©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Tersane / Yalı

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Tersane / Yalı
Türü:
Mağara
Rakım:
m
Derinlik:
10 m
Uzunluk:
30 m
Bölge:
Marmara
İl:
İstanbul
İlçe:
Şile
Köy:
Merkez

     


Şile Burnu'nun batısında; Şile Limanı'nın ise 200 m doğusunda yer alır. Şile olistolitlerinin de yeraldığı marn; kumtaşı şeyl; yani Şile sedimenter karışığı içinde açılmış; deniz işlemesi neticesi genişlemiş bir deniz mağarasıdır. Tavanın yer yer çökmesi ile bloklar daha sonra denizin etkisiyle kumlara dönüşmüştür ve mağaranın yarısı kumla kaplanmıştır.
Yeri:
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Şile olistolitlerinin de yeraldığı marn, kumtaşı, deniz işlemesi sonucu genişlemiş bir deniz mağarasıdır [Baykal-Önalan 1979]. Gelişiminde batı, ama özellikle kuzeybatı rüzgarının etkisi, dalgaların ve akıntıların etkisi çok fazladır. Tavanının yer yer çökmesi ile bloklar daha sonra deniz işlemesi ile kumlara dönüşmüştür. Batıya açık olan ağzı ile ilişkili olarak B-D yönlü Karadeniz'deki kıyı akıntısı, mağara içinde birikime neden olmuştur. Mağaranın yarısı kumla kaplıdır. Aktif deniz işlemesi sürmektedir. 10 m yükseltili giriş tavan yüksekliği gittikçe daralarak dibe devam eder. Sarkıt ve dikit yoktur. Hidroloji: Deniz mağarası olup denizle ilişkili, aktif ve suludur.
Araştırma Tarihçesi: Tarihin ilk çağlarından bilinen bir mağaradır. Hatta bulunuş yeri ve Şile'nin kuruluş yeri itibariyle bilinen en eski yerleşim birimlerinden biridir. Tarihin ilk çağlarında yerleşim yeri olması mağaranın kuruluş yeri açısından da ilginçtir. Çünkü gerek mağaranın bulunduğu akarsu vadisinin ağzı (Hamam Deresi), gerekse denizle bağlantısı, her iki yönden gelebilecek tehlikelere karşı koyma ve kara ya da deniz yolu gibi farklı yöne kaçış imkanı bulunur. Mağaranın haritalanması ve planı ilk defa Baykal-Önalan ekibi tarafından gerçekleştirilmiştir.
Bulgular: Martı ve örümcek bulunur.


Liste'ye