Val-Dieu manastır çiftliğinde yer alan kompleks, başlarda bir köşk ve ambardan oluşurken 1900'lerin başlarında tam teşekküllü bir manastıra evrildi.
Mart '15 Arşivi |
29 Mart - 4 Nisan 2015 |
|
DEFİNE KAZISI YAPAN 3 KİŞİ YAKALANDI
Önceki gece saat 03.00 sıralarında bölgede kazı yapan 59 yaşındaki Ramazan D., 56 yaşındaki Abdülmüttalip G. ve 52 yaşındaki Süleyman B. jandarma tarafından gözaltına alındı. Şahıslar savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Geçen günlerde aynı bölgede kaçak kazı yapan kişiler yakalanmıştı. Şahısların yanlarında bulunan alet ve edevata el konuldu.
İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, özellikle Çaycuma ve Filyos beldesinde definecilere karşı yoğun istihbarat çalışmalarını sürdürüyor. Bolu'nun Sesi, 03.04.2015 |
|
HEYECAN VERİCİ
Çorum Haber, 03.04.2015 |
|
"ORTAK TARİHİ MİRASIN ÖRNEK ÜLKESİ TÜRKİYE"
Boğaziçi Üniversitesi kurucu rektörü Aptullah Kuran anısına düzenlenen “Aptullah Kuran’ı Anma Konferansı” kapsamında Türkiye’ye gelen Yale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Prof.Dr. Nelson, Ayasofya üzerine yaptığı çalışmaları paylaştı.
Türkiye’nin kültürel ve tarihsel mirasa olan saygı anlamında İslam coğrafyası için örnek bir ülke olduğunu dile getiren Nelson, “Dünyanın en fazla ihtiyaç duyduğu, ancak yitirdiği kutsal bilgelik” başlıklı konuşmasında Ayasofya’nın ortak miras kültürü olduğuna dikkat çekti.
Bütün dünyanın değeri
Milliyet, Haber: Mert İnan, 03.04.2015 |
|
ABD'NİN EN CÖMERT SAHTEKAR RESSAMI
O Amerikan tarihinin en verimli tablo kopyacılarından biri. On yıllardır ABD'nin çeşitli müzelerine ve sanat galerilerine sanat eserleri bağışlıyor ama bağışladığı tablolar, aslında kendisinin yaptığı kopyalar...
YETENEĞİ TEDAVİ
ESNASINDA ORTAYA ÇIKTI
Matt Leininger,"Signac hakkında biraz araştırma yaptım, Savannah Resim ve Tasarım Fakültesi'nin basın duyurusunda Mark Landis'in adı geçiyordu. Fazla düşünmedim üstünde ama Lepine'i arayıp Saint Louis Çağdaş Sanatlar Üniversitesi'nin basın duyurusunda da yine aynı isme rastlayınca, durumu anladım. Genel bir mesaj gönderdim. Bir saat içinde 20 kurumdan telefonla, e-posta yoluyla Landis'in kim olduğu, ne olup bittiği soruları geldi" diyor.
Mark Landis tablo kopyacılığıyla onlarca resim galerisini yüz kızartıcı durumda bıraktı. Leininger, bazı müzelerin Landis'in sahtekarlığının farkında olduğunu ama saygınlıkların gölge düşürmemek için ses çıkarmadıklarını düşünüyor; "Hangi müze müdürü veya küratör, kurumu adına sahte bir tabloyu kabul ettiğini kabullenir? Müzeler böyle şeyleri kamuoyuna duyurmak istemez" diyor. Bu arada Landis de yıllarca sahtekarlık yaptığını kabulleniyor ama, kendisini öyle pek de kötü hissetmiyor.
'PİNOKYO GİBİYİM'
Landis, "Sergiden önce bir hayli gergindim. Çünkü karşıma ne çıkacağını bilmiyordum. Ama oraya gittiğimde herşey gerçekten çok güzeldi. Çok hoşuma gitti" diyor. Landis ve Leininger sergide karşılaşmışlar ilk kez. Landis, neden olduğu sorunlardan dolayı özür dilemiş. Peki acaba Landis, bir salon dolusu kopya tablosuyla karşılaştığı anda utanç duydu mu? "Pek değil" diyor: Ama bazı resimler gerçekten kötüydü. O yüzden bakmak bile istemedim." Radikal, 02.04.2015 |
|
MİLLİ MÜCADELE MÜZESİ'NDE SONA DOĞRU
HEDİYELİK EŞYA REYONU VE KAFETERYA Proje kapsamında bir alış veriş mekanı ile kafeterya da yapılacağını sözlerine ekleyen Başkan Çelik, "Müzeyi gezmeye gelenlerin almak isteyecekleri hediyelik eşyaların satıldığı bir reyon ile çay-kahve içip dinlenebilecekleri bir de kafeterya yapıyoruz. Burası aynı zamanda halka açık da bir mekan olacak ve bölgeyi canlandıracak. Şehrimizin kültür-sanat hayatına çok büyük renk katacak bu tarihi müzeyi sonbaharda hizmete açmayı planlıyoruz inşallah" diye konuştu. Kayseri Gündem, 02.04.2015 |
|
GERMÜŞ'ÜN SU KANALLARINA DİKKAT!
İki hafta önce Agos’ta, ‘Germüş’te imar oyunları’ başlığıyla yayımladığımız haberde, tarihi bir Ermeni yerleşimi olan Urfa’nın Germüş Köyü'nde imar izni verildiğine, bunun da Germüş’teki tarihi yapılar için önemli bir tehlike oluşturduğuna dikkat çekmiştik. İmar izninin sadece tarihi binalar için değil, Germüş’ün bir başka paha biçilmez zenginliği olan su kanalları açısından da tehlike oluşturduğu ortaya çıktı.
Top bakanlıkta2011’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teklifiyle ‘turizm gelişim merkezi’ ilan edilen Germüş’teki Surp Asdvadzadzin Kilisesi gibi tarihi yapıların turizm amaçlı kullanımıyla ilgili her türlü yetki, Kültür Bakanlığı’na geçti. Germüş Kilisesi ve çevresindeki yerleşim alanları, daha önce Şanlıurfa Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nca “kentsel arkeolojik sit alanı” ilan edilmişti. Bu çerçevede, 8 adet konut da tescil edilmişti. Buna rağmen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Yatırımları, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Genel Müdürlüğü izniyle, Ermeni mezarları ve yerleşim yerlerine 1.6 emsal imar izni verildi. Böylece, ‘kentsel arkeolojik sit alanı’ ilan edilen alanlara imar izni verilmediği halde, Germüş Kilisesi ve çevresinde boş arazilerin bulunmasına rağmen, ikinci bir kilise ile 19. yüzyıldan kalma taş yapıların bulunduğu yerleşim alanına, imar izni verilmiş oldu.
Sudan gelen mirasİnşaat Yüksek Mühendisi Mehmet Bildirici, Agos’a yaptığı açıklamada, Germüş’ün bir başka tarihi zenginliği olan ‘kehriz’lere dikkat çekiyor.İçme suyu şebekesinin olmadığı dönemlerde, içme suyunda kullanmak ve tarım arazilerini sulamak üzere dağ eteklerinden, yelpazeler içindeki geçirimli katmanlardan su taşıyan yatay yer altı su yolu sistemine ‘kehriz’ deniyor. Mehmet Bildirici’nin DSİ (Devlet Su İşleri Müdürlüğü) tarafından yayımlanan ‘Tarihi Sulamalar’ adlı bir kitabı var. DSİ kaynaklarından yararlanarak yararlanarak hazırladığı kitabında Bildirici, su kaynaklarının kullanımınının ve su anıtlarının tarihine odaklanıyor.
‘En güzel kehriz’Agos’a konuşan Bildirici, Germüş’teki su kanalları hakkında şöyle diyor: “2014 yılında Sarkis Seropyan ve Nazar Binatlı yönetimindeki gezide, Göbeklitepe’den sonra, bir saatliğine Germüş’e uğradık. Köyü görünce çok heyecanlandım. Kanalların ve giriş su alma bacalarının dolduğunu, esasen köyün nüfusunun da çok az olması nedeniyle fazla suya ihtiyaç kalmadığını gördüm. Konuyla ilgili daha sonra yaptığım araştırmalarda, Germüş’te bulunan su yollarının Ermenice isimleri olduğunu öğrendim. Bugüne kadar katıldığım uluslararası tarihi su toplantılarında, bu tür ‘kehriz’lerin (su kanallarının) İran’dan dünyaya yayıldığı görüşü vardır. Ben şahsen buna karşı çıkıyorum. İran’da MÖ 6. yüzyılda Darius’un yönetiminde, çok önce MÖ 9. yüzyılda Urartu döneminde, su kanallarının rastlanmaktadır. Urartular, dünyanın en eski su uygarlıklarından biridir. Kehrizlerin Doğu Anadolu’da, yani Ermeni platosunda çıktığını savunuyorum. Bu açıdan Germüş, Türkiye’de ve dünyada en güzel kehriz örneklerinden biridir.”
Germüş’ün imara açılmasının, tarihi su kanalları için de önemli bir tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Mehmet Bildirici, kamuoyunu ve yetkilileri, Germüş’teki tarihi miras konusunda duyarlı olmaya çağırıyor. Agos, Aber: Ferda Balancar, 02.04.2015 |
|
İNGİLTERE'DE KOLEJ BİNASININ ALT KATINDAN 1300 İSKELET ÇIKTI
İngiltere'nin önde gelen üniversitelerinden Cambridge'in St John Koleji'ne ait bir binanın altında dev bir ortaçağ mezarlığı bulundu.
Cambridge Arkeoloji Ünitesi'nden Craig Cessford konuyla ilgili İngiliz basınına yaptığı açıklamada, "Mezarlığın bölgede olduğunu biliyorduk ancak tam yerinden habersizdik. Bu gerçekten müthiş bir buluş" dedi. Cambridge St. John Koleji'nin aynı isimdeki tarihi bir hastanenin yerine inşa edildiğini ve mezarlığın da bu hastaneye ait olduğunu belirten uzmanlar, iskeletleri inceleyerek İngiltere'deki Orta Çağ hayatı ile ilgili birçok önemli bilgi elde edeceklerine inandıklarını söyledi. Cessford iskeletlerin birçoğunun 25-45 yaş arası erkeklere ait olduğunu ancak hamile kadın iskeletlerine de rastladıklarını söyledi.
|
|
BANSKY'NİN ESERİ 175 DOLARA SATILDI
Rabi Darduna, Banksy’nin Gazze’deki evinin ayakta kalan tek kapısına çizdiği resmi satarken kandırıldığını belirtti. Darduna, evi geçen yıl İsrail’in saldırısında yıkılan binlerce Filistinliden biriydi. Banksy Şubat ayında Gazze’yi ziyaret edip enkazlara siyasi mesajlar veren resimler çizmişti. Darduna’nın yıkılan evinin kapısında ağlayan bir Yunan tanrıçası resmi vardı.
KİMLİĞİ BİLİNMİYOR Darduna resmi Banksy’nin temsilcisi olduğunu söyleyen bir Filistinliye sattığını söyledi. Resmi alan kişiyse BBC’ye yaptığı açıklamada satışın yasal olduğunu savundu. Banksy’nin İngiltere’nin Bristol kentinde çizdiği bir duvar resmi 590 bin dolara (1,53 milyon lira) satılmıştı. Sanatçının temsilcisinin aileyi arayıp, eserin geri verilmesi gerektiğine inandığını söylediği belirtildi.
Banksy’nin gerçek kimliği bilinmiyor ve sanatçı bu yönüyle de efsane olmuş durumda. Sözcü, 02.04.2015 |
|
HAREM'İN BİLİNMEYENLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Araştırmacı-yazar Cengiz Göncü tarafından kaleme alınan kitap, Osmanlı’da harem ve cariyelik üzerine merak edilen her şeyi belgeler, deliller ve veriler üzerinden okuyucunun dikkatine sunuyor.
İBB Kültür A.Ş. Yayınları Kültür ve Medeniyet
Serisi arasından çıkan kitap, cariyelik niçin vardı,
kimler cariye oluyordu, maaşları için neler
yapılıyordu, sarayda gördükleri muamele nasıldı gibi
can alıcı sorulara cevap veriyor. Altmıştan fazla Osmanlıca belgenin yer aldığı kitap, önce “harem” kelimesinin anlamını anlatarak başlıyor. Kitapta yer alan bilgilere göre Osmanlı geleneğinde harem padişahın, valide sultan ve şehzadelerin yaşadığı yerin karşılığıdır ve yabancılara giriş yasaktır. Yabancı seyyahlar bu gizemin peşine düşerek kapalı kapılar ardına geçemedikleri haremi görmek istedikleri şekilde tasvir etmiştir. Sarayın içini anlatan kayıtlarla, oryantalist ressamların tablolarındaki görüntüler birbirini tutmamaktadır.
Cariyelik Saraya Özgü Bir Sistem Değil Cariyeliğin saraya özgü bir sistem olmadığının önemle vurgulandığı kitaptaki bilgilere göre o dönem toplumunda hali vakti yerinde olan herkesin bir veya birkaç cariye sahibi olduğu kadın miras listelerinden tespit edilmiş. Bu cariyeler, ev hizmetinde, mutfak işlerinde görevlendirmek yahut dadılık, sütannelik gibi işlerde istihdam edilmek için alınmış. Saray için de geçerli olan cariyelik sisteminde saraydaki cariyelerin farkı, çok iyi bir eğitimden geçmeleri, bazılarının yükselme fırsatı yakalayabilmeleri ya da padişah eşi olma sıfatına erişebilmeleriymiş.
Osmanlı'da Tek Eşlilik Hakim Kitapta Osmanlı'da çok eşlilik meselesine de değiniliyor. Kitabın yazarı Dr. Cengiz Göncü’nün araştırmalarına göre, Osmanlı toplumunda, çok evliliğin oldukça az sayıda uygulandığı görülmüş. 17. yüzyıl İstanbul'una ait 20 sicil üzerinden elde
edilen verilere göre 1.242 erkek içinden 1.147
kişinin bir, 84 kişinin iki, 7 kişinin üç, 4 kişinin
de 4 zevcesi varmış. Bu daha sonraki tarihlerde de
genel itibarıyla böyle devam etmiş. 19. yüzyılda ise
Bursa tereke defterleri üzerinde yapılan bir
araştırmada, 361 evli erkekten 353'ünün tek eşli
olduğu sonucuna varılıyor. Bu durum saray
haricindeki cariyelerin de eş olarak alınmadığının
bir göstergesi.
