©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Hacıbeyli


Çağlar Haritalar Fotoğraflar
Neolitik



Haritalar Hacıbeyli

Türü:
Höyük
Rakım:
1310 m
Çap:
120 m - Yön: GB-KD

Bölge:
İç Anadolu
İl:
Niğde
İlçe:
Merkez
Köy:
Hacıbeyli

Tahribat :
Tarım

TAYEx:
Gidildi - 8/8/2002

Tescil Durumu:
Tescil Tarihi:
Tescil No:
Tescil Derece:
Tescil Kurumu:
Tescil Kadastro:
     


Yeri: Niğde il merkezinin kuzeydoğusundadır. Hacıbeyli Höyük'e; Niğde-Kayseri yolu üzerindeki Hüyük'ten Dikilitaş yoluna dönüldükten yaklaşık 23 km sonra ulaşılan Dikilitaş Köyü'nden Hacıbeyli Köyü'ne ayrılan yol ile ulaşılır. Hacıbeyli Köyü'nün 1.3 km doğusunda yer alan höyük; Dündarlı ve Hacıbeyli arasında sınır oluşturmaktadır. Köy ile höyük arasında ise bahçeler içinden geçen toprak bir yol bulunmaktadır. Höyük en yakın köy isminden çıkılarak Hacıbeyli Höyüğü olarak isimlendirilmiştir. Çevrede ise yalnız höyük olarak bilinmektedir. Hacıbeyli Köyü'nün batısındaki sırttan doğuya; vadinin içine bakıldığında; vadi tabanındaki bahçeler arasında; iki tepenin olduğu görülmektedir; güneydeki tepe höyüktür.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Denizden 1.070 m yükseklikte yer alan Yay Gölü'ne güneyden açılan dar bir vadinin tabanında yer alan höyük yaklaşık olarak oval biçimlidir. Höyüğün boyutları olarak; çapının 100 m; yüksekliğinin ise 10 m olduğu bildirilmektedir. Höyük; Yay Gölü'nün (diğer adları ile Sultansazlığı/Kurbağa Gölü) günümüz rakımından 130 m daha yüksekte yer almaktadır. Tepenin üstü ve güney yamacı günümüzde buğday ekim alanı; kuzey kesimi ise elma bahçesi olarak kullanılmaktadır. Gene höyüğün yer aldığı dar vadinin meyva bahçeleri ile kaplı olduğu gözlenmektedir. Doğu kıyısı çevresinden; Aladağ'dan doğup güneyden kuzeye doğru akıp Yay Gölü'ne dökülen; yaz kış devamlı akan bir dere geçmektedir. Günümüzde 3-4 m genişliğinde olan dere oldukça sığıdır. Yakın çevresinde tatlı su kaynağının var olup olmadığı ise bildirilmemektedir. Olasılıkla burada yerleşenler su ihtiyaçlarını dereden karşılamışlardır.
Tahribat Açıklama: Höyüğün doğu ve kuzey kesimlerinde elma bahçeleri vardır; kuzeydoğusundan sulama kanalı geçmektedir [TAYEx 8.8.2002].
Tescil Bilgisi:


Liste'ye