©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





İnhisar

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
İnhisar
Türü:
Yatay Mağara
Rakım:
350 m
Derinlik:
+42 m
Uzunluk:
180 m
Bölge:
Marmara
İl:
Bilecik
İlçe:
İnhisar
Köy:
Merkez

     


Yeri: Eskişehir'in kuzeybatısında bulunan İnhisar İlçesi'nin hemen güneyinde; İnkaya Tepe'nin (515m) Sakarya Nehri'ne bakan kuzey yamacında yer alır. Mağaraya Bilecik-Söğüt-İnhisar-Sarıcakaya veya Eskişehir-Söğüt-İnhisar ve Eskişehir - Sarıcakaya - Mihalgazi-İnhisar yollarından gidilmektedir. Mağaranın yakınına kadar yol vardır.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Üst Jura Alt Kretase yaşlı Bilecik Kireçtaşları içinde gelişmiştir. Karstlaşma ve mağara gelişimi için son derece uygun ve bol çatlaklı yapılarıyla erimeyi artıran önemli bir faktördür. Ancak kireçtaşlarının altında bulunan ve karst taban düzeyi konumundaki; erimesiz metaforfitler; mağaranın derinleşmesine engel olmuşlardır. Tavan yüksekliği 3-20 m; genişliği 4-25 m olan tek bir galeriden oluşur. Mağaranın tabanı toprak; çakıl; moloz ve iri bloklarla kaplıdır. Vadoz zonda bulunan mağara; gelişimini tamamlamış fosil bir mağaradır. Bu mağaradan 8-10 m aşağıda bulunan İnhisaraltı Mağarası; mağaranın devamı niteliğindedir. Sakarya Nehri'nin alçalmasına bağlı olarak; mağarayı oluşturan yeraltı suyu da alçalmış ve ikinci mağara oluşmaya başlamıştır. Oluşumlar açısından fakir bir mağaradır.
Araştırma Tarihçesi: MTA tarafından araştırılıp; haritası ve diğer özellikleri 2001 yılında yayınlanmıştır.
Bulgular: Çok büyük bir galeriden oluşan mağarada; yoğun şekilde yarasalar yaşamaktadır. Koloni oluşturan yarasalar; mağaranın hemen hemen her bölümünde görülürler.


Liste'ye