©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Öküzini Mağarası

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Öküzini Mağarası
Türü:
Mağara
Rakım:
250 m
Derinlik:
m
Uzunluk:
60 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Antalya
İlçe:
Merkez
Köy:
Yağca

     


Yeri: Antalya il merkezinin yaklaşık olarak 32 km kuzeybatısındadır; Yağca Köyü'nün kuzeyinde; Karain Mağarası'nın 1.5 km kuzey-kuzeydoğusundadır. Eski Antalya-Burdur karayolu mağaranın çok yakınından geçmektedir. Kodu 19 V / 2.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Mağara denizden 305 m; önündeki traverten düzlüğünden 4-5 m yüksektedir. 23.5 m uzunluğundaki ilk büyük boşluğun (gözün) gerisinde ince uzun bir başka boşluk daha yer almaktadır. Ağzı doğu-kuzeydoğuya açıktır ve yaklaşık olarak 25 m genişliktedir. Yapılan jeolojik araştırmalar sonucunda mağaranın akarsu ile açıldığı ve daha sonraki doğal çöküntülerle büyüdüğü tespit edilmiştir. Gene bu çökmeler neticesinde mağara ağzının gerilediği; yani mağaranın zaman içinde boy kısmından küçüldüğü; günümüzdeki ağzının ön kısmındaki sekide görülen büyük kaya blokları ile anlaşılmaktadır. Tavanında meydana gelen çökme ile bir baca oluşmuştur. Mağara kurumuş bir gölün plajına yakındır. Çevresinde su kaynakları olduğundan Paleolitik Çağ'da iskan edilmiştir. Son yıllarda da; ağzının traverten düzlüğüne yakın oluşu ile mağaraya çok rahat girilebilmesi; mağaranın son süratle tahrip edilmesine neden olmuştur. I. Yalçınkaya'nın kazılarının başlaması ile mağaranın ağzı demir parmaklıkla kapatılmış ve gelecekteki tahribat tehlikesi şimdilik ortadan kaldırılmıştır. Mağaranın Öküzini olarak isimlendirilmesine yol açan çizikli ve hafif tümsekli öküz (?) kabartması (olasılıkla boğa) mağaranın bir duvarındaki doğal çıkıntının alt kısmına ayaklar; üst kısmına baş şeklinin çizilmesi ile oluşturulmuştur. Kaya kabartmasının kaba şeklinden esinlenerek yapılmış olan bu basit kabartmanın zamanında boyalı olduğu tahmin edilmektedir. Günümüzde bu resim bulunmamaktadır.
Araştırma Tarihçesi: İlk defa 1956 yılında Kılıç Kökten tarafından tespit edilen ve aynı kişinin yönetiminde 1956 yılında ağızına yakın bir yerde küçük bir deneme açması ile kültür silsilesi ortaya çıkarılmaya çalışılan Öküzini Mağarası'nda 1990 yılından itibaren I. Yalçınkaya tarafından tekrar kazı çalışmalarına başlanmıştır.
Bulgular: Mağarada yarasalar bulunmaktadır ve ısı ortalama 19.5 derecedir. Ayrıca1990 yılında 1. Derece Arkeolojik-Doğal Sit Alanı ilan edilmiştir.


Liste'ye