©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Kanal Höyük

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Kanal Höyük
Türü:
Höyük
Rakım:
1030 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Konya
İlçe:
Seydişehir
Köy:
Merkez
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Son

     


Konya il merkezinin güneybatısında; Seydişehir İlçesi'nin 7.5 km doğusunda; Bağra Köyü'nün batısındadır. Yörede; Üzümlü Höyük olarak da bilinmektedir. J. Mellaart tarafından tespit edilen bu yerleşmede; ele geçen çanak çömlek özelliklerinden; bir Son Kalkolitik Çağ yerleşmesinin var olduğu iddia edilmektedir.
Yeri: Konya il merkezinin güneybatısında; Seydişehir İlçesi'nin 7.5 km doğusunda; Bağra Köyü'nün batısında bulunmaktadır. Arkeoloji metinlerine Kanal Höyük olarak giren bu höyük; yörede Üzümlü Höyük; Bağlası Höyük; Höyük Bağları adlarıyla da anılmaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Seydişehir Ovası'nın hemen hemen tam ortasında; Beyşehir kanal çayının çatallaştığı yerin batısında yer almaktadır. Beyşehir-Suğla tektonik çukurlukları arasında yer alan Beyşehir Kanalı Çayı; doğu kısmında volkanik Alacadağ ve Erenler Dağı; batısı ise metamorfik formasyonların meydana getirdiği yüksek tepeler arasında uzanmaktadır. Ova kalın bir alüvyon dolgu ile kaplıdır. Beyşehir Kanal Çayı; Beyşehir Gölü'nden 30 m daha altta olan Suğla Gölü'ne; Beyşehir Gölü'nün fazla sularının akması ile oluşmuştur. Günümüzde bu çay su kaçağı açısından zengin olan Suğla Gölü yerine Balıkova Boğazı dolayısıyla Çarşamba Çayı'na bağlanmıştır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye