©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Kocakuyu

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Kocakuyu
Türü:
Yatay Mağara
Rakım:
204 m
Derinlik:
-34 m
Uzunluk:
1010 m
Bölge:
Marmara
İl:
İstanbul
İlçe:
Çatalca
Köy:
Pınarca

     


Yeri: Pınarca Köyü'nden Gümüşpınar'a giden yolun yaklaşık 3. km'sinde yolun sol tarafında geniş bir düzlüğün kenarındaki çalılık içinde; elektrik direğinin yakınındadır.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Mağaranın ağzı yaklaşık 3-5 m genişliğindedir ve giriş dik bir inişle başlar. Ağızdan itibaren zemin; çöküntü kayalardan oluşarak 25-30 m bir eğimle ilk galerinin dibine varır. Buradaki inişten alçak killi bir galeriye ulaşılır ve burada henüz geçilmemiş bir sifon bulunmaktadır. Bu sifondan biraz önce sağda bulunan 50 m uzunluğunda yarığa kadar çamurlu su ile dolu çok dar bir geçit geçilerek geniş galerilere ulaşılmaktadır. Sol tarafta aynı yapıya sahip ikinci galeri yer alır. Bu galerinin sonunda bulunan ve farkedilmesi güç bir yarıktan üçüncü bir salona geçilmektedir. Burada tavanda harika oluşumlar ve bir süre sonra tıkanan bacalar vardır. Araştırma sonucunda; mağaranın sonundaki perde oluşumlarının geçişi engellediği görülmüştür. Kocakuyu Mağarası; oluşumu yönünden çok zengindir. Birçok yerde görülen perde; sarkıt ve sütunlar ender rastlanan güzelliktedir.
Araştırma Tarihçesi: 1990 yılında BÜMAK tarafından araştırılarak haritası çizilmiştir. 1999 yılında Eurasion Bridge '99 Projesi kapsamında araştırılmıştır.
Bulgular: İkinci galeride büyük yarasa kolonileri vardır ve zeminde guano çokluğu dikkati çeker. Mağarada çok sayıda M. schreibersii ve M. myotis/blythii vardır. Bunun yanısıra R. hipposideros ve R. ferrumequinum'a rastlanmıştır.


Liste'ye