©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Gökgöl

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Gökgöl
Türü:
Yatay Mağara
Rakım:
82 m
Derinlik:
+43;-11 m
Uzunluk:
3350 m
Bölge:
Karadeniz
İl:
Zonguldak
İlçe:
Merkez
Köy:
Ercek

     


Yeri: Zonguldak-Ankara karayolunun Zonguldak çıkışının 4. km'sindeki Üzülmez Bölgesi'nde; hemen yol üzerinde yer almaktadır. Mağara girişinin Zonguldak merkeze uzaklığı kuş uçumu 4-5 km olup; şehrin güneydoğu yönünde; Erçek/Ercek Köyü'ndedir. Mağara; yatağına derince gömülmüş Erçek Deresi'nin doğu yamacındadır.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Mağaraya büyük bir fosil ağızla kaya blokları arasından girilmektedir. Yürüyerek 250 m sonunda sifona ulaşılmaktadır. Sifon 10 m uzunlukta olmasına rağmen; özellikle yaz sonunda suların çekilmesiyle yürüyerek geçilebilmektedir. Buradan sonra mağara; son derece güzel oluşumlar arasından; suyun gelişi yönünde 2 kol halinde devam eder. 1200 m ilerleyen mağara; bir çöküntü ile sonlanmaktadır. Jeolojik bakımdan Birinci Zaman (Vizeen-Paleozoik) kalkerleri içinde oluşmuştur.
Araştırma Tarihçesi: Mağaranın ilk speleolojik incelenmesi T. Aygen ve iki İngiliz speleolog tarafından 1976 yılında yapılmıştır. İkinci inceleme ise 1977 yılında Türk-Fransız ortak bir çalışma sırasında yapıldıktan sonra; MAD ve BÜMAK incelemelere devam etmiştir. 1978 yılında İngiliz Trent Polytechic speleolojik gezisi sırasında araştırmıştır. Daha sonra MTA tarafından araştırılan mağaranın haritası çizilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Bulgular: Girişten sifona kadar olan bölümde siyah renkli yumuşakçalar vardır. Ayrıca binayaklılar; mağara örümceği ve yarasalar da bu bölümde yer alır. Bunun yanısıra; mağaradaki yeraltı deresinin göllendiği yerlerde balık saptanmıştır.


Liste'ye