©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Sızma Höyük

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Sızma Höyük
Türü:
Höyük
Rakım:
1550 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Konya
İlçe:
Selçuklu
Köy:
Sızma
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Konya İli; Selçuklu İlçesi'nin kuzeyinde; Sızma Köyü'nün içinde yer almaktadır. Höyüğün kuzeybatısında Roma Dönemi'nden kalma Kurşunlu Kalesi; kuzeyde de yine aynı döneme ait Nevine Kalesi bulunmaktadır. MÖ 2. binden itibaren Sızma ve Ladik arasında ulaşımı kontrol eden bir noktada yer almıştır. D.M. Robinson tarafından 1924 yılında yerleşmede kazı yapılmıştır. Geç Kalkolitik ve İTÇ'ye tarihlenen malzemeler saptanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Yeri: Konya İli, Selçuklu İlçesi sınırlarındadır. Konya'nın yaklaşık 25 km kuzeybatısında yer alır. Bu yerleşme Konya-İstanbul karayolunun yaklaşık 12 km batısında, dağlar arasında bir vadide kurulmuştur. Bugünkü kasaba yerleşmesinin hemen kuzeyinde yer alan höyüğün boyutları 150x150x25 m'dir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Sızma'nın yer aldığı kesim antik Lykaonia, Doğu Frigya ve Pisidia bölgeleri arasındadır. Burası Konya Ovası'nın dağlara uzanan vadi yollarını tutması bakımından stratejik bir öneme sahiptir. Yerleşmenin içinde bulunduğu kasabanın kuzeydoğusunda Karadağ, güneyinde Gediktepesi (1821 m), doğusunda Çaldağı, batısında Kuzyatak ve güneybatısında Bozdağ (1823 m) yer almaktadır. Sızma, Eskiçağ'da Zizima veya Zizime olarak geçmektedir. Sızma ve çevresinin Prehistorik Çağ'dan itibaren yerleşmeye sahne olduğu yörenin özelliği ve yapılan arkeolojik araştırmalardan anlaşılmaktadır. Kasabanın güneybatısında yer alan ve halkın obruk olarak adlandırdığı mağaralarda yerleşme izlerine rastlanmıştır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye