntılara göre; söz konusu dönemlerde çevrede kamış; saz ve ot türü bitkiler oldukça çoktur. Bu durum; çevrenin daha nemli; taşkın ovasının; en azından mevsimsel olarak daha nemli olduğu ve derin olmayan bir çayın varlığı gibi jeolojik bulguları destekler görünümdedir. Ovayı çevreleyen tepelerin yamaçları ise olasılıkla ormanlıktır ve bu çevre koşulları 3. binin ortalarına kadar sürmüş olmalıdır [Wattenmaker 1997:83].
Tahribat Açıklama: Höyüğün tepesinde bir su deposu vardır ve kazı alanında tarım yapılmaktadır [TAYEx 30.8.2001].
Tescil Bilgisi: Önceden 2. dereceyle tescil edilmiş; daha sonra 3. derece olmuş (ASAL). Tel Kazane Höyüğü olarak tescil edilmiştir (ASAL 2008).


Liste'ye