Akşam, 02.04.2015 |
|
AVUSTURYA'DA OSMANLI'DAN KALMA DEVE İSKELETİ BULUNDU
1683'te Dördüncü Mehmet dönemindeki İkinci Viyana Kuşatması sırasında Viyana yakınlarındaki Tulln kentinde bırakıldığı veya takas edildiği sanılan hayvanın kemikleri Orta Avrupa'da hiç eksiksiz bulunan ilk deve iskeleti oldu.
Kemikler üzerinde yapılan DNA analizi, hayvanın orduda popüler olan melez bir deve türünden olduğunu ortaya çıkardı.
Kemiklerde ayrıca, hayvanın üzerine eyer takıldığını ve binildiğini gösteren belirtiler bulundu. PLOS One dergisinde yayımlanan bulgular, kentte yeni bir alışveriş merkezi yapılması için sürdürülen çalışmalar sırasında yapılan arkeolojik bir kazıda ortaya çıkarıldı.
Konuyla ilgili makaleyi kaleme alanlardan Dr Alfred Galik, BBC'ye verdiği demeçte, "ilk başta tuhaf bir büyükbaş hayvana aitmiş gibi görünen çene kemiğini gördüm, omurga ise bir atınkine benziyordu. Daha sonra çıkan uzun kemiklerle hayvanın bir deve olduğunu belirledik" dedi.
Daha önce kimileri Roma dönemine ait bazı iskelet parçaları bulunmuş olmasına rağmen, Orta Avrupa'da ilk kez bütün bir deve iskeleti bulunuyor.
Melez develerin daha uysal, dayanıklı ve ebeveynlerinden büyük olduklarını belirten Dr. Galik, bu hayvanların özellikle orduda kullanılmaya yatkın olduğunu kaydediyor.
‘YA BIRAKILDI YA TAKAS EDİLDİ’
Daha önce Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma tek eksiksiz deve iskeleti İstanbul Yenikapı Metro ve Marmaray kazıları sırasında bulunmuştu. Hürriyet, 02.04.2015 |
|
OYUN OYNARKEN SİKKE DOLU TESTİ BULDU
Artvin’in Yusufeli İlçesi'ne bağlı Darıca Köyü'nde evinin önünde oyun oynayan çocuk sikke dolu testi buldu.
|
|
TARİHİ HAMAM KADERİNE TERK
Mezopotamya'nın en eski şehirlerinden biri olan Mardin'de çok sayıda yapı kaderine terk edilmiş. Bu tarihi yapılardan biri de Ulu Camii Hamamı. 1312 tarihinde Artuklu Sultanı Melik Salih tarafından Ulu Cami'ye vakıf olarak yaptırılan tarihi hamamın kapısına kilit vurulmuş. İçi bir çöplüğü andıran hamam 700 senelik.
Konu ile ilgili Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilisi şu açıklamayı yaptı: "Ulu Camii hamamı ile alakalı bir çalışma yapmak istediğimiz sırada elimize, yapının mülkiyetinin şahsa ait olduğu yazısı geldi, bizim de bu hamamı kamulaştıracak ödeneğimiz yok. Valiliğin 'Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı' ile bu ödenek karşılanabilir, üzerinde durulur ise hamam kurtarılabilir."
MARDİN ULU CAMİİ HAMAMI Mardin Ulu Cami Mahallesi’nde bulunan hamam, Artuklu Sultanı Melik Salih (1312-1363) tarafından Ulu Cami’ye vakıf olarak yaptırıldı. Hamamın kitabesi bulunmamakla beraber, vakıf kayıtlarından ve mimari yapısından XIV.yüzyılın ilk yarısına tarihlendirilmekte. Ulu Cami’nin doğusundaki bir sokaktan basit bir kapı ve beşik tonozlu bir mekandan girilen hamam dikdörtgen bir alanı kaplıyor. Kesme ve moloz taştan yapılan hamamın soyunmalık kısmı yüksek kasnaklı bir kubbe ile örtülü. Soyunmalığın doğusunda ortadaki payenin iki yanında iki kemerli çapraz tonozlu bir mekanın oluşu dikkati çekiyor. Soğukluk kısmı dikdörtgen planlı olup, üzeri beşik tonozla örtülü. Buradan geçilen sıcaklık kare planlı, üzeri kubbe ile kaplanmış. Bunun dışında dört köşesine beşik tonozlu eyvanlar yerleştirilmiş durumda. Ayrıca sıcaklığın köşe hücreleri küçük kubbelerle örtülü.
|
|
LE COURBUSIER'NIN CHANDIGARH PLANI TEHDİT ALTINDA
Le Corbusier'nin Chandigarh'daki ünlü Capitol Kompleksi şehrin kuzeyindeki kulelerin inşaatları nedeniyle harabeye dönüşmek üzere. "TATA Camelot" ismi verilen yeni proje Hindistan'ın en büyük sanayi şirketlerinden TATA Grubu'nun gayrimenkul kanadı TATA Housing tarafından geliştirildi. TATA Camelot projesinde kat sayısı 13 ile 36 arasında değişen 27 kule öneriliyor. Bu kuleler sadece mimari ve kentsel çevreyi tahrip etmekle kalmayacak, aynı zamanda da Himalaya ekolojisini de bozacak.
Dr. Vikramāditya Prakāsh'ın anlatımıyla:
Geçmiş: Chandigarh Vizyonu
|
|
JOAN MİRO'YA 150 BİN ALKIŞ
Sabancı Holding'in katkılarıyla, 23 Eylül 2014-8 Mart 2015 tarihleri arasında SÜ Sakıp Sabancı Müzesi'nde (SSM) düzenlenen "Joan Miró. Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar" adlı sergi, 5 buçuk ayda 150 bini aşkın sanatseverle buluştu.
Konferanslar, atölye çalışmaları, galeri sohbetleri gibi özel etkinliklerle zenginleştirilen "Joan Miró. Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar" sergisi kapsamında, 10 bin 871 çocuğun katıldığı 481 çocuk atölyesi düzenlendi. Habertürk, 01.04.2015 |
|
KİLİSEDEN KAFE OLUR MU?
Hollanda'da bir girişimci, belediyeyle anlaşarak manastıra ait şapeli kafeye dönüştürdü.Val-Dieu manastır çiftliğinde yer alan kompleks, başlarda bir köşk ve ambardan oluşurken 1900'lerin başlarında tam teşekküllü bir manastıra evrildi.
|
|
'YATAĞIM' YENİDEN TATE'DE
Kıbrıs Türk’ü bir babanın kızı olan güncel sanatçı Tracey Emin’in 1998 tarihli işi ‘My Bed’ (Yatağım) 15 yıl aradan sonra ilk kez Tate Müzesi’nde 2016’ya dek sergilenecek.
Emin’in ‘bir genç kadının portresi’ olarak tanımladığı eser, önceki yıl Alman iş adamı ve koleksiyoner Christian Duerckheim tarafından 4.4 milyon dolara satın alınmıştı. ‘My Bed’, Emin’in 4 günlük bir depresyondayken neredeyse hiç çıkmadığı yatağından ve yatağının etrafında bu süreçte biriken objelerden oluşuyor. Sanatçı, eserin doğal evinin Tate Müzesi olduğunu belirtmişti. Milliyet, 01.04.2015 |
|
RESTORASYON KREDİSİNE BAŞVURULAR
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ),unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesi içindeki tarihsel değerlerimizi, sağladığı restorasyon kredileriyle gelecek nesillere kazandırıyor. TOKİ’nin bugüne kadar 588restorasyon projesi için 52 milyon 834 bin 860 lira tahsis ettiğini ifade eden TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, 1-30 Nisan2015 tarihleri arasında restorasyon kredisi başvurularının kabul edileceğini söyledi. TOKİ, tarihi yapılar için verilecek kredi üst limitinibu yıl için 140 bin liraya çıkardı.
TOKİ, özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan, korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için gerekli şartların sağlanması şartı ile kredi sağlıyor.
“BÜYÜK BİR KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİN MİRASÇILARIYIZ” Kadim bir coğrafyada büyük bir kültürel zenginliğin mirasçısı olduğumuza ifade eden TOKİ Başkanı Turan, “Kültürel ve sosyal hayatta olduğu gibi mimari alanda da bu zenginlik yaşantımızın içinde. Coğrafyamızın bize sunduğu bu mimari zenginliğimizden, yıkılma ve yok olma tehlikesi içinde bulunan tarihsel değerlerimizi gelecek nesillere kazandırılması amacıyla restorasyon kredileri sağlıyoruz” dedi.
Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonuna katkı sağlamak amacıyla 2005 yılında “restorasyon kredisi” uygulaması başlatan TOKİ, 10 yılda 588 kültür varlığına kredi desteği verdi. Bunlardan 386 taşınmaz kültür varlığının restorasyonu tamamlanarak TOKİ tarafından geçici kabulü gerçekleştirildi.
KREDİ ÜST LİMİTİ 140 BİN LİRA TOKİ, 2005 ve 2006 yıllarında sağladığı 75 bin lira kredi üst limitini,2010 yılında 80 bin, 2011’de 90 bin,2012’de 105 bin, 2013 yılında 115 bin, 2014 yılında 125 bin lira olarak belirledi. İdare, 2015 yılı için kredi üst limitini 140 bin liraya çıkardı.
BAŞVURULAR 1 NİSAN’DA BAŞLIYOR İdare, 2015 yılı restorasyon kredisi başvurularını 1-30 Nisan 2015 tarihleri arasında kabul edecek. Her bir proje için, keşif özetinin yüzde 70’ine kadar ve en fazla 140 bin lira olmak üzere kredi kullandırılabilecek. Restorasyon kredisi için yapılacak müracaatlarda, özel mülkiyetteki yapıların Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulları tarafından alınmış “tescil” kararının ve onaylı rölöve ve restorasyon projelerinin bulunması gerekiyor.
KENT DOKUSUNUN İYİLEŞTİRİLMESİNE ÖNCELİK VERİLECEK Kredilerde özelikle tarihi kent dokularını iyileştirilmesine yönelik olan ve yerel yönetimlerin öncülüğündeki projelere öncelik verilecek.Bakım, onarım ve restorasyon işlemleri yapılacak taşınmaz kültür varlığının; mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu, bulunduğu çevrenin özellikleri, kullanım amacı göz önünde bulundurulacak. Taşınmaz kültür varlığının bakımı, onarımı ve restorasyonu için yapılacak işlemlerin; yapının kültür varlığı niteliğinin devamını sağlaması, gerekirse sağlıklaştırılması ve işlev kazandırılması amacına yönelik olması zorunluğu bulunuyor. Giresun Gazetesi, 01.04.2015 |
|
ENVER PAŞA'NIN TÜFEĞİ SATIŞA ÇIKTI İttihat ve Terakki’nin önde gelen paşası Enver Paşa’ya ait özel eşyalar ilk kez açık artırma ile 5 Nisan Pazar günü satışa sunulacak. Grand Hyatt Otel’de gerçekleştirilecek “Enver Paşa Özel Müzayedesi”nde Enver Paşa’nın torunu Osman Mayatepek’in kolleksiyonunda bulunan 122 adet obje ve fotoğraf yer alacak. İstanbul Müzayede’nin düzenleyeceği açık arttırmada, Enver Paşa’ya ait askeri üniforma, kılıç, miğfer, Purdey marka silahın yanı sıra; harp madalyaları, aile fotoğrafları ve Enveriye Alfebesi olarak kaleme alınan kitapçıkların satışı yapılacak.
Siparişini hediye ettiler
Milliyet, Haber: Mert İnan, 01.04.2015 |
|
SATMAK İSTERKEN YAKALANDI
Emniyet Müdürlüğü'nden konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle: "Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz Kaçakçılık Suçları Büro Amirliğimiz görevlilerince yapılan istihbari çalışmalarda B.I. isimli şahsın Elazığ İlinden gelerek elinde bulunan çeşitli dönemlere ait tarihi eserleri ilimizde satmak için müşteri aradığı bilgisi alınmıştır.
27.03.2015 tarihinde yapılan operasyonda B.I. isimli şahıstan 32 parçadan oluşan sikke, mühür, yüzük, kadın heykelciği, büst ve obje ele geçirilmiştir. Müze Müdürlüğü görevlilerince eserler üzerinde yapılan incelemede eserlerin Osmanlı dönemine ait olduğu tespit edilmiştir.
Ele geçirilen tarihi eserlerle ilgili şüpheli B.I. hakkında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa Muhalefet Suçundan yasal işlem yapılmıştır." Malatya Haber, 31.03.2015 |
|
550 BİN LİRALIK 'MİLLİ MİCADELE'
Asker ressamlar kuşağının usta isimlerinden Sami Yetik’in 106 x 175 cm ebatlarında 1917 tarihli ve eski Türkçe imzalı ‘Milli Mücadele’ konulu tablosu 550 bin lira açılış fiyatıyla müzayedenin en pahalı eseri olarak dikkat çekiyor. Müzayedede Türk resim sanatının ilk izlenimcilerinden Nazmi Ziya’nın 1910–1925 yılları arasına tarihlenen üç önemli eseri de yer alıyor. Radikal, 31.03.2015 |
|
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN'IN İÇ ORGANLARININ GÖMÜLDÜĞÜ YER TESPİT EDİLDİ
Zigetvar Kalesi yetkilisi Janos Lebedi, Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömüldüğü yerin yaklaşık 2 yıldan bu yana araştırıldığını, Zigetvar şehri civarında 18 yerde sürdürülen kazı çalışmalarının artık sadece tek bir yere düştüğünü, Zigetvar kalesine 7 kilometre uzaklıkta olan şehrin en yüksek tepesinde bulunan üzüm bağı içinde kazıya devam edileceğini söyledi.
1972 yılında 40 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğindeki üzüm bağının toprağında bir arkeoloji kazı yapıldığını söyleyen Janos Lebedi, bu kazı sırasında üç adet Osmanlı İmparatorluğu’na ait yapı bulunduğunu, Osmanlı dönemine ait kiremitler, çanaklar, yeşil renkli seramiklerin olduğunu kaydetti.
Lebedi, "Kazıları yapan dönemin komünist rejimi bu çalışmayı sır gibi sakladı ve bulunan Osmanlı yapılarını bu topraktan çıkarmadı. Üzüm bağı içindeki toprağın her alanında bu kalıntılara rastlamak mümkün, arşiv belgelerinde de burada bir Osmanlı tabyasının olduğu ve Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının buraya gömüldüğü yazılı" ifadesinde bulundu.
Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Macaristan Başkanı Mehmet İnceoğlu, son dönemlerde yapılan kapsamlı araştırmaların sonuna gelindiğini, Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömüldüğü mekanın tespit edildiğini, kısa zaman içinde hem Türk hem de Macar devletlerinin desteğiyle kazıya başlanacağını, kazıların olumlu sonuç vermesiyle burada türbede kurulacak, heyecanla araştırmanın sonucunu beklediklerini, dualarla burada bir türbe kurmanın nasip olmasını diledi.
TİKA desteğiyle yaklaşık iki seneden bu yana kazı çalışmalarını yürüten 12 kişilik Macar bilim adamı grubunun başkanı olan Peç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Norbert Pap, konuyla ilgili olarak İHA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Prof. Norbert Pap, "Macar ve Türk devletlerinin kararı doğrultusunda önümüzdeki yaz aylarında kazılara başlayacağız. 2015 yılı içinde Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömüldüğü yeri ortaya çıkarmak için Macar bilim adamları olarak var gücümüzle gayret göstereceğiz" diye konuştu.
Kanuni'nin naaşı, İstanbul'a bozulmadan taşınabilmesi amacıyla mumyalanmıştı. Bunun için kalbi ve iç organları çıkarılarak, misk ve amberle yıkanıp gömülmüştü. Rivayetlere rağmen iç organların kesin olarak nerede olduğu bir türlü ortaya çıkarılamamıştı. Hürriyet, Haber: Mehmet Başaran, 31.03.2015 |
|
YANDAŞLARIN BOĞAZ'A NAZIR SALTANATI BİTTİ
Meclis’e ait milli sarayların restoran ve kafeleri için ihale açıldı.
Yandaş işletmesinde 10 ayda 65 bin lira gelir getiren kafeler ihaleye çıkarılınca tam 9 milyon 820 bin lira kazandırdı. 7 İŞLETME İÇİN İHALE AÇILDI SÖZCÜ’nün milli saraylara bağlı kafe ve restoranların işletmesinin AKP’lilere verildiğini kamuoyuna duyurması üzerine, TBMM yönetimi, milyonlarca lira rantın döndüğü kafeterya ve restoranları kiralama ihalesine çıkardı. İhale komisyonu geçtiğimiz günlerde İstanbul’a giderek 7 işletmenin kiralama ihalesini gerçekleştirdi. Muhammen bedeli 1 milyon 287 bin 500 TL olarak belirlenen Dolmabahçe Kafe ihalesine 13 firma katıldı. Baran Restoran, 4.5 milyon liralık teklifi ile ihaleyi kazandı. Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın oğlu Mustafa Emre Topbaş’ın ortağı olduğu firmanın işlettiği Dolmabahçe Saat Kule ile Aynalıkavak Kasrı kafeteryaları ihalesine ise 14 firma katıldı. Muhammen bedeli 1 milyon 320 bin 512 olan ihalede ipi İmren Limited Şirketi göğüsledi. Firma, iki kafeteryayı üç yıllığına işletmek için 3 milyon 600 bin lira teklif verdi.
Sözcü, Haber: Kemal Elibol, 31.03.2015 |
|
ORTA ÇAĞ'DAN KALMA KÖPRÜNÜN AYAKLARINDA 'TARİHİ HEYKELLER'
Gediz İlçesinde, Ortaçağ dönemi eserlerinden olduğu varsayılan tarihi köprünün ayaklarında mermerden yapılmış iki heykel bulunuyor - Eskigediz Belediye Başkanı Şimşek: "Bu heykeller, 1800'lü yıllarda yapılan tadilatta köprünün ayaklarına yerleştirilmiş ve bugüne kadar ulaşmış" - "Bu köprü şimdi beldemizin en önemli tarihi varlıklarından biri olarak ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor".
Eskigediz Belediye Başkanı Ercan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Debboy Köprüsü'nün, beldenin tarihi yapılarından biri olduğunu söyledi.
Beldenin geçmişinin çok eski yıllara dayandığını belirten Şimşek, "O dönemde bu köprünün başında iki heykel varmış. Bu heykeller, 1800'lü yıllarda yapılan tadilatta köprünün ayaklarına yerleştirilmiş ve bugüne kadar ulaşmış" dedi.
Şimşek, bu köprüden geçen eski yolun, Çavdarhisar İlçesindeki Aizanoi Antik Kenti'ne kadar gittiğini anlattı.
Gediz Çayı üzerindeki bu tarihi yapının adının, askeri depo anlamındaki "deppoy"dan geldiğini aktaran Şimşek, şöyle konuştu: "Yapılış tarihi belli olmayan köprünün Doğu Roma döneminde yapıldığı sanılıyor. Kesme taştan sivri kemer üzerine inşa edilen köprünün zarif bir görüntüsü var. Köprü, Ortaçağ'da kenti Uşak, Simav, Emet ve Aizanoi'ye bağlıyormuş. 1830'lu yıllarda Gediz'e gelen Fransız mimar ve arkeolog Charles Texier, 'Taş köprü tarihi bir kıymete sahip olup evvelce iki başında iki heykel vardı. Doğu ucundaki heykel erkek , batı ucundaki kadındı. Bu başları kırılmış heykel kalıntıları köprünün doğu ucunda taşlara gömülüdür. Gerçekte sivri kemer üzerine yapılmış bir Ortaçağ eseridir' demiş. Bu tespite dayanarak köprünün 395 yılından sonra yapıldığını söyleyebiliriz. Bu köprü şimdi beldemizin en önemli tarihi varlıklarından biri olarak ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor"
Ercan Şimşek, beldesinin 1970'te 7,6 büyüklüğündeki deprem sonrası Gediz ilçe merkezinin başka bir alana taşınmasının ardından kalan bölgede varlığını sürdürdüğünü, hem bu hem de 1944'teki 6,2 büyüklüğündeki sarsıntılara rağmen söz konusu yapının halen ayakta olduğunu sözlerine ekledi. Radikal, Haber: Hadi Şengül, 31.03.2015 |
|
ARKEOLOGLARIN MÜZEKART İSYANI
Arkeologlar Derneği, arkeolog ve arkeoloji bölümü öğrencilerinden müzelerde ücret alınmasına tepki gösterdi. Ücret uygulamasının kaldırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru yaptı. Arkeologlar, müzelerde kendilerinden ücret alınmasına tepkili. Dernek Başkanı Dr. Soner Ateşoğulları, müzelere, rehberler, seyahat acentesi sahipleri ücretsiz girerken, eserlerin ve ören yerlerinin açığa çıkarılmasında emeği geçen arkeologlardan ücret alındığını belirtti.
Dr.
Ateşoğlulları imzası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı,
DÖSİMM ve TÜRSAB’a gönderilen yazıda arkeologların,
arkeoloji bölümü Öğretim Üyeleri ve öğrencilerinin
müze ve ören yerlerine ücretsiz girmelerini talep
etti. Bugün, Haber: Yunus Tiryaki, 30.03.2015 |
|
15 MİLYON DOLARLIK PİCASSO TABLOSUNUN GİZEMLİ HİKAYESİ Hediye tablonun
Picasso'ya ait olduğunu bilmeyen çerçeveci,
tabloyu elindeki diğer eserlerin yanına kaldırdı.
Çerçeveci ancak geçen yıl bir tesadüf sonucu
tablonun Picasso'ya ait olabileceğini öğrendi ve
yurtdışındaki açık artırma evleriyle temasa geçti.
Polis, emekli çerçevecinin ifadesinin doğru olup olmadığını ve tablonun gerçek sahibini belirleyene kadar tabloya el koydu. Tabloyu ve yakalanış hikayesini bir basın toplantısıyla duyuran polis "kısmen inanılmaz bir olayla" karşı karşıya olunduğunu belirtti. İtalya Kültür Bakanı Dario Franceschini de "Picasso tablosunun kaderi, soruşturmanın sonucuna bağlı" dedi. Vatan, 30.03.2015 |
|
BATMANLI BALIKÇININ OLTASINA TARİHİ BANKNOT VURDU
Batman merkeze bağlı Demirlipınar Köyü, Çayeli mezrasında yaşayan 10 çocuk babası Sait Boz’un Batman Çayı’nda balık avladığı sırada, ağına balıklarla birlikte takılan küçük kesenin içinden 105 yıl öncesine ait ’Almanya- Berlin’ yazılı 1000 marklık banknot çıktı. Sait Boz, ağlara takılan kesenin içinde eski kağıt parçalarının arasında 1000 marklık banknotu bulunca şaşırdığını belirterek şunları söyledi: Hürriyet, Haber: Arif Arslan, 30.03.2015 |
|
150 YILLIK TARİHİ YAPI KADERİNE TERK EDİLDİ DHA, Haber: Mustafa Oğuz, 30.03.2015 |
|
GAZİANTEP'İN 135 YILLIK HASTANESİ
Gaziantep’te 1879’da açılan ve çatısı altındaki önemli eğitim kurumlarıyla tanıdığımız Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) Amerikan Hastanesi’nin 135. kuruluş yıldönümü için hazırlanan kitap ve belgesel, hem Türkiye hem de tıp tarihimizde iz bırakacak ilginç ayrıntılarla dolu.
İLK ADIMLAR Kitapta anlatılanlara göre; o dönemde hastane ve yatak sayısının bölge nüfusuna oranla çok düşük olması şehirde hem bir hastane hem de bir kolej açılmasını gündeme getiriyor. Önce tıp personeli yetiştirmesi de planlanan kolej ve hemen arkasından da hastane açılışı gerçekleşiyor. Maddi destekler İngilizler ve Amerikalılardan alınırken araziyi bağışlayansa Hacı Taha Göğüş oluyor. SEV Amerikan Hastanesi’ne adını veren Azariah Smith, aslında Gazianteplilerin şehirlerine davet ettiği ikinci doktor. Şansı yaver gidiyor ve kendisinden önceki meslektaşı Thomas Johnston gibi aforoz edilmiyor. Hem salgın hastalıklarla hem de büyük savaşlarla boğuşan halk, onun gibi yetkin bir doktora muhtaç olduklarının farkında. İmparatorlukta tıp eğitimi almış çok fazla kişi de yok.
Ancak Dr. Smith, yıpratıcı bir çalışma süreci sonunda tifoya yakalanarak ölüyor. Sonrasında bayrağı Dr. Henry Lobdell ve 1853’te de Andrew Pratt devralıyor. Ardından sahneye Shepard ailesi çıkıyor. Gaziantep’e 1882’de gelen Shepard çiftinin torunları hala ülkemizdeki aile mirası çalışmalarını sürdürüyor. O dönemin koşullarında ne türden zorlukların yaşandığını tahmin etmek hiç de zor değil. Yine de rakamlar günümüzde bile örnek alınabilecek bir tempoyla çalışıldığını gösteriyor: 1882-1888 yıllarında 56 bin 599 hastaya parasız tedavi uygulanmış, yaklaşık 5 bin cerrahi müdahalede bulunulmuş. Salgın hastalıklara; eğitim seviyesi düşük hasta profilinden kaynaklanan zorlukları da eklemek gerek elbette. Termometreyi ilaç sanıp yutmaya çalışan, evlerde uygulanan yanlış tedavilerle durumu iyice kritikleşen hastaların hikayeleri ile dolu hastane kayıtları... Bugünse çalışmalar hala aynı heyecanla yürütülüyor. Şehrin dört bir yanından kalkan servisler bir tepeye kurulmuş tarihi binaya hasta taşıyor. Hastanenin tarihinden ve hayatlarını kuşaklar boyunca buraya adayan ailelerden öğrenecek çok şey var ve buraya sığdırmak zor elbette. Bölgeye yaptığımız kısa geziden bize kalansa; “Sivil tarihimize, aile hikayelerimize, fotoğraflarımıza, çalıştığımız kurumların arşivlerine daha bir heyecanla sahip çıkmalı ve geçmişimize farklı bir bakışla yeniden bakmayı, resmi tarihe bile dokunabilecek kaynaklar ortaya koymayı öğrenmemiz gerek” hissi oluyor Habertürk, Haber: Aslıha Lodi, 29.03.2015 |
|
III. SELİM'İN LORD'A HEDİYESİ SATILIYOR
Nişan verildi Milliyet, 29.03.2015 |
|
ANTİK DÜNYANIN İLK DUBLE YOLU Sabah, 29.03.2015 |
|
HOLLANDA, VAN GOGH'UN TOKAT'TA BULUNAN ESERİNİ İSTEDİ
Geçen ay Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele
Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından ele geçirilen
Hollandalı ünlü ressam Vincent Van Gogh'un kayıp
olduğu sanılan 'yetim adam' adlı eserleri arasında
yer alan 'Van Gogh ihtiyar bir sopayla' adlı
eserinin son durumu ile ilgili açıklamalarda bulunan
Müdür Yaman, eserin şu anda Tokat Adliyesinde
olduğunu söyledi.
37 eserden biri Akşam, 28.03.2015 |
|
BOĞAZIN İNCİSİ KATARLILARIN
Barajlar kralı
Köşklerinde ünlü isimler oturuyor ‘Burhanettin Bey Yalısı’nın karşısındaki 3 bin 600 metrekarelik arsada da ‘Mahiyet Konutları’ yer alıyor. Biri 3, öteki 4 katlı Mahiyet Konutları adlı köşklerde Sarar Giyim’in patronu Cemalettin Sarar, ünlü sanatçılar Mahzar Alanson ve Nil Karaibrahimgil ikamet ediyor. Milliyet, 28.03.2015 |
|
SURİYE KÜLTÜREL MİRASINI KAOSTAN KORUMAYA ÇALIŞIYOR
Suriye’nin Eski Eserler müdürü Maamoun Abdulkarim göreve atandığı 2012’den beri aklında tek bir şey olduğunu söylüyor: 2003’te Irak’ın işgalinde yaşanan kültürel miras yağmalamasının kendi ülkesinde yaşanmasını önlemek. Bu konudaki kararlılığını “Bağdat Müzesi’nin ve Irak’ta bulunan arkeolojik alanların yağmalanmasını gösteren ve hala gözümün önüne gelen fotoğraflar, aynı şeyin benim ülkemde yaşanmasını önlemek için her şeyin yapılması gerektiğini kendime hatırlatmamdaki nedendir” diyerek anlatıyor. IŞİD’e bağlı cihatçılar tarafından yapılan ve geniş bir alana yayılmış kanunsuz kazılar, eserlerin ve dini alanların uğradığı tahribat bu konudaki hassasiyetin önemini gün be gün arttırıyor. Abdulkarim, 2011 yılında Suriye’deki bu karışıklık başlamadan önce kuzey Suriye’de bulunan, Bizans ve Roma dönemlerine tarihlenen 700 adet sözde Ölü Şehir için Fransızlarla ortaklaşa gerçekleştirilen projede yöneticilerden biri olarak görev almış.
