©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Çağman

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Çağman
Türü:
Mağara
Rakım:
1400 m
Derinlik:
-7 m
Uzunluk:
32 m
Bölge:
Karadeniz
İl:
Ordu
İlçe:
Mesudiye
Köy:
Topçam

     


Yeri: Topçam Mağarası ile birlikte Ordu'nun güneyinde Mesudiye'ye bağlı Topçam Kasabası yakınındadır. Ordu'nun hemen doğusunda Karadeniz'e boşalan Melet Irmağı'nın derin kanyonlarıyla parçalanmış bir bölgededirler. Çağman Mağarası; Topçam Mağarası'nın 150-200 m güneybatısında yer alır.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Aynı yeraltı sisteminin parçası durumundaki Çağman ve Topçam Mağaraları D-B yönlü bir fay hattı üzerinde gelişmişlerdir. Geçit konumlu olan ve fosilleşen her iki mağara da vadi tabanına yakın bir noktada yer alırlar. Çağman Mağarası; birbirlerini kesen iki fay üzerinde gelişmiştir. Dar ve basık bir girişi olan mağarada; kuzey-güney yönlü fay üzerinde uzanan çatlakta gelişen -5 metrelik bir kuyu ile ana salona inilir. 7x10 m boyutunda olan bu salonun tabanı moloz ve bloklarla örtülüdür. Duvarları ise duvar ve perde damlataş oluşumları ile kaplıdır. Mağaranın doğu bölümünde kalınlığı 4 metreyi bulan çakıl; kum ve killerden oluşan bir depo yer alır. Mağara doğu bölümünde bulunan dar ve eğimli bir galeri ile sona erer.
Araştırma Tarihçesi: MTA Genel Müdürlüğü; Jeoloji Etütleri Dairesi; Karst ve Mağara Araştırmaları Birimi tarafından araştırılmış ve 2004 yılında yayınlanmıştır.
Bulgular: Az sayıda yarasa vardır.


Liste'ye