©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Ulupınar

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Ulupınar
Türü:
Yatay Mağara
Rakım:
490 m
Derinlik:
+10 m
Uzunluk:
728 m
Bölge:
Marmara
İl:
Balıkesir
İlçe:
Kepsut
Köy:
Bükdere

     


Yeri: Kepsut İlçesi'nin 24 km kuzeydoğusunda bulunan Bükdere Köyü'nün 2 km kuzeyinde yer alır. Mağara Susurluk Çayı'nın (Simav Çayı) bir kolu olan ve derin kanyon vadi içinde akan ve Bükdere Köyü'nden gelen Darıçukuru Deresi'nin doğu yamacında gelişmiştir. Ulupınar'a Balıkesir-Kepsut üzerinden gelindiği gibi; Susurluk-Yaylaçayır Köyü-Serçeören Köyü ve Mustafakemalpaşa-Çatalağzı-Kansız Köyü-Bükdere Köyü'nü izleyen yol ile de gidilir. Ancak bu son yol mecbur kalmadıkça tavsiye edilmez.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Mağara akarsularla derin kanyonlar şeklinde yarılarak parçalanmış Pliyosen aşınım yüzeylerinde oluşmuş bir alanda yer alır. Bükdere Köyü ve çevresinde görülen bu yüzey; Permo-Triyas; Kretase ve Miyosen birimler üzerinde 400-700 m arası yüksekliklerde uzanır. Hidrolojik olarak askıda kalmış aktif yarı aktif bir mağaradır. Görünüm ve gelişimleri çok ilginç olan damlataş havuzları ile kaplıdır. Mağara boşluğunu enine birleştiren bu havuzların derinliği 5 m'yi bulur. Son bölümlerde ise sarkıt; dikit; sütun ve duvar damlataşları ile makarna sarkıtlar yoğunlaşır. Havuzların su ile dolu olduğu mevsimde; girişten 400 m sonra kapalı bir sifon vardır. Bu sifon yağışların azalmasıyla açılmaktadır. Buna karşılık son bölümdeki sifon ise bütün yıl kapalıdır. Sulu bir mağara olan Ulupınar'da; bütün mevsim akışı olan bir yeraltı deresi vardır.
Araştırma Tarihçesi: MTA tarafından araştırılıp; haritası çizilmiş ve 1997 yılında yayınlanmıştır.
Bulgular: Mağara önünde arkeolojik duvar kalıntıları vardır. Mağaranın hemen hemen orta kesimlerinde çöküntü salonunda kolonileşen yarasalara; bu bölümden girişe kadar olan kısımda seyrek olarak rastlanmaktadır.


Liste'ye