©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Çukuriçi

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Çukuriçi
Türü:
Höyük
Rakım:
30 m
Bölge:
Ege
İl:
İzmir
İlçe:
Selçuk
Köy:
Merkez
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Yeri: İzmir il merkezinin güneyinde; Selçuk İlçesi'nin 1 km güneyinde; Efes antik kentinin hemen güneydoğusunda; kentin Magnesia kapısından 500 m kadar uzakta; antik Smyrna olarak isimlendirilen Çukuriçi Mevkii'ndedir. Selçuk; Aydın ve Efes yol üçgeni içinde yer alan höyüğün yanından Dervent Deresi geçmektedir [Evren-İçten 1998:çiz.1'deki harita]. Aydın karayolunun 100 m batısındadır [Evren 1999:çiz.1].
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Höyüğün adının Apasas olması teklif edilmesine rağmen kazıyı yapan bilim adamları yerleşmeyi bulunduğu mevkii adına göre isimlendirmişlerdir. Dervent Deresi'nin kolları arasında yer alan yerleşme yerinin MÖ 3. bin yılında Efes yakınına kadar ulaşan Ege Denizi'nin kıyısında olduğu hem jeomorfologlarca yapılan araştırmalarla hem de kazıda çok sayıda ele geçen deniz hayvanı kabuklarının varlığından anlaşılmaktadır. Oval biçimli küçük bir tepe olan höyüğün mandalina ekimi sırasında kısmen tahrip olduğu belirtilmektedir [Evren 1999:çiz.2].
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1995 yılında Efes Müzesi araştırmacıları tarafından mandalina bahçesinde gerçekleşen bir tesviye çalışmasını kontrol sırasında tesadüfen bulunmuş; aynı yıl Efes Müzesi'nden A.Evren ve Ç. İçten başkanlığında kurtarma kazısına başlanmıştır. Kazıya 1996 yılında da devam edilmiştir. Ekonomik nedenlerle ancak 1 m derine kadar inilebilmiştir.
Tabakalanma: Kazı çalışmaları sonucunda İTÇ ve Geç Kalkolitik tabakaların altında Neolitik Dönem buluntularına rastlanmıştır.
Buluntular: Çanak çömlek: Ortaya çıkarılan Neolitik çanak çömlek; bölgedeki diğer yerleşmelerde olduğu gibi kırmızı; gri ve siyah astarlı ve açkılıdır. S-kıvrımlı; keskin boyunlu kaseler; yuvarlak veya tüp biçimli delikli tutamaklar karakteristiktir. Ayrıca Ulucak yerleşmesinde bulunanlara benzeyen baskı bezekli çanak çömlek parçaları da bulunmuştur. Yontma Taş: Obsidiyen ve çakmaktaşından aletler mevcuttur. Sürtme Taş: Cilalı taş baltalar ele geçmiştir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye