©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Boy Tepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Boy Tepe
Türü:
Höyük
Rakım:
910 m
Bölge:
Doğu Anadolu
İl:
Elazığ
İlçe:
Merkez
Köy:
Değirmenönü
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömleksiz

     


Yeri: Elazığ il merkezinin yaklaşık 40 km doğu-güneydoğusunda; Altınova'nın güney yamacında; Elazığ-Bingöl yolunun 500 m kuzeyinde; İçme Nahiyesi'ne bağlı Değirmenönü (Zerteriç) Köyü'nün 700 m kuzeybatısındadır. Höyüğün bulunduğu mevkii Kıraç olarak bilinmektedir. Kuzeyinde baraj gölü; batısında Körtepe ve Norşuntepe yerleşmeleri vardır. Kodu O 55 / 3.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Günümüzde kısmen Keban Baraj Gölü altında kalan Altınova'nın güneydoğu köşesinde; Mastar Dağları'nın kuzey yamaçlarında bulunan höyük; bu yamaçlardaki bir terasta yer almaktadır. Bir düz yerleşme gibi görülmesine karşın; yerleşme yerinde birkaç tabakanın var oluşu buranın yassı bir höyük olduğunu göstermektedir. Güneydoğu-kuzeybatı istikametinde yaklaşık 150 m; güneybatı-kuzeydoğu istikametinde ise 50 m boyutlarında; güneydoğu kısmında ise yaklaşık 2 m yüksekliğinde yayvan bir tepe olduğu buluntu dağılımına göre anlaşılmaktadır [Whallon 1979:246]. Altından Murat Suyu akmaktadır. Boy Tepe iki farklı topografik özelliğe sahiptir. Güneydoğu köşesinde üstü düz çevresinde dağınık taş kümeleri olan tepe kısmı ile kuzeye ve kuzeybatıya doğru teraslar olduğu kısım izlenmektedir. Terasların günümüzde tarım için oluşturulduğu tahmin edilmektedir. Taş kümeleri de erozyonu önlemek için dizilmiştir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: R. Whallon ile S. Kantman'ın yönetiminde 1967 yılında gerçekleştirilen Keban Barajı göl alanı içinde kalan tarihi yerleşme yerlerini ve anıtları saptamaya yönelik yüzey araştırmasında bulunmuştur. Daha sonra Altınova'da kazı yapan ekiplerce de araştırılarak sık sık yüzeyinden toplama yapılmıştır. Höyüğün; Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ'a tarihlenen yontma taş endüstri örnekleri son olarak N. Balkan-Atlı tarafından toplanmıştır ve ayrıntılı bir şekilde yayınlanmıştır [Balkan-Atlı 1989:87-90]. Bu höyükte; Norşuntepe kazı ekibi de yüzey toplaması yapmıştır.
Tabakalanma: Whallon ve Kantman tarafından gerçekleştirilen yüzey araştırmasında höyükte Çanak Çömlek Öncesi Neolitik Çağ; İlk Tunç Çağı I-II; Hitit ve Ortaçağ'a ait çok miktarda; Kalkolitik Çağ ve Demirçağ'a tarihlenen az sayıda çanak çömlek parçası bulunmuştur. Tüm buluntular höyük yüzeyinde dağınık bir şekilde ele geçmiştir. Bu kadar alçak ve yayvan höyükte; bu yoğunlukta tabakanın var oluşu da şaşırtıcıdır. Yerleşme yerinin yamaçta oluşu erozyon ile tepenin büyük ölçüde yüksekliğinin azalmasına yol açmış olabilir. Elazığ yöresinin şimdilik tek Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ yerleşme yeri olması açısından önemli bir yerdir. Baraj göl alanı dışında kaldığı için bilimsel kazısı yapılmamıştır.
Buluntular: Yontma Taş: Balkan-Atlı tarafından yapılan analiz sonucunda toplanan 899 parçanın 848 tanesi obsidiyen; 51 tanesi çakmaktaşındandır. 288 adet aletin içinde en büyük grubu 96 tane ile Çayönü tipi alet almaktadır; mikrolitler ikinci büyük grubu teşkil etmektedir. Ayrıca deliciler; dilgiler; kazıyıcılar; kalemler; düzeltili dilgi ve yongalar bulunmaktadır. Aletlerin dışında çok sayıda artık parça da vardır. Buna karşılık az sayıda çekirdek bulunmuştur.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Boy Tepe'ye en yakın çağdaş yerleşme yerleri olan Cafer Höyük ve Çayönü buluntuları ile benzerlikler kurulmaktadır. Şimdilik Çanak Çömleksiz Neolitik B Evresi'ne (PPNB) tarihlenmektedir.


Liste'ye