Suriye bir milenyumu aşkın zamandır birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve hem artistik açıdan hem de mimari hazineler açısından oldukça zengin bir yer. Göreve atanmasından bu yana, Abdulkarim ve meslekdaşları Suriye’nin kültürel mirasını 215 bin insanın ölümüne neden olan karışıklıktan korumaya çalışıyor. Bu zamana kadar, 3 yüzbinden fazla eseri ve binlerce yazıtı yangınlardan, bombardımandan ve sellerden korumak amacıyla gizli noktalara taşımış durumdalar. Bu eserler toplamda 34 ayrı müzeden gelmekte. Bu eserlerin 80 bin tanesi ise sadece Şam Müzesi’nden. Belki de şu ana kadar yapılan en etkileyici kurtarma operasyonu ise geçen Ağustos’ta Deir Ezzor şehrinin doğusunda yapılan kurtarma.
Irak’ta bulunan Musul’un Temmuzda IŞİD’in kontrolüne geçmesinden ve oradaki yıkımın başlamasından sonra Deir Ezzor’da bulunan 13 bin eserin oradan çıkartılması gerektiğine karar verilmiş. Şehrin çok büyük bir kısmı şu anda IŞİD kontrolünde ama havaalanı ve bazı bölgeler hala devletin kontrolünü altında bulunmakta. Deir Ezzor’daki Eski Eserler eski direktörü Yaarub al-Abdullah bütün eserleri sarmak için meslektaşlarıyla iki hafta boyunca çalıştığını, eserleri bir kamyona yüklediklerini ama yolda taramalı tüfek saldırısına uğradıklarını, kutuları ölü ve yaralı askerlerin arasından taşıyarak askeri uçağa yüklemeyi başardıklarını anlatıyor. Şu anda Ulusal Müze’nin başı olan Abdullah “çok kötüydü ama başardık” diye sözlerine devam ediyor.
Şam’a geri dönersek, Abdulkarim buradaki operasyona korku içinde devam ediyor. “Eserleri buradan çıkarmaya karar verdikten sonra tam bir hafta uyumadım” diyerek bu korkusunu belirtiyor. “Eğer uçak düşseydi, hem arkadaşlarımızı kaybedecektik, hem de 13 bin eseri kaybettiğimiz için hapse girecektik” diye de kocaman bir gülümseme eşliğinde ekliyor. Abdulkarim’e göre Suriye müzelerinde bulunan eserlerin yüzde 99’u kurtarıldı. Bunun tamamen kendisine karşı çıkanlar dahil olmak üzere 2 bin 5 yüz çalışanının sayesinde olduğunu eklemeden geçemiyor ve sözlerini “kültürel mirasımızı korumanın annelerinin şerefini korumak gibi bir şeref meselesi olduğunu hissediyorlar” diye bitiriyor.
Yapılan her şeyde olduğu gibi eserleri kurtarmaya çalışmanın da bir bedeli var. Eserleri kurtarmak için çalışan bu çalışanlardan yüzlercesi savaşta hayatını kaybetmiş; bunların arasında asıl işlerini yaparken ölen beş kişi de var. Çok fazla uğraşmış olsalar da Abdulkarim binlerce eserin çoktan ülke dışına satılmış olduğundan korkuyor. Daha kötüsü ise yağmalanan ve yıkılan 300 arkeolojik alan ve 445 tarihi binanın durumu. Bazı durumlarda hasar savaş sırasında meydana geliyor; bazı durumlarda ise kaçak kazılar ve hatta kuzey doğudaki Mari, Doura Europos, Apamee ve Ajaja’da, güney Dara’daki Yarmuk Vadisi’nde ve kuzeydeki Raqa yakınlarındaki Hamam’da olduğu gibi buldozerlerle alana girilmesinden dolayı meydana geliyor.
Müdürü olduğu Raqa’da bulunan Eski Eserler’den kaçarak kurtulan 39 yaşındaki Ayham al-Fakhry Suriye’nin zengin kültürel mirasının başına gelen ve geri dönüşü olmayan olayların yasını tutuyor. Durumun ciddiyetini “sadece insanlığı ve Müslümanlığı temsil eden mozoleleri yıkan IŞİD cihatçılarının barbarlıklarına değil, Lübnan, Irak ve Türkiye’den gelen ve bulunan eserleri yerel halktan satın alan mafya gruplarına da maruz kalıyoruz” diyerek anlatıyor. “Bu mafya grupları eserler için ödedikleri paranın yüzde 20’sini IŞİD’e veriyorlar ve eserleri Avrupa’da satmak üzere deniz yoluyla ülkeden çıkartıyorlar” diye de durumun ne kadar kötü olduğunu anlatmaya devam ediyor. Suriye’den çıkan eserlerin kaçakçılığını önlemek için uluslararası projeler yapılsa da Abdulkarim ve meslektaşları Şam’daki yaptırımlar nedeniyle durumdan uzak kalıyorlar. “Kendimizi vebalı gibi hissettik. Kültürel miras üzerine ambargo uygulanabilir mi? O miras bütün dünyanın mirası” diyerek durumu açıklamaya çalışıyorlar.
Bütün bunlara rağmen, son zamanlarda bir çeşit değişime dair işaretler belirmeye başlamış durumda. Almanya ve Fransaya’ya çabalarından dolayı gönderilen davetiyeler ve Venedik’te verilen ödüller, Abdulkarim’e göre uluslararası grupların Suriye’de kültürel mirası kurtarmaya çalışanları farketmesini sağlamış. Abdulkarim “Uluslararası seferberlik olmadan kültürel mirasın ve uygarlığın kurtarılması mümkün değil. Bu sadece bizim sorumluğumuz değil. Bu aynı zamanda bütün dünyanın sorumluluğu” diyerek sözlerine son veriyor. arkeolojihaber.net, Kaynak: archaeologynewsnetwork.blogspot.com.tr, 27.03.2015
1990’ların Bosna savaşı bizleri “etnik temizlik” kavramıyla tanıştırdı. Bulunduğu konumda güçlü olan bir etnik grup diğerini ya da diğerlerini bulundukları yerden söküp atmak, eski Yugoslavya topraklarının çok kültürlü yapısını zorla ve sistematik olarak tek kültürlü hale getirmek istiyordu.
Suriye’de kültür mirası çatışmalardan zarar görmüştü. Ancak bu defa IŞİD’in yaptığı doğrudan tahrip etmek. Musul Kütüphanesi (içinde Osmanlı elyazmaları da var), Asur antik şehirleri, Musul Müzesindeki heykeller her şey yok ediliyor. Tam bir kültürel felaket! UNESCO başından beri çırpınıyor, çağrılar, toplantılar, makaleler vs. ama şimdilik çaresiz.
Geçtiğimiz hafta sonunda Japon hükümetinin sağladığı bir fonla Irak’ın, daha doğrusu Mezopotamya’nın kültürel mirasının korunması için düzenlenen bir kampanyanın ilk startı UNESCO Direktörü İrina Bokova’nın katıldığı bir törenle Bağdat’ta verildi.
Kampanya’nın sloganı, “Bizim Mirasımız-Bizim Sorumluluğumuz”. Bokova yaptığı konuşmada insanlığın kültürel temizliği kabul etmeyeceğini, durdurmak için elinden gelen her şeyi yapacağını söylemiş. Bağdat Üniversitesi’nde yapılan törene Iraklı bakanlar da katılmış.
Umarım önce Bağdat Üniversitesi öğrencileri tarafından açılan, sonra da UNESCO tarafından sahiplenilen bu kampanya başarılı olur. Herkes en azından sosyal medyada vereceği destekle (#Unite4Heritage) kampanyasını sahiplenir. Çünkü orada yok edilen miras sadece Irak’a bırakılmış miras değil. Mezopotamya hepimize, tüm insanlığa kalan miras... Milliyet, Haber: Müge Akgün, 31.03.2015 |
|
ELAZIĞ'DA İMPARATORUN ÖZEL EŞYA TAŞI ELE GEÇİRİLDİ
Milliyet, 27.03.2015 |
|
TÜRK SARAYININ YERİNE BUZ PİSTİ YAPILACAK
Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'da Kırım Tatar Türklerinin tarihi ve kültürel mirası niteliğini taşıyan Kalga Sultan Sarayı'nın bulunduğu araziye buz pateni pisti inşa edilecek.
Akmescit Belediyesi'nin 15. ve 16. yüzyıldan kalma Kalga Sultan Sarayı'nın bulunduğu araziyi buz pateni pisti yapılmak üzere tahsis ettiği öğrenildi. Şu anda boş durumda olan arsanın etrafının çevrildiği belirtildi.
Kırım Müftülüğü İnşaat ve Toprak Dairesi Başkanı Ervin Kerimov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arsada arkeolojik çalışmaların yapılması için Kırım Arkeoloji Enstitüsü'ne başvurulduğunu, enstitünün arsanın incelenmesi gerektiğini kabul ettiğini ancak mali sıkıntılar gibi çeşitli gerekçelerle sarayın bulunduğu arazide çalışmaların yapılamadığını söyledi.
Kerimov, Kırım Müftülüğü'nün 10 yıldır bu bölgenin korunması ve sarayın aslına uygun biçimde yeniden inşasına yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü ancak arsanın üzerinde buz pateni pistinin kurulmasının kararlaştırıldığını öğrendiklerini belirtti.
Kerimov, Kalga Sultan Sarayı'nın buz pisti yapılacak arsada bulunduğuna dair ellerinde arşiv verileri olduğunu ve Kırım Müftülüğü'nün, burada buz pateni pisti kurulması kararının yasal olup olmadığını araştırması talebiyle Kırım Savcılığı'na başvurduğunu açıkladı.
Kırım Müftülüğü'nün verdiği bilgiye göre Kalga Sultan, 1. Mengli Geray Hanı'nın oluşturduğu bir görevdi. Bu göreve, Kırım Hanı'nın kardeşleri, oğulları ya da yeğenleri gibi akrabaları seçilirdi. Kalga'nın sarayı Akmesit'te bulunuyordu.
18. yüzyılın ikinci yarısından kalan kayıtlara göre, Kalga Sarayı 200 odadan oluşuyordu. Sarayın yanında mutfak, korumanın kaldığı bina ve 1. Mengli Geray Han'ın kurduğu cami bulunuyordu. Yapının 18. yüzyılın sonunda yıkıldığı belirtiliyor. Milliyet, 27.03.2015 |
|
HANT DİNK VAKFI KAYBOLAN KÜLTÜREL MİRASIN PEŞİNDE
Hrant Dink Vakfı, ‘Anadolu Kültürel Mirası’ projesi çerçevesinde Rum, Ermeni, Süryani ve Yahudi toplumları tarafından inşa edilen kilise, sinagog, manastır, okul, hastane ve mezarlık gibi yapıların envanterini çıkartıyor. Anadolu’nun geçmişinde, yüz yıllarca varlık göstermiş halkların, büyük çoğunluğu yok edilmiş olan kültürel mirası bu şekilde tek tek ortaya çıkartılacak.
Araştırmacılar, Nora Mildanoğlu , Zakarya
Mildanoğlu, Mustafa Batman, Ezgi Deniz Berk, Merve
Kurt, Vahakn Keshishian, Tuna Başıbek, Alexandros
Kampouris, Şahika Karatepe, Zeynep Oğuz ve Norayr
Olgar’dan oluşan ekip; Başbakanlık Osmanlı Arşivi
ve Yunanistan Konsolosluğu’na bağlı Sismanoglio
Megaro’da bulunan belgeler ile çeşitli dillerde
yayımlanmış tarihi gezi günlüklerinin de aralarında
bulunduğu çeşitli kaynaklar üzerinde çalışma
yürütüyor. 2014’ün ilk aylarında başlayan projenin sonunda, Anadolu’nun dört bir yanında hala ayakta olanların yanı sıra, yıkılmış, yakılmış, korunamamış, depo ve veya ahır olarak kullanılmış, camiye çevrilmiş yapıların da listesi çıkartılacak.
Proje koordinatörü Merve Kurt, araştırmacılardan Zeynep Oğuz ve Tuna Başıbek, projenin ayrıntılarını ve zorluklarını anlattı.
Zeynep Oğuz:‘Böyle kapsamlı bir envanter yok’Çalışmanın ilk aşamasında Ermeni yapıları üzerine bir yoğunlaşma vardı. Şimdi, bir yandan Ermeniler üzerine oldukça ilerlemiş çalışmayı devam ettirirken, öte yandan diğer toplumların kültürel yapıları üzerinde çalışarak envanteri genişletiyoruz. Envanter konusunda bir tarih sınırlamamız yok. Ağırlıklı olarak yakın tarihli çalışma yapsak da karşımıza bir Bizans yapısı çıkınca onu da envantere kaydediyoruz. Ne kadar geriye gidebilirsek artık…
Nereye elinizi atsanız orada bir yapı çıkıyor. Sayıca çok fazlalar. Öte yandan, hiçbir zaman envanterin son hali budur diyemeyeceğiz. Çok fazla yıkımın yanı sıra farklı şekillerde kullanılmış çok yapı var. Devlet eliyle tutulmuş kaynaklar var, ama biliyoruz ki hiç kayıt tutmadıkları dönemler de olmuş. Yapıların kullanımıyla ilgili cemaatler arası değişimler de olmuş. Şimdiye kadar, böyle kapsamlı bir envanter çalışması yapılmamıştı.
Tuna Başıbek: ‘Not düşüyoruz’Dini yapılar, manastırlar, kiliseler, okullar, yetimhaneler ve mezarlıklar çalışma kapsamımıza giriyor. Kaynaklarımız var ve halen farklı toplumların kaynaklarına yönelik arayışlarımız da devam ediyor. Osmanlı arşivlerinde kayıtlar üzerinde ve ikincil kaynaklar üzerinde çalışıyoruz. İçeriklerinde kiliselerden veya bu yapılardan bahseden kaynakları da tarıyoruz. Devlet kayıtlarında, 18. yüzyıldan sonra kilise yapımlarına dair çok fazla bilgiye rastladık; bu kayıtlar da işimizi oldukça kolaylaştırdı. Karşılaştığımız en önemli zorluklardan biri de yer isimlerinin değiştirilmesi. Kayıtta gözüken ama ortada olmayan bir köy var mesela. Tapu kayıtlarında bazı bilgilere ulaşılabilir; ama tapu kayıtları, araştırmacılara kapalı. Kültür Bakanlığı’nın ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün elinde bir envanter olduğu söylense de ortada yok. Valiliklerin hazırladığı envanterler var, ama onlarda da gayrimüslim yapılara yeterince yer verilmemiş. Artık binlerce kiliseden bahsedemiyoruz. Öyle ya da böyle ayakta kalmayı başaranlar çok az. Tarihe not düşüyoruz aslında. Bu çalışma, en azından ayakta kalan yapılar için bir farkındalık yaratabilir ve bu sayede de koruma altına alınabilirler diye umut ediyoruz.
Merve Kurt: ‘Online bir harita hazırlanıyor’Çalışma, Türkiye AB Bakanlığı tarafından fonlanıyor ve uzun bir süre daha devam edecek. Araştırmacılarımız, farklı kaynakları tarayabilecek kapasitede. Ermenice, Rumca, Osmanlıca, Fransızca, İngilizce, Almanca, Arapça okuyabilen arkadaşlarımız var. Her toplumla ilgili bilgilere sahip kişilerden oluşan bir danışma kurulumuz var. Kültürel Mirası Koruma Derneği’yle de ortak faaliyetler yürütüyoruz. Envanterdeki bilgilerin görsellik kazanması, hem projenin somutlaşması, hem de daha fazla kişinin erişimine ulaşması açısından önemli. Bunun için, envanterdeki bilgileri online bir Türkiye haritasına, giriyoruz. Mesela bir köyün üzerine tıkladığınızda, oradaki yapılar hakkında bilgileri ve varsa görsellerini bulabileceksiniz. Yani haritayı açıp köyünüzde kaç kilise, kaç okul, kaç sinagog varmış, bulabileceksiniz.
Uzmanlar tarafından bir pilot bölge seçilerek yürütülecek bir saha çalışması ayağımız da var. Uzmanlar, tespit edilen pilot bölgeye giderek, yapıların sosyal ve fiziki durumları hakkında değerlendirmelerde bulunacak. Acil müdahaleye ihtiyaç duyulan dört yapı belirleyip, resmi mercilerde bu yapılar için savunuculuk faaliyeti yürütmeyi de planlıyoruz. Agos, Haber: Uygar Gültekin, 25.03.2015 |
|
ERMENİ VE ASURİ MABETLERİ AHIR OLARAK KULLANILIYOR Özellikle Hakkari'nin Koçanıs (Koçanis) Köyü'nde bulunan, Asurilerin patrikli merkezi sayılan Mar Şhalita Kilisesi de dahil, tarihi önemi büyük olan kilise ve manastırlar ilgisizlikten dolayı harabe yerlere döndü.
Tarihi yapıların harabeye dönüşmesinde en büyük etkenin define avcıları olduğu ifade ediliyor. Dini motiflerle süslenen taşların çalındığı kiliselere köylülerin de hayvanları için ahır olarak kullandıkları belirtiliyor. Habere göre, bazı köylerde tarihi yapılar kiler olarak kullanırken içine ek odalar inşa edilmiş. Agos, 24.03.2015 |
|
İSKOÇYA'DA NEOLİTİK DÖNEME AİT YAPI KALINTILARI BULUNDU
Sonraki yıllarda arkeologlar keşif amaçlı sondaj hendekleri açmaya başladı ve kazdıkları her açmada bir taş işçiliği ile karşılaştı. Bunun üzerine geniş alanlar açıp buralarda çalışmaya karar veren arkeologlar son 5 yılda yaz mevsimi boyunca 8 hafta çalıştı. Bu güne kadar yirmiden fazla yapı ortaya çıkarıldı. Jeofizik testleri yapan ve yeraltı radarları kullanan arkeologlar 6 hektarlık bir alanı çevreleyen sınır duvarlarının kalıntılarına da ulaştı. Hayvan kemikleri ve ağaç parçaları üzerinde yapılan karbon tarihleme testleri MÖ 3300 ila 2300 arasındaki 1000 yıllık süreci gösteriyor. Bölge daha uzun kullanılmışa benziyor. Çoğunlukla bir yapı eski yapının üzerine yapılmış ve bütün yapı önceki dönemlerin binalarının kalıntıları üzerinde oturuyor. Arkeologlar ortaya çıkarılan kısmın buzdağının görünen kısmı olduğunu söylüyor. Toplam alanın Sadece %10’luk bir kısım üzerinde çalışma yapılan bölgede bugüne kadar yalnızca en üstteki yapıların temellerine kadar ulaşılabilmiş durumda. Ve mimaride, sanatta ve yapım sitillerindeki dönemsel değişikliklerin işaretleri de gözlemlenebiliyor. arkeolojihaber.net, Kaynak: archaeology.org Çeviri: Cüneyt Acar, 19.03.2015 |
22 - 28 Mart 2015 |
|
İSTANBUL TİYATROLAR MEZARLIĞI
Çünkü 1830’dan bugüne İstanbul’da 450’nin üzerinde tiyatro açıldı. Önemli bir kısmı yandı, yıkıldı, yok edildi. Biz aşağıya tiyatro tarihi açısından ilkleri barındıran, kültür tarihi açısından hafıza işlevine sahip, korunması elzem olduğu halde yok edilen tiyatroları aldık. Kültür mekanlarının dün olduğu gibi bugün de kıymetini bilmeyen zihniyete belki ibret olur...
Bugün Dünya Tiyatro Günü. Ülkemizde ve dünyada bu özel gün çeşitli etkinliklerle kutlanıyor, oyunlar ücretsiz sahneleniyor. Bildiriler çoktan yazıldı, okundu, okunacak. Hemen her yerde oyunların sahneleneceği bugün, biz kendini ‘yapı polisi’ olarak tanımlayan mimar Hasan Kuruyazıcı’nın kılavuzluğunda tiyatro tarihimiz açısından önem taşıyan, yok olmaması gereken tiyatrolara baktık. Kuruyazıcı, yıllardır Beyoğlu’nda nerede kültür sanata hizmet etmiş tarihi bina varsa onların izini sürüyor. Geçtiğimiz salı akşamı da PERA FEST kapsamında Halep Pasajı'nın içindeki Maya Cüneyt Türel Sahnesi'nde yapılan “Yitirilen Kültür Mirasımız: Beyoğlu'nun Tiyatro Yapıları” adlı panele katıldı ve İstanbul'un yakılan, yıkılan, yok olan tiyatrolarını anlattı. Konuşmasının odak noktası ‘Bu tiyatrolar neden yıkılmamalıydı?' sorusuydu. İstanbul'da tiyatrolar ilk 1830'lu yıllarda yapılmaya başlıyor. O günden bugüne 450'nin üzerinde tiyatro binası inşa edilmiş. Türk tiyatrosu açısından ilkleri barındıran önemli tiyatroların çoğu bugün ortada yok. Pek çok tiyatroya mezar olmuş bir şehirde yaşıyoruz. Kentin kültürel hafızasını taşıyan bazı sahneler de bugün benzer akıbetle karşı karşıya: Yedi yıldır kapalı duran AKM, 2012'de kapatılan Muammer Karaca Tiyatrosu, Ankara'daki Akün ve Şinasi sahneleri… Kuruyazıcı’nın “Eski tiyatrolar neden yıkılmamalıydı?” sorusuna verdiği aşağıdaki cevaplar, kültür mekanlarının dün olduğu gibi bugün de kıymetini bilmeyen zihniyete belki ibret olur.
BU TİYATROLAR YOK OLMAMALIYDI, ÇÜNKÜ... Elhamra Tiyatrosu (1831-1999):İstanbul'daki ilk tiyatro binalarından biriydi. Yaşar Kemal'in romanından aktarılan Teneke, Nazım Hikmet'in Ferhat ile Şirin, Gogol'ün Palto'su, Genco Erkal'ın Bir Delinin Hatıra Defteri gibi önemli oyunlar ilk burada oynandı. Mustafa Kemal Atatürk İstanbul'a geldiği zaman bu salonda film izlerdi. Sururi Topluluğu, İstanbul Opereti, İstanbul Tiyatrosu bu mekanı kullandı, Toto Karaca, Muzaffer Hepgüler gibi isimler burada sahneye çıktı.
Naum Tiyatrosu (1838-1870): 1870'teki büyük Beyoğlu yangınında yok olan Naum Tiyatrosu, İstiklal Caddesi'nden Balık Pazarı'na giren sokağın başındaydı. Naum, Osmanlı döneminin en ünlü tiyatrosuydu, dönemin padişahı Sultan Abdülaziz buraya opera ya da tiyatro izlemeye gelirdi. İstanbul'u ziyarete gelen Galler Prensi, Fransa İmparatoriçesi Eugenie, Avusturya Macaristan İmparatoru Franz Joseph gibi yabancı devlet büyükleri de bu tiyatroda gösteri izlemişlerdi.
Dolmabahçe Tiyatrosu (1859-1937): Sultan Abdülmecid'in yaptırdığı saraya ait tiyatroydu. O dönemin en güzel salonlarından biriydi. Şinasi, ünlü Şair Evlenmesi oyununu bu tiyatroda oynanması için yazdı.
Gedikpaşa Tiyatrosu (1861-1884): Türk tiyatro tarihi açısından önem taşıyan pek çok olay Gedikpaşa Tiyatrosu'nda gerçekleşti. Güllü Agop'un kurduğu Osmanlı Tiyatrosu'nun sahnelediği aslı Ermenice olan Sezar Borcia adlı oyun 1868'de Türkçe olarak burada sahnelendi. Fuzuli'nin Leyla ile Mecnun'undan uyarlanan ilk telif oyun yine burada oynandı. Namık Kemal'in Vatan Yahut Silistire adlı dramının ilk temsili de yine burada izleyici karşısına çıktı.
Apollon Tiyatrosu (1873-1961): Kadıköy'deki en eski tiyatro salonuydu. Güllü Agop'un Osmanlı Tiyatrosu, Dikran Cuhacıyan'ın Opera Tiyatrosu, Benliyan Efendi'nin Milli Osmanlı Operet Kumpanyası, Celal Sahir'in Sahir Opereti, Mınakyan Efendi'nin Osmanlı Dram Kumpanyası, burada yıllarca temsil verdi. Afife Jale, Hüseyin Siret'in Yamalar oyununda burada sahneye çıktı.
Odeon Tiyatrosu (1875-2006): Şimdiki Yeşilçam Sokağı'nın köşesindeydi. Yanan Dram Tiyatrosu, Ortaoyuncular Tiyatrosu ile birlikte Odeon Tiyatrosu, o dönemin en önemli üç tiyatrosundan biriydi.
Tepebaşı Dram Tiyatrosu (1880-1971): Tepebaşı Dram Tiyatrosu, Darülbedayi'nin kalbi sayılacak tiyatroydu. 1916-1970 yılları arasında Şehir Tiyatroları tarafından kullanılan mekanda İ.Galip Arcan, Talat Artemel, Behzat Butak, Neyyire Neyir, Hüseyin Kemal Gürmen, Hazım Körmükçü, Kemal Küçük, Bedia Muvahhit, Raşit Rıza, Cahide Sonku ve Vasfi Rıza Zobu gibi efsane oyuncular, Ceza Kanunu, Bir Kavuk Devrildi, Lüküs Hayat, Bir Adam Yaratmak, Kibarlık Budalası, Deli Saraylı, Ahududu gibi ünlü oyunları sahneledi.
Tepebaşı Komedi Tiyatrosu (1889-1957): Yazları kullanılmak üzere yapılmış, üstü açık bir tiyatroydu. 1942'den itibaren Şehir Tiyatroları kullanıldı. 1958'de yıktırıldı. Hasan Kuruyazıcı, “Neden yıkıldığını anlamadık. Çünkü yıllarca otopark olarak kullanıldı.” diyor.
Yeni Komedi Tiyatrosu (1923-2013): İstiklal Caddesi'ndeki binayı, Şehir Tiyatroları Yeni Komedi Bölümü adıyla 20 yıl kullandı. Kira anlaşmazlığı nedeniyle 1975'te son temsil yapıldı.
Şan Tiyatrosu (1953-1987): Münir Nurettin'in yönettiği klasik Türk müziği konserleri burada verildi. Yedi Kocalı Hürmüz, Hisseli Harikalar Kumpanyası, Sait Hop Sait, Müzikal Kahkaha, Sezen Aksu Aile Gazinosu, Hababam Sınıfı Müzikali, Şen Sazın Bülbülleri, Bin Yıl Önce Bin Yıl Sonra gibi 1980'lerin ünlü müzikalleri burada sahnelendi.
Cep Tiyatrosu (1955-2011): Apartman içine yapılan küçük tiyatroların ilk örneğiydi. Haldun Dormen'in girişimiyle kuruldu. Erol Günaydın, İlhan İskender, Metin Serezli, Altan Erbulak gibi oyuncular burada yetişti.
Karaca Tiyatrosu (1955-2012): Ünlü komedyen Muammer Karaca tarafından yaptırılan tiyatroda Cibali Karakolu 16 yıl boyunca 3 bin temsilden fazla sahnelendi. Gülriz Sururi, Güzin Özipek, Adile Naşit, Turgut Boralı gibi oyuncular burada sahneye çıktı. Ankara'dan İstanbul'a gelen Yıldız ve Müşfik Kenter ilk oyunları Salıncakta İki Kişi'yi burada oynadı. Keşanlı Ali Destanı, Gülriz Sururi ve Engin Cezzar Topluluğu'nca 1964'te ilk kez burada sahnelendi. Zaman, Haber: Sevinç Özarslan, 27.03.2015 |
|
TAKDİR-İ BAKANLIK! BURASI MİLLİ PARK OLUR AMA...
1990’ların başında bölgede başlatılan yüzey araştırmalarında Beşparmak Dağları’nın çeşitli kesimlerinde bugüne kadar binlerce kaya resmi tespit edildi. MÖ 6 bin – MÖ 5 binin ilk yarısına tarihlenen bu kaya resimleri Yakındoğu arkeolojisinin son dönemdeki en büyük keşiflerinden biri olarak nitelendiriliyor. Ancak Türkiye ’nin bu eşsiz kültür hazinesi son yıllarda ruhsat sayısı hızla artan taş (feldispat) ocakları nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu engellenemezse ülke turizminin ve kültürünün eşsiz bir yöresi benzersiz değerleriyle birlikte bir daha geri gelmemecesine yok olacak. Radikal bu durumu 2012 Eylül ayında ‘’Hangisi Taş devri’’ başlığı ile duyurmuştu. Aradan geçen onca yıla rağmen her geçen gün madencilik faaliyetleri hızla arttı ve neredeyse hiç önlem alınmadı. Bölgede cam, seramik, kaynak elektrotları ve boya sanayiinde kullanılan hammaddenin çıkarıldığı onlarca feldspat ocağı açıldı. Dağdan üzeri resimlerle dolu taşlar bu ocaklarda mıcır haline getiriliyor. Dr. Anneliese Peschlow yıllardır Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO, valilik bu doğal güzelliği ve kültürel mirası korumak için çalmadık kapı bırakmadı. Sonuç madenler çığ gibi büyüdü.
CHANGE ORG’DA KAMPANYA Peschlow Beş Parmak dağlarının milli park olması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın da kapısını çaldı. Bakanlık bürokratları bunun için 30 bin imzalı dilekçe getirmesini istedi. Peschlow, imza kampanyası platformu change org da ‘’Latmos Milli Park olmalı’’ kampanyası başlattı.
Kampanya için de şu satırları ekledi; ‘’Feldspat mineral madenciliğine derhal son verilmezse Anadolu ve Ege yegane bir arkeolojik/doğa değerini kaybedecektir. Latmos, 8000 yıllık bir dönemi kapsayan bir Açıkhava müzesi konumundadır. Ayrıca kayaların doğal aşınmaları nedeniyle dünyada az görünen bir coğrafya parkı niteliği taşımaktadır. Burada yetişmiş fıstık çamı ormanları (Pinus pinea) Türkiye’nin en büyükleri arasında yer alır. Dünya Doğayı Koruma Vakfı’na (WWF) göre doğal bitki örtüsünün zenginliği, nadir, endemik ve tehlike altındaki bitki türleriyle Beşparmak Dağları botanik bilimi açısından Türkiye’nin 122 Önemli Bitki Alanı’ndan biridir. Büyük bir bölümü “acil” koruma ihtiyacında olan bu alanlar ve barındırdıkları biyoçeşitliliğin gelecek kuşaklara güvenli bir şekilde aktarılmasını sağlamak borcumuzdur." Radikal, Haber: Ömer Erbil, 27.03.2015 |
|
O BAŞYAPIT DEMİRÖREN'İN
Dünyaca ünlü şair ve ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun mart ayı başında Antik A.Ş.’nin müzayedesinde 1 milyon 830 bine satılan ‘İstanbul’ adlı tablosunu kimin aldığı merak konusu olmuştu. ‘İstanbul’ eseri Eyüboğlu’nun Anadolu renkleri ve nakışlarıyla harmanladığı en büyük ebatlı ve en detaylı tuval resmi. 191x335 cm boyutlarındaki eser Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun başyapıtı olarak anılıyor. Sanat çevrelerinden aldığım duyuma göre bu eseri işadamı Erdoğan Demirören aldı. Koleksiyoner kimliğiyle de bilinen Demirören, esere rekor fiyat ödeyerek dikkat çekti.
PİNPON MASASI OLDU Türkiye’de resim sanatına farklılık katan ve birçok tekniğe öncülük eden bir isim olan Eyüboğlu’nun bu başyapıtının geçmişi de hayli ilginç. Müzayedede 800 bin başlangıç fiyatıyla satışa çıkarılan ve 1 milyon 830 bin lira alıcı bulan tablo uzun yıllar bir otelin duvarında pano olarak kullanılmıştı. Bundan 2 yıl önce de Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun şehrin farklı yerlerde bulunan eserlerinin ‘korunamadığına’ dikkat çeken Prof. Aydın Ayan, o dönemde eserin geçmişini şöyle anlatmıştı: Konu ile ilgili bilgi almak için Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun torunu Rahmi Eyüboğlu’nu aradım. Kendisi tablonun ‘pinpon masası’ olarak kullanıldığı hakkında bir bilgisinin olmadığını, tablonun uzun yıllardır aile evlerinde tutulduğunu anlattı. Rahmi Eyüboğlu bu tablodan elde ettikleri geliri açmayı planladıkları Bedri Rahmi Eyüboğlu Müzesi için kullanacaklarını söyledi. ‘Keşke satmak zorunda kalmasaydık, ama eninde sonunda bir müze kurmak istiyoruz. Bunun da zor olduğunun farkındayız ama elimizden geleni yapacağız’ dedi. Aldığım duyumun doğruluğundan emin olmak için tabloyu alıp almadığını Erdoğan Demirören’e de sordum. Ancak konuyla ilgili kendisinden herhangi bir geri dönüş olmadı. Hürriyet, Haber: Elif Ergu, 27.03.2015 |
|
DEFİNE MERAKI CANINA MAL OLUYORDU
Hürriyet, 26.03.2015 |
|
TARİHİ KÖŞK AKADEMİ OLUYOR
Kadıköy Belediyesi, Kadıköy’ün ve tüm İstanbul’un kent düşüncesi, eğitim ve kültürsanat birikimine katkı sağlayacak yeni bir konsepti hayata geçiriyor. Habertürk, 26.03.2015 |
|
BODRUM'DA TARİHİ KAYA MEZARLARININ ÜZERİNE VİLLA TEPKİSİ Kaya mezarlarının üzerine yapılan villa inşaatı fotoğraflarını sosyal paylaşım sitelerinden binlerce kişi ile paylaşan Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Ali Dizdar ise "Son günlerde, ’Bina inşaatından tarih fışkırdı’ haberlerlerini izlerken asıl şaşırmamız gereken ’Bu tarihe ne yaptığımız’ olmalı. Bodrum antik bir kent olduğu için kazmayı vurduğunuz yerden tarih fışkırması son derece normal. Önemli olan fışkıran tarihe ne yaptığımız. Bulunan kaya mezarlarına nasıl davrandığımız. Gündoğan’da tespit ettiğimiz kaya mezarlarının villalara ve molozlara nasıl kurban ettiğimizi görüyorsunuz. Tarih fışkırıyor ama sanırım koruyacak yetkili yok" diye konuştu. Milliyet, Haber: Yaşar Anter, 26.03.2015 |
|
ZONARO'NUN 'BAYRAM'I LONDRA'DA SATILIYOR
Eser Mart 2012’de Arkas Holding koleksiyonuna katıldıktan sonra Nisan 2012’de açılan bir sergi ile görücüye çıkmıştı. Zonaro’nun yaptığı Bayram kutlaması konulu iki büyük boyutlu tablonun daha küçük olanı ise 21 Nisan’da Londra’daki Sotheby’s müzayede evinin “Oryantalist ve İslam Eserleri Haftası” kapsamında satışa çıkacak. 350-450 bin sterlin fiyat biçilen ve daha önce müzayedeye hiç girmemiş bu ikinci tabloya büyük bir ilgi var. Müzayedede bu ünlü tablonun yanı sıra resmin eskizi niteliğinde bir detay yağlıboya da 40–60 bin sterline satışa çıkacak.
Tabloda, Ramazan Bayramı’nda Tatavla’da kurulan bir panayır alanı resmediliyor. Resmin sağ köşesine kendisini de yerleştiren ressam, anılarında o günden şöyle bahseder: “Davul geliyor, ardından zurnayı çok iyi çalan Ermeni... Tulumbacılar birer birer kol kola bağlanarak diziliyor. Davulun tokmağının vurmasını bekliyorlar. Ve işte küçük küçük adımlar, küçük küçük eğilmeler başlıyor.”
En son Milan’da 1919’da sergilenen eserin satışa çıkışı Floransa’da Medici-Riccardi Sarayı’nda Nisan-Haziran 2015 tarihleri arasında düzenlenecek olan kapsamlı Zonaro retrospektifi ile aynı zamana denk geliyor. Eserin kimin koleksiyonuna gireceği ise şimdiden merak konusu.
Müzayedede Avrupalı ressamların Türkiye konulu eserlerinden oluşan bir seçki de yer alacak. Alman sanatçı Hubert Sattler’in Beyazıt Yangın Kulesi’nden İstanbul resmi 150–200 bin sterlin, Auguste Etienne François Mayer’in Bayezit Camii’nden ayrılan Sultan II. Mahmut adlı tablosu 70-90 bin sterline satışa çıkacak. Zaman, Haber: Musa İğrek, 26.03.2015 |
|
KÖŞK MÜZE YAPILACAK
Kurul projeyi, ‘tarihi yapının asıl projesinin dışına çıkılması’ nedeniyle reddetti. Cengiz İnşaat yetkilileri köşkün orijinal çizgilerine uygun ikinci bir proje hazırlayıp yeniden kurula sundu. Kurul geçtiğimiz günlerde ikinci projeyle ilgili kararını açıkladı. Karara göre, Hüseyin Avni Paşa Köşkü aslına uygun olarak tekrar inşa edilecek ancak sadece müze olarak kullanılabilecek. Sergi salonu olarak kullanılacak olan köşke ikinci bir bodrum katı, tuvalet geçiş koridoru, engelli rampası ve asansör yapılacak. Köşkün tavan kaplamaları da arşiv fotoğraflarından yola çıkılarak orijinali gibi yapılacak.
ELEKTRİK YOK, YANGIN ŞÜPHELİ 6 Nolu Kültür
Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nu tarafından
hazırlanan karar tutanaklarında, köşkteki
yangınla ilgili ilginç ayrıntılar da yer aldı.
Yangını şüpheli bulan kurul üyeleri tutanakta
şunları yazdı:
2009’DA TMSF’DEN SATIN ALDI Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Üsküdar’daki 3 bini aşkın ağaçla dolu tarihi koruyu 2009’ta satın aldı. Tamanı 81 bin 511 metrekare olan korunun yüzde 65’i TMSF’den, yüzde 35’i ise Erdem Holding’den satın alındı. Ancak koru içerisindeki Hüseyin Avni Paşa Köşkü 29 Haziran 2014’te çıkan yangınla kül oldu. Yangının ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmış, şüpheliler arasında da bekçi Şevket Cengiz’i göstermişti. Ancak soruşturma takipsizlik ile sonuçlanmıştı. Kararda, ‘itfaiyenin yaptığı inceleme sonucunda yangının çıkış nedeninin belirlenemediği için takipsizlik kararı verildiği’ belirtilmişti. Hürriyet, 26.03.2015 |
|
|
MEME KANSERİNDEN ÖLEN
Arkeologlar
Mısır’da buldukları bir kadın iskeletinde inceleme yaptı. Habertürk, 26.03.2015 |
SİNAGOGTA 46 YIL SONRA DUALAR YÜKSELDİ
Edirne’nin Maarif Caddesi’nde bulunan ve geçmişi 1905 yıllarına dayanan Avrupa’nın 3’ncü büyük sinagogu bugün uluslararası boyuttaki konuklarıyla açılıyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katılacağı büyük açılış öncesi kente gelen çok sayıdaki Musevi, restorasyonu tamamlanan sinagogu gezdi. Ardından dini kıyafetlerini giyerek sabah duası yaptı. David Azuz, kadınların da üst kattan izlediği sabah duasını yapmadan önce 46 yıl de önce sinagogun son duasını yaptığını söyledi. David Azuz, 1965 yılında Edirne’ye geldiğini ifade ederek, "1969 yılına kadar buranın hocalarıydım. Son olarak burada dua okuduktan sonra İsrail’e döndüm. Burada 46 yıl sonra buraya döndüm. Burasının yeniden restore edilmesini sağlayan herkese sonsuz teşekkürler" dedi.
Ardından Azuz, sinagogun sabah duasını yaptırdı. Duaya çok sayıda Musevi katıldı. Milliyet, Haber: Engin ÖZMEN- Ali Can ZERAY, 26.03.2015 |
|
OSMANLI'YA AİT MEZAR TAŞLARI KANALİZASYONDA KULLANILMIŞ
Vatan, 26.03.2015 |
|
AKM CAN ÇEKİŞİYOR!
Atatürk Kültür Merkezi (AKM) için yeni bir hukuk mücadelesi başlatılıyor. Uzmanlar ise AKM için hala geç olmadığını belirterek, “Böyle giderse yalnızca AKM değil, hiçbir değer geleceğe kalmayacak” diyor.
Mimar Korhan Gümüş, AKM olayından ilgili bütün tarafların ders çıkarması gerektiğini belirterek “Sağlam vaziyette ve korunması gereken metal merdiven, kaplamalar, hurda olarak para edecek ne varsa her şey yağmalanmış! Birinci grup olarak tescilli olan bu yapının başına gelenler Türkiye’deki yönetim zihniyetini ele veren bir belge. Bu gidişle AKM’den geriye fotoğraflardan başka bir şey kalmayacak. AKM’yi daha yeniyken yakıp kül haline getiren zihniyet iş başında. Üstelik bu işi bilerek ve isteyerek yapıyor. Türkiye’de devlet eğer bu şekilde yönetilirse, yalnızca AKM değil, hiçbir değer geleceğe kalmayacak” dedi.
Müteahhit mantığı AKM’nin soyulup, “kaba yapı” durumuna getirildiğini anlatan Gümüş, “Yapının içinde bu geçen uzun sürede gerçekleşen yıkımlar, sökümler, yağma buna neden olmuştur. Yapı artık bir sahibi, yönetimi kalmadığı için bu hale gelmiş olmalı. Yenileme sürecinde yapılan hatalar da yapının bu hale gelmesinin nedenleri arasındadır. Müteahhitlerle restorasyon projesi yapılamaz. Müteahhitlik mantığı başkadır, mimarlık yaratıcı bir zeka gerektirir. Bu işleyiş yüzünden birçok anıt yapı restorasyon adı altında yıkılıp yeniden yapılıyor” diye konuştu.
Kültürel kırım Neredeyse 7 yıldır İstanbul’un bir konser salonunun olmadığını anımsatan Mimar Korhan Gümüş, “Bunun bedeli, şehre verdiği zarar onlarca AKM’ye bedeldir. Asıl mesele, iktidarın AKM’yi, bir opera binası olarak yok etmek istemesidir. Bu yüzden restorasyon süreci baltalandı, AKM’den çok İstanbul halkı cezalandırıldı. AKM bir “kültürel kırım” örneği olarak tarihe geçecek. Ancak hala geç değil” dedi.
Çürütme politikası Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, “Bu bir çürütme politikası” diyor. Yapıcı, iktidarın uzun yıllardan beri dönüştürmek istediği her alanı bilerek çöküntüye terk ettiğini, bakımsızlık halinin de yıkımının meşrulaştırılmasına neden olduğunu söylüyor, örnek olarak da Sulukule, Tarlabaşı’nı gösteriyor. AKM’nin gözümüzün önünde tüm uyarılara rağmen onarılacak durumdayken birtakım kaynak eksikliği gibi gerekçelerle onarımının geciktirildiğini vurguluyor. Bu süreç sonunda da düzmece raporlarla “AKM’nin güçlendirilmesi olanak dışıdır” denileceğini belirtiyor. Açık bir şekilde AKM’nin bakımsızlığa terkedilmesinin anayasal bir suç olduğunu belirtiyor.
Mimar Doğan Hasol: Asıl amaçları yıkmak İstanbul’un 2010 yılının Avrupa Kültür başkentlerinden biri olduğunu anımsatan Mimar Doğan Hasol, “Ne yazık ki hepimiz o yılı, İstanbul’un tek kültür merkezinden yoksun olarak geçirmenin utancını yaşadık. Son olarak, 2012 yılında AKM önünde yapılan törende, 2013 Cumhuriyet Bayramı’nda yeniden açılacağı bildirilmişti. Bugün ise adeta yıkılmaya terk edilmiş durumda” dedi. Siyasal iktidarın Taksim’de yeni yapılaşmalar için arsa arayışı içinde olduğunu ifade eden Hasol, şöyle devam etti: “Taksim Gezi Parkı... İşte AKM... Gezi Parkı, eski Topçu Kışlası’nın yeniden yapılması bahanesiyle yok edilmek istendi ve Gezi Direnişi’ne neden oldu. Aslında yapılacak olan hiç kuşkusuz, “kışla” değil, sözde tarihi kışla kılıfı içinde ticari mekanlar üretmekti. AKM’ye gelince... İktidarın asıl amacının, AKM’yi yıkmak olduğu biliniyor. Eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, dönemin başbakanı Erdoğan’ın baştan beri AKM’nin yıkılmasından yana olduğunu söylemişti.”
Ankara AKM tehlikede İstanbul AKM’nin yokluklar içinde yıllarca süren bir çabanın ürünü olarak yapıldığını belirten Hasol, binanın modern mimarlık tarihimizin önemli yapıtlarından biri olduğunu ve bir kültür varlığı olarak korunması gerektiğini vurguladı. Hasol, “AKM’de doğru çözüm, uygar dünyada pek çok örneği görüldüğü gibi, yapıyı kimliğini bozmayacak şekilde, gerekli ekleme ve düzenlemelerle güncelleştirmek olmalıdır. Bunu yapmak hiç de zor ve olanaksız değildir. Ne yazık ki Ankara AKM de bugün benzer bir kaderle karşı karşıya. Ülke yöneticileri geçmişteki mimarlığımızla övünmeyi biliyorlar; ancak Cumhuriyet dönemi mimarlığına aynı özenle yaklaşmıyorlar. Yaptıklarımızı kendi ellerimizle yıkıp yok edersek, geleceğe bugünden ne bırakacağız?” dedi.
CHP'den Bakan Çelik'e sorular CHP’nin Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, TBMM Başkanlığı’na Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması için yazılı soru önergesi vererek AKM’deki polis işgalinin ne zaman sona ereceğini sordu.
Yüceer’in önergesinde şu sorular yer alıyor: - Binanın aksamlarının sökülmesi için kim talimat vermiştir? Aksamlar kime satılmıştır? - Koruma Kurulu’nun 31 Aralık 2009 tarihinde AKM’nin mevcut haliyle onarımı yolunda aldığı karara neden uyulmamıştır? - AKM’nin onarımı için çeşitli bakanlıklar, kurum, kuruluş, sivil toplum örgütlerinden ne kadar gelir elde edilmiştir? Bu gelirler nerelere sarf edilmiştir? - AKM’de yaşanan fiili polis işgali ne zaman bitirilecektir? Polis işgali altında bir yenileme gerçekleştirilmesi mümkün müdür? - AKM’nin bahçesinin bir bölümünün, hemen yanda bulunan bir pastane tarafından işgal edildiği iddia edilmektedir. Bakanlık ve belediyenin bu konuda ne gibi yaptırımları olmuştur? 75 milyonluk bütçeye ne oldu?
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın AKM’nin onarımı için ayırdığı 75 milyonluk bütçenin akıbeti de bilinmiyor. Bütçenin ne gerekçeyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na aktarılmadığı da açığa çıkmadı. Yapı, 26.03.2015 |
|
MİMAR SİNAN VE HARİKALAR ÇAĞI PROJESİ
Ofis projesini anlatıyor: "Mimari sergi dilini oluştururken günümüzün mimari dilini ve tekniklerini kullandık. Anlattığımız çağın mimari diline öykünmek ve onu taklit etmek yerine yaptığımız serginin bugüne ait olduğunun altını çizmek önemliydi.
Mekanın kendisinin de (Tophane-i Amire) bir sergileme objesi olması önemli. Yapının kendi atmosferini zedelemeden ama onu taklit etmeye de çalışmadan sakin modern bir mimari dil kurmaya çalıştık.
Mimari Sergi dilimizin yalın olmasını, sergi materyali ve anlatısını öne çıkarmasını amaçladık Mimari sergi elemanlarının tasarımından font seçimi ve grafik tasarıma kadar amacımız yalın bir sunum ortaya çıkarmaktı.
Sergi materyaline baktığımızda tüm anlatı yer yer birbirinin içine geçiyor olsa da bunu iki farklı ana başlık içerisinde kategorize edebileceğimizi düşündük. Biri Mimar Sinan ile ilgili yapısal bilgi envanteri ve uzun uzun incelenecek akademik dokümanlardı. Bunlar yapı arşivi, yapı tipolojisi, yapı detayları, yazılı belgeler ve basılı teknik dokümanları içeriyor. Bu arşivi, etrafında oturma birimleri de yer alan otuz metre uzunluğunda bir masa üzerine yerleştirmeye karar verdik. Böylece belgeler üzerinde detaylı inceleme yapmak ve bilgi edinmek isteyen ziyaretçilere yönelik bir 'Yakın Mercekte Sinan' başlıklı bir sergi-mekan oluşturduk. İkinci başlık olan Sinan mimarisinin şekillendiği çağa ait hikaye, kişi ve adap kodlarının anlatıldığı seksiyonlar ise kendi içerisinde 8 bölüme ayrılan sergi adacıkları olarak tasarlandı.
Mimar Sinan'ı bulunduğu dönem içerisinden koparmadan, çağın özellikleri, karakterleri ve hikayeleri ile birlikte anlatmayı amaçladık. Sinan'ın sadece yapı tipolojileri, detayları, kubbe çapı gibi salt mimari kavramlar ile anlatılması sunumu da alımı da kısıtlayan bir yaklaşım. Mimar Sinan'ın bu sistemin içerisinde nasıl yer aldığı ve kişisel becerileri ile çağın mimarisini nasıl şekillendirdiği dönemin karakterleri ve kodları ile birlikte ön plana çıkıyor." Arkitera, Haber: Özüm İtez, 25.03.2015 |
|
ANTİK ÇAĞIN İZLERİNİ TAŞIYAN ŞEHİR: BERGAMA
Bergama (Permagon) antik kenti, Hellen, Roma ve Bizans dönemlerinin en etkileyici anıtsal eserlerinin yanı sıra İskenderiye'nin rakibi bir kütüphane, tıp biliminin gelişimi ve parşömenin icadı gibi Anadolu insanının tarihsel serüvenini gözler önüne seriliyor.
Trt Türk Haber: Sema Akbaş, 25.03.2015 |
|
RESİMLERE BU KADAR PARAYI KİM VERİYOR?
Son yıllarda sanat piyasasında üst üste rekor haberleri geliyor. Dünyanın en büyük sanat araştırma merkezi Paris Artprice, 2013/14 yılını 2 trilyon dolar gelirle kapatan çağdaş sanat piyasasının, kendi rekorunu kırdığını geçtiğimiz aylarda duyurmuştu. Sanat bir taraftan iştah kabartıcı bir yatırım aracı olarak kendine yer edinirken bu dudak uçuklatan gidişe karşı aykırı sesler yükselmeye başladı. Alman ressam Gerhard Richter, bu isimlerden biri.
Yaşayan en önemli sanatçılardan biri olan Richter’in “Abstraktes Bild” (Soyut Resim, 1986) adlı eseri geçtiğimiz ay Londra’daki Sotheby’s’te düzenlenen müzayedede 46,3 milyon dolara satıldı. Söz konusu gidişi umutsuz bir aşırılık olarak değerlendiren usta sanatçı, bu yüksek rakamların kendisini dehşete düşürdüğünü dile getirdi. The Guardian gazetesinden Kate Connolly’ye geçtiğimiz hafta konuşan Richter, kendi resimlerine bu kadar yüksek fiyat verenleri “aptal” bulduğunu belirterek, piyasadaki bu balonun patladıktan sonra fiyatların bir nevi çakılacağını söylüyor.
GENÇ SANATÇILARIN İŞİ ZOR 83 yaşındaki sanatçı, eserini satın alan isimsiz alıcının bu esere neden bu kadar para verdiğine anlam veremediğini ifade ediyor. Abstraktes Bild’in son satış rakamı, resmin ilk satıldığı fiyatın tam 5 bin katı. Müzayedelerde yaşanan bu ‘çılgınlığı’ ‘iş çığırından çıktı’ şeklinde değerlendiren ressam, bu büyük rakamlardan kendisinin çok cüzi bir miktarda para kazandığını, asıl büyük kazancın satıcıya gittiğini belirtiyor. Böyle geniş çaplı müzayedelerin sanatçıya fayda getirmekten ziyade daha çok satıcıyı memnun ettiğini söyleyen sanatçı, bu durumdan hiç de memnun değil. Richter, yakın zamanda 2 bin Euro değer biçtiği bir eserinin galericisi tarafından “Bu fiyat çok düşük, bunu 10-20 bin Euro arasında fiyatlandırmalıyız.” dediğini aktarıyor. “Domplatz, Mailand” (Cathedral Meydanı-Milano) adlı eserinin 29 milyon Euro’ya satılmış olmasını epey tuhaf karşılayan sanatçı, bu eserinin o kadar da iyi bir resim olmadığını söylüyor.
Müzayedelerin kendisine sık sık katalog gönderdiğini ve bunlara bakarken şaşkına döndüğünü itiraf eden sanatçı, dönüp bakılmayacak pek çok eserin fahiş fiyatlarla satışa çıktığını söylüyor. Resim piyasasında yaşananlardan genç sanatçıların ve ‘ciddi galeriler’in büyük ölçüde etkilendiğini dile getiren Richter, kimsenin sanatın kendisiyle ilgilenmediği ve resmi sadece bir yatırım aracı olarak gördüğü düşüncesinde. Richter, bu gidişata kendince dur diyebilmek için geçtiğimiz yıllarda 100 küçük eserini uygun fiyata satışa çıkarmış. Sanatçı, kısa sürede tükenen bu eserlerinin, daha sonra müzayedelerde yüksek fiyatlara satıldığına tanık olmuş. Kendisinin resim satın almadığını söyleyen Richter, sevdiği eserleri görmek için müzelere gittiğini anlatıyor. Güncel sanatın en güçlü 100 ismi arasında gösterilen Richter’in bu görüşleri sanatı bir yatırım aracı olarak keşfeden ve sanatın her türlü formuyla bir anda haşır neşir olan zengin sınıfın ‘çılgınlığına’ dikkat çekmek şeklinde değerlendirebilir. Bu yeni düzenle birlikte yükselen ‘balon’un ne zaman patlayacağı ise merak konusu.
TÜRKİYE’DE HERKES HALİNDEN MEMNUN! Türkiye’de de son yıllarda müzayedelerde dudak uçuklatan fiyatlara resimler satılıyor. Fakat bu durumdan genç sanatçılar dışında kimse pek şikayetçi değil, zira zaten sanat alıcısının az olduğu ülkemizde bu tür haberler başta müzayede sahipleri olmak üzere herkesi sevindiriyor. Son on yıla bakarsak, Osman Hamdi Bey’in ünlü tablosu Kaplumbağa Terbiyecisi’ni Pera Müzesi TMSF’den 5 milyon TL’ye satın almıştı. Burhan Doğançay’ın Mavi Senfoni’si 2009 yılında, Erol Akyavaş’ın Enel Hak adlı eseri de 2010’da, Antik AŞ tarafından 2,2 milyon TL’ye satılarak o dönemin en pahalı resimleri ilan edilmişti. En son geçtiğimiz ay Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun İstanbul adlı eseri -ressamın kendi rekorunu da kırarak- 1.830.000 TL’ye satıldı. Bedri Rahmi, Osman Hamdi Bey, Erol Akyavaş bugün aramızda değil, o yüzden bu yüksek fiyatlar konusunda ne söylerlerdi bilinmez. Fakat 2013’te vefat eden Burhan Doğançay, eserinin bu kadar yüksek fiyata satılmasına tepki gösterenlere ateş püskürmüştü. Gerhard Richter gibi, sanatçıdan ziyade satıcılara para kazandıran bu sisteme ülkemizde karşı çıkacak sanatçı henüz yok. Aynı yüzyıla iki farklı bakışGerhard Richter’in fotoğraflarının yer aldığı kitap, yakın zamanda Türkçede yayımlandı. Yazar, yönetmen, düşünür Alexander Kluege ile Gerhard Richter, 2009’un yılbaşı gecesi Sils Maria’da, Nietzsche’nin evinin hemen yakınındaki Waldhaus Oteli’nde buluşup aynı yüzyıla farklı gözlerle bakıyorlar. Bu buluşmadan ortaya çıkan “Sürükleyen Zaman” adlı kitap, usta sanatçıyı yakından tanımak için iyi bir kılavuz. Kluege’in kısa metinlerine Richter’ın kar altında doğayı anlatan fotoğrafları eşlik ediyor kitapta. Görselin ve yazının diliyle aralık ayına odaklanan bir kitap “Sürükleyen Zaman”. 39 fotoğraf ve onlara eşlik eden metinlerin yer aldığı kitapta tarih, geçmiş ve şimdiki zaman üçgeninde mitolojiden meteorolojiye, matematikten felsefeye uzanan bir konu çeşitliliği üzerine iki ustanın birlikteliği dikkat çekiyor. Zaman, Haber: Musa İğrek, 25.03.2015 |
|
KONAK TÜNELİ'NDEKİ ARKEOLOJİK TECRİT BİTTİ
Tünel kazı çalışması dışında kalan bölgede hala gün ışığına çıkartılmayan birçok eserin bulunduğu dile getirildi. Konak Tüneli alanında daha önce Roma hastanesi olduğu, burada su kültürü ile insanların tedavi edildiği, ortaya çıkartılan 13 odalı Roma evinde de moziklerin bulunduğu biliniyor.
