©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Yelini

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Yelini
Türü:
Yatay Mağara
Rakım:
1105 m
Derinlik:
-26 m
Uzunluk:
271 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Eskişehir
İlçe:
Günyüzü
Köy:
Kayakent Beldesi

     


Yeri: Sivrihisar-Günyüzü yolu üzerinde; Sakarya Nehrine parelel; Sivrihisar Dağları'nın güneydoğusunda yer alır. Mağaraya; Ankara-Eskişehir veya Ankara-Polatlı-Yunak karayollarından gidilebilir. Yelinüstü Mağarası'nın güneyinde yer alır. Mağara Yılanlı ismiyle de anılmaktadır.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Damlataş ve tavandan düşen iri bloklarla birçok salon ve odaya bölünen mağara; görünümleri son derece güzel damlataşlar ile kaplıdır. Genel olarak girişten sona doğru sıcaklık azalarak; nem artmaktadır. Girişte sıcaklık 25.5 derece; yüzde 45 nem; son salonda 16.1 derece sıcaklık; yüzde 79.5 nem oranına sahiptir. Vadoz zonda bulunan gelişimini tamamlamış fosil bir mağaradır. Yağışlı dönemlerde tavandan damlayan sular haricinde tamamen kurudur.
Araştırma Tarihçesi: MTA tarafından araştırılıp; haritası ve diğer özellikleri 2001 yılında yayınlanmıştır.
Bulgular: Yelinüstü Mağarası ile benzer özellikler gösteren bu mağarada; uzun dönemler insanlar tarafından kullanıldığını gösteren şekil ve kalıntılar mevcuttur. Mağara önünde; yamaç ve tarlalarda çakmak taşı; yonga; balta; mızrak uçları bulunmuştur. Girişteki toprakta değişik alet; kemik; çanak çömlek parçaları bulunmuştur. Salonda tuğladan yapılmış derinliği 2 m'yi geçen havuzlar ve sarnıçlar ve tavanda kırmızı renkli yazılar vardır. İnsanların kolay giremediği oda ve yan girintilerde yarasalar yaşar. Özellikle havuzlu fosil salondan sonraki bölümlerde ve sondaki salonda çok miktarda guano birikmiştir.


Liste'ye