©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Adatepe 2

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Adatepe 2
Türü:
Höyük
Rakım:
110 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Adana
İlçe:
Ceyhan
Köy:
Hamdili
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:

     


Adana il merkezinin ve Ceyhan İlçesi'nin 7 km doğusunda; Ceyhan-Osmaniye karayolunun güneyinde; Hamdili Köyü ile Adatepe Köyü'nün arasında bulunmaktadır. Adatepe Köyü'nün 2.4 km güneyinde; Kartalkaya Tepesi'nin güney uzantısında yer almaktadır. 20 m yüksekliğinde büyük konik biçimli tepedir. 1951 yılında M.V. Seton-Williams başkanlığında Kilikya yüzey araştırmasında saptanmış; yüzeyinden İTÇ dışında Kalkolitik Çağ'dan Bizans Dönemi'ne kadar çanak çömlek parçaları toplanmıştır. Mellaart ise dağılım haritasında İTÇ'ye tarihlenen metalik mal örneklerinin burada varolduğunu belirtmektedir. Adı ise yalnızca Adatepe olarak geçmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Yeri: Adana il merkezinin ve Ceyhan İlçesi'nin 7 km doğusunda; Ceyhan-Osmaniye karayolunun güneyinde; Hamdilli Köyü ile Adatepe Köyü'nün arasında bulunmaktadır. Adatepe'nin Köyü'nün 2.4 km güneyinde; Kartalkaya Tepesi'nin güney uzantısında yer almaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Kuzeybatıda Bolkar Dağları; kuzeyde Akdağlar; doğuda Amanos Dağları'yla çevrili olan Çukurova'nın kuzey kesimindeki Yukarı Ova'dadır. Kürtkulak Geçidi'ne doğru uzanan vadiye hakim; doğal bir yükselti üzerinde olan höyük konik biçimlidir. Yaklaşık 20 m yüksekliktedir. Kuzey tarafında; olasılıkla geç devirlere ait duvar kalıntıları mevcuttur. Orta boy bir höyüktür.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye