©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Meşrutiyet

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Meşrutiyet
Türü:
Yatay Mağara
Rakım:
m
Derinlik:
-3 m
Uzunluk:
40 m
Bölge:
Marmara
İl:
İstanbul
İlçe:
Şile
Köy:
Meşrutiyet

     


Şile İlçesi'nin batısındaki Meşrutiyet Köyü'nün 500 m doğusunda; Ahmetli Köyü'nün 2 km kuzeybatısında; Kumbaba Mahallesi'nin; Karadeniz kıyısının 2 km güneyinde yer almaktadır. Üst Kretase yaşlı Ahmetli Köyü kireçtaşlarının içinde gelişmiştir. Yatay ve kuru bir mağaradır. 'Mağaraaltı' mağarası adıyla da bilinmektedir. A.T. Ertek tarafından mağaranın orta kesimindeki odada; duvardaki çatlaktan kaynaklanan su sızıntısına bağlı olarak; çekirge; yarasa; örümcek; şeffaf türde salyangoz ve akrep görülmüştür.
Yeri:
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Meşrutiyet Mağarası, Üst Kretase yaşlı Ahmetli Kireçtaşları içinde gelişmiştir. Jurada (Ahmetli Köyünde) Üst Kretase kireçtaşlarının üstüne gelen ipresiyen (Alt Eosen) marnları arasında bir ters fayın varlığı 1979'da Baykal-Önalan tarafından saptanmıştır. Fay dikliği eğimi 60s civarındadır. Kireçtaşları fay düzlemi boyunca yukarı doğru hareket etmiştir [Gökçek 1980]. Mağara ağzı, ayrıca Türknil Deresi kollarından olan tabinin yatağından 25 m yükseklikte yer alır. Mağaranın bu tabinin kollan tarafından kazıldığı söylenebilir. Ağızdan iç kısımdaki ulaşılabilen en son noktaya 40 m'ye kadar taban, tamamen çevresinden taşınarak birikmiş oldukça nemli bir toprakla kaplıdır. Mağaranın 20.m'sinde galeri bir oda şeklini alır. Burada tabandaki malzeme 25-40 cm arasında değişen boyutlarda kireçtaşı bloklarına dönüşür. Mağara aktifliğini kaybetmiştir. Plio-Kuvaterner yaşlı ve ihtiyar bir mağaradır. Hidrolojisi: Kuru bir mağaradır. Meteoroloji: Yapılan ölçümlere göre, mağara giriş ağzında sıcaklık 22 C; 20. m'deki odada ise 14 C'dir (23 4.1992, 16:00).
Araştırma Tarihçesi: Şile'lilerin eskiden beri bildikleri mağaradır. N. Kasar 1987 'deki çalışmasında bu mağaranın köyü ve ulaşımı hakkında bilgi sunulmuş, isminden "Mağaraaltı Mağarası" diye bahsetmiştir. Mağara, ilk defa Ertek ve ekibi tarafından haritalanmış ve mağara planı çizilmiştir.
Bulgular: Mevcut hali ile Meşrutiyet Mağarası bir çakal ailesi tarafından paylaşılmaktadır. İçerde herhangi bir yan kol ya da hava deliği/bacası olmadığı için mağara içinde hava akımı yoktur. Mağaranın orta kesimindeki odada, duvardaki bir çatlağa dayalı su sızıntısının varlığından dolayı, çekirge, kahverengi yarasa, kahverengi örümcek, şeffaf türde salyangoz ve kahverenkli akrep görülmüştür. Özellikle ani sağanaklarda ağızdan iç kısma doğru bir akış olabilir. Dikkat edilmelidir.


Liste'ye