©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Sofular

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Sofular
Türü:
Yatay Mağara
Rakım:
442 m
Derinlik:
-80 m
Uzunluk:
490 m
Bölge:
Karadeniz
İl:
Zonguldak
İlçe:
Merkez
Köy:
Sofular

     


Yeri: Zonguldak-Ankara karayolu üzerirdeki Sapça Köyü'nden; Güdüllüköy'e ayrılan yol mağaranın yakınına kadar gitmektedir. Yolun bittiği yerden patika bir yolda yaklaşık 15 dakikalık bir yürüyüşle mağaranın ağzına varılır.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Sofular Mağarası; birbirine bağlı üç kattan meydana gelmiştir. Batı-doğu yönünde uzanan fosil kat; Pliyosen dönemi rölyef sisteminin yeraltındaki parçasıdır. Pliyosen'de doğuya doğru olan yüzeysel drenaja bağlı olarak; allta da mağaranın birinci bölümü oluşmuştur. Pliyosen sonunda Sofular Deresi'nin yatağına gömülmesi sonucu mağara da ikinci seviyesine inmiştir. Gömülmenin daha da ilerlemesiyle Dazdaşı Düdeni; Çayırköy Mağarası ve Sofular'ın en alt katı meydana gelmiştir.
Araştırma Tarihçesi: Mağara; 1990 yılında MAD tarafından araştırılmıştır. Uzunluk 325 m ve derinlik -84 m olarak BCRA 3b standartlarında haritası çizilmiştir [Kaufmann 1993:26]. Daha sonra MTA tarafından araştırılan mağaranın uzunluğu 490 m olarak belirlenmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Bulgular: Daha çok fosil katın son bölümünde yarasalar vardır. Ayrıca; yarasaların dışkıları olan guanolarda beyaz renkli guanobiler vardır. Mağaranın girişe yakın kısımlarında ise binayaklılar ve yassı kurtlar görülmektedir [Nazik et al. 1995:37]. Girişin 80 m ilerisinde insan iskeleti sanılan kemiklere rastlanmıştır. Araştırılması tavsiye edilmektedir [Laumanns-Özbek 1988:112].


Liste'ye