Konak'taki kazılar sırasında, çalışma yapılan bölgenin çevresi sac levhalarla kapatılmıştı. Yolların daralması ve kazıların şeffaf bir şekilde yapılmadığı iddiasıyla duruma tepki gösteren vatandaşlar olmuştu. Yeni Asır, 24.03.2015 |
|
KORUMA KURULU'NDAN NARMANLI HAN İÇİN SUÇ DUYURUSU
Bir süredir boş olan tarihi Narmanlı Han'a kurulan iskeleyle ilgili Beyoğlu Kent Savunması bu iskelenin binaya zarar verip vermediğine ve izin olup olmadığına dair Koruma Kurulu'na dilekçe iletmişti.
Beyoğlu Belediyesi "güvenlik amaçlı iskele" kurulmasına ön izin vermiş olduğunu belirtti. İstanbul II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ise yolladığı yanıtta şöyle dedi: "Taşınmazın İstiklal Caddesine bakan cephesinde kurulan iskele ve koruma grubu I olan bloktan alınan izinsiz karot örneklerine ilişkin 2683 sayılı yasa gereği suç duyurusunda bulunulmasına …karar verilmiştir.”
Narmanlı Han sahipsiz değilBeyoğlu Kent Savunması, verilen cevapla tarihi yapıya zarar verildiğinin ortaya çıktığını belirterek Narmanlı Han'ın yeni maliklerinin yanında Beyoğlu Belediyesi’nin de bu suça ortak olduğunu ifade etti.
Satılmasının ardından binaya reklam panosu asılmıştı ve tepkiler üzerine pano kaldırılmıştı.
2014'te satıldıİstiklal Caddesi'nde 1831 yılında inşa edilen bina Beyoğlu'nun en güzel mekanlarından biri.
Ahmet Tanpınar gibi sanatçıların da yaşadığı bina Narmanlı ailesi tarafından 57 milyon dolara Ocak 2014'te Mehmet Erkul ve Tekin Esen’e satıldı.
Satışın ardından binanın ne olarak kullanılacağı merak konusuydu. Otel ya da AVM yapılacağı söylentileri çıkmıştı.
Konuyla ilgili daha önce bianet'e konuşan projenin restorasyonunu yapacak mimar Sinan Genim, röleve/restitusyon projesinin koruma kurulunda onaylandığını restorasyon projesinin ise hazırlanma aşamasında olduğunu söyledi.
Proje kapsamında handa yedi dükkan, iki lokanta olacağını, otel ya da AVM yapılmasının mekanın küçüklüğü nedeniyle mümkün olmadığını belirtmişti.
2863 sayılı yasa madde 65'e göre,Tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının bu Kanuna göre tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile koruma bölge kurullarından izin alınmaksızın inşai ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır. Bu Kanuna aykırı olarak yıkma veya imar izni verenler, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.
Bünyesinde koruma, uygulama ve denetim büroları kurulan idarelerden 57. maddenin yedinci fıkrası uyarınca izin almaksızın veya izne aykırı olarak tamirat ve tadilat yapanlar ile izinsiz inşai ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar altı aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılırlar. Bianet, Haber: Nilay Vardar, 24.03.2015 |
|
KEPÇEYE ÇARPAN TARİHİ KUYU YOK SAYILDI
Pangaltı Ermeni Katolik Mıhitaryan Manastırı ve Mektebi Vakfı’na ait arazi üzerindeki İnci Sineması’nın da yer aldığı İnci Pasajı ile dükkanlar geçen yıl yıkıldı. Hafriyat çalışmaları sırasında arazide tarihi kalıntıların çıkması üzerine 2 No’lu Koruma Kurulu, 679 ada 87 ile 64 parseldeki tarihi kalıntılara ilişkin Müze denetiminde kazı yapılmasına ve parseldeki her türlü “inşai ve fiziki müdahalenin ivedilikle durdurulmasına” karar verdi.
19. YÜZYIL SU KUYUSU Birgün, Haber: Olgu Kundakçı, 24.03.2015 |
|
HOMER'İN PAPİRÜSÜ TUVALET KAĞIDI OLARAK KULLANILMIŞ
Kağıt üzerindeki kahverengi lekeler Londra Arkeoloji Enstitüsü’nden bir arkeobotanist tarafından incelendi ve içinde buğday kabukları bulundu. Kalıntının rengi ve organik yapısına bakılırsa birisi bu papirüsu tuvalet kağıdı olarak kullanmış.
Bu papirüs parçası ilginç sosyolojik sorulara yol açıyor. Bu soruların cevaplarını bilmesek bile şundan eminiz ki Homer antik insanların zor zamanlarında oldukça işe yaramış görünüyor. arkeolojihaber.net, Kaynak: bricecjones.com Çeviri: Cüneyt Acar, 23.03.2015 |
|
GELECEĞİNİ SANAT ESERLERİNE BAĞLAYAN ÜLKE
Katar, büyük imzaların ve büyük sanat eserlerinin ülkesi. Muazzam servetlerini, göz alıcı müzeler ve iddialı sanat eserlerine harcıyorlar. En büyük hedefleri, genç nüfusu için daha kaliteli bir gelecek inşa etmek.
Salonu dolduranlar için ise bu sözlerde bir sürpriz yoktu, çünkü ev sahibimiz Şeyha Al Thani ve ülkesi Katar yıllardır dünya sanat çevrelerinin en gözde konuları arasında. Katar son beş on yıl içinde dünyanın en önemli sanat alıcılarından biri oldu. Ülkedeki yoğun inşa faaliyetlerinin önemli bir kısmını müzeler oluşturuyor. Star mimarların tasarladığı yapılar, iddialı koleksiyonları ağırlıyor. En son Cezanne’ın rekor fiyata satılan Card Players (İskambil Oyuncuları) tablosunu da Katar’ın aldığı yazıldı çizildi. Bütün bu büyük kültür ve sanat projeleri Katar Müzeleri adlı kurumun çatısı altında toplanıyor. Kurumun başkanı Şeyha Al Mayassa bin Hamad Al Thani ise ülkenin '2030 vizyonu”nu gerçekleştirilmesinde sanatın önemli bir rol üstlendiğini söylüyor.
Katar petrol ve özellikle doğal gaz zengini bir ülke. Hesaplara göre hala 200 yıl yetecek kadar gazları var. Ama ilerisi için harekete geçmiş durumdalar. Dünyanın yaratıcı insanlarını çalışmak, yatırım yapmak için ülkelerine çekmek turizm haritalarında yer almak için sanatı öne çıkartıyorlar. Ama esas hedefleri kendi sanatçılarını yetiştirmek; yaratıcı ve üretken bir nüfusa sahip olmak. Sanat kadar spora da önem veriyorlar, nitekim 2022 Dünya Kupası’nın bu küçücük ülkede gerçekleşecek olmasının sebebi bu. Eğitimde bu vizyonun bir bayka ayağı tabii, iddialı üniversiteleri ülkelerine çekmeye çalışıyorlar. Sonuçta burası nüfusunun yüzde 60’ı 30 yaşının altında bir ülke. Nitekim, Katar’da yaptığınız tüm temaslarda icracı yöneticilerin Batılı teknokratlar olduğunu görüyorsunuz. Ama aynı zamanda sizi hep 20’li yaşlarında bir Katarlı karşılıyor. Her işin başında ya da vitrininde Katarlı genç kadın ve erkeler var mutlaka. Nitekim bütün sanat projelerinin başındaki, Emir Hamad Es Sani'nin kızı olan Miyase El Sani de sadece 32 yaşında...
Dünya sanat ve mimarlığının önde gelen her ismini kendine çeken bir yer burası. Elbette en büyük kozu sınırsız maddi olanakları. Belki de bu yüzden kimse bütçelerden konuşmayı sevmiyor. Neyin ne kadara mal olduğunu, Katar’ın sanata ne kadar para ayırdığını öğrenmek mümkün değil. Zaten burası bildiğimiz anlamda kamu oyuna açık bir bütçesi de parlamentosu da olmayan bir ülke. Yaratıcı isimler burada iş yaparken adeta sadece kendi hayal güçleriyle sınırlı.
Katar, Batılı kurumlarla işbirliği yapıyor, oradaki büyük sergilerin sponsorluğunu üstleniyor ve bunu daha sonra kendi ülkesine hem de ölçeği büyüterek taşıyor. Tate Modern’ın sürekli sponsorlarından biri. Buradaki sergisini desteklediği Damien Hirst, bir yıl sonra yani 2013’te başkent Doha’da bir büyük sergi açtı. Ya da mesela Takashi Murakami’nin Paris sergisinin sponsoru yine Katar’dı. Ardından Murakami, belki de hayatının en büyük işlerini sergilediği sergiyi Doha’da açtı.
Uluslararası müzayedelerden yaptıkları büyük alımlar ise aslında bir söylenti gibi. Yani Katar resmi olarak bu pahalı eserleri aldığını hiç açıklamadı. Ülkenin üst düzey yöneticileri de bu konuda konuşmaktan kaçınıyor. Böylece gizem ve beklentinin çıtası her daim yüksek bir yerde duruyor. İskambil Oyuncuları’yla zirve yapan bu pahalı sanat eserlerinin, seneye tamamlanması beklenen Fransız mimar Jean Nouvel’in imzasını taşıyan Ulusal Müze’de sergilenmesi bekleniyor.
Katar'ın emir ailesi El Sani'lerin koleksiyon merakı o kadar da yeni değil. 80'lerden bu yana önce Arap kültürüne ait eski eserler, daha sonra modern sanat toplamaya başlıyorlar. 2000'lerde de uluslararası çağdaş sanat ilgi alanlarına giriyor. Kurdukları yeni müzeler de aşağı yukarı böyle bir sıralama izliyor.
Uluslararası bir gazeteci grubuyla birlikte, Katar Müzeleri’nin davetlisi olarak bu ülkede üç gün geçirdik. Sokaklarını, havaalanı ve konser salonu gibi kamusal mekanlarını Urs Fisher, Richard Serra, Damien Hirst, Louise Bourgeuis gibi markalaşmış sanatçıların devasa işlerinin süslediği Doha’nın ünlü müzelerini gezdik. Anlatmaya İslam Sanatları’ndan başlayalım. Katar'ın adını dünyaya duyuran ilk büyük proje. 2008'de açıldı. Körfezin içinde bir yarımada gibi yükselen iddialı yapı star bir mimarın, Louvre'un cam piramitini de tasarlayan I.M Pei'nin imzasını taşıyor. Koleksiyon kimi dinsel ama çoğu sarayların ya da evlerin gündelik hayatına ait objelerden oluşuyor. Bu 'dinsel olan ve olmayan' durumu özellikle vurgulanıyor. Mimari, tekstil, cam, mücevher gibi sınıflandırmalardan biri de 'kaligrafi ve resim'. Burada 7. asra kadar giden Kuran sayfaları, minyatür ve resimlerle birlikte sergileniyor. Çok büyük değil ama değerli parçalardan oluşan bir koleksiyon. Benim ilgimi en çok, 19. yüzyıl başı Kaçar Hanedanının şahlarına, kraliçelerine ait büyük portreler çekti.
Müzenin üst katında ünlü şef Alain Duccasse'nin 'İdam' adlı restoranı var. (i'yi uzatmadan okuyun; misafire karşı cömertlik anlamında Arapça bir kelime) Geniş bahçesi ise Richard Serra'nın burası için ürettiği '7' adlı heykeli ağırlıyor.
Müzenin sergi salonunda Marvelous Creatures (Harikulade Yaratıklar) adlı masallarda kalmış şahmeranları, canavarları, zümrüdü anka kuşlarını anlatan bir sergi var. Sözün ağırlıkta olduğu, görsel araştırması eksiklik hissi bırakan, fikri iyi, uygulaması insanı tatmin etmeyen bir sergi. Eski bir okul binası 2010 yılında Arap Modern Sanatlar Müzesi (MATHAF) olarak açıldı. Müze, şehrin biraz dışında üniversite ve okulların olduğu bir eğitim bölgesinin içinde. Alt katında önemli sergiler açılıyor. Üst katta ise 1950'lerden günümüze kadar Arap resminden oluşan bir koleksiyon sergisi yer alıyor. Fazla bir açıklama ya da gruplamalar olmadan kronolojik olarak sergilenen 100 eser, 1990'larda Şeyh Hasan'ın oluşturmaya başladığı 8 bin parçalık koleksiyona ait. (Türkiye ve İran'dan da işler olduğu söyleniyor) Etiketlerde sanatçıların ülkesi belirtilmiyor. Hepsi 'Arap' kimliğinde buluşuyor. İçlerinde Türkiye sanatından sadece Fahrelnissa Zeid var.
Salona girer girmez Arap resminin adamakıllı bizim Türk resmini çağrıştırdğını fark ediyorsunuz. Arap dünyasının geç kübistleri, toplumcu ressamları, gelenekseli arayan soyutları ve güncel sanatçılarının hepsine Türkiye'den birer karşılık bulmak mümkün. Bu işin eğlenceli ve oyunlu kısmı. Ciddi yanıysa bu coğrafyada en az 50 yıldır güzel resimler ve heykeller yapıldığını görmek...
Müzenin girişindeki sergi salonunda ise ününü hak eden Mısırlı bir sanatçının, Wael Shawky'nin Haçlılar ve Diğer Hikayeler başlıklı sergisi biz oradayken açıldı. Shawky, İstanbul'da da çeşitli vesilelerle gördüğümüz filmlerinde, kuklalar aracılığıyla Haçlı Seferleri'ni anlatıyor. Bu sergide yeni filmi Kerbela'nın Sırları, az bilinen resim ve çizimleri, çocuk oyuncularla çektiği Al Araba Al Madfuna başlıklı film