©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Gölyolu

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Gölyolu
Türü:
Höyük
Rakım:
990 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Konya
İlçe:
Akşehir
Köy:
Yaşarlar
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
İlk

     


Konya il merkezinin kuzeybatısında; Akşehir İlçesi'nin kuzeydoğusunda; Yaşarlar Köyü'nün 1 km kuzeybatısındadır. Aynı adlı mevkiide yer almaktadır. Höyük; sürülme yüzünden hemen hemen ova seviyesine kadar inmiştir. 1990 yılında M. Özsait'in Akşehir çevresinde yaptığı yüzey araştırmasında saptanmış; yüzeyinden araştırmacıya göre İlk Kalkolitik Çağ çanak çömlekleri bulunmuştur. Özsait; olasılıkla tepenin en alt tabakalarının ortaya çıktığını; bu açıdan Kalkolitik Çağ bulgularının ele geçebildiğini bildirmektedir.
Yeri: Konya il merkezinin kuzeybatısında; Akşehir İlçesi'nin kuzeydoğusunda; Yaşarlar Köyü'nün 1 km kuzeybatı'sında; Taşlık Höyük'ün 300 m kadar kuzeydoğusunda Gölyolu Mevkii'ndedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Akşehir Gölü'nün güneyinde Akşehir Ovası'ndaki yerleşme yerinin ismi; bulunduğu mevkiinin adından çıkarak Özsait tarafından verilmiştir. Höyüğün çevresinde verimli tarlalar bulunmaktadır. Hemen hemen ova seviyesinde olduğu için devamlı sürülmekten dolayı yok olmaktadır. Bu açıdan höyüğün orijinal yüksekliği saptanamamıştır. Boyutları hakkında bir bilgi verilmemektedir. Buluntular çok geniş bir alana yayılmıştır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye