©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Sütlük Subatanı

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Sütlük Subatanı
Türü:
Dikey Mağara
Rakım:
1850 m
Derinlik:
-640 m
Uzunluk:
1317 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Adana
İlçe:
Pozantı
Köy:
Dağdibi

     


Yeri: Aladağlar Mazmılı Platosu'nda yer alır. Mazmılı Yaylası; Karanfil Dağı-Yelatan Yaylası-Sarımsak Dağı ve Dağdibi Köyü arasında kalan bölgenin genel adıdır. Ortalama yükseltisi 1750 m olan alanda Liyas yaşlı dolomitler; ofiyolitli örtü birimleri arasında tektonik bir pencere halinde yüzeylenmiştir.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Sütlük Subatanı; 75 m'lik bir inişle başlamaktadır. Mağara; -225 m'ye kadar en uzunu 23 m olan birkaç iniş ve çok sayıda cadı kazanıyla devam etmektedir. Daha sonra toplam 59 m'lik bir inişle geçici kamp yerine ulaşılmaktadır. İnişlerin çoğunda cadı kazanları vardır. -500 m'ye ulaşıldığında mağara yataylaşmaktadır. Yatay bölüm geçildikten sonra tekrar inişler başlar ve en son inilen noktada 30 m'lik bir iniş yer alır. Bu noktada mağaranın genişledigi ve devam ettiği gözlenmiştir.
Araştırma Tarihçesi: Subatanındaki ilk incelemeler 1989 yılına kadar gitmektedir.1993 ve 1995 yıllarında MAD tarafından araştırılan mağaranın BCRA 3c standardında haritası çizilmiştir.
Bulgular:


Liste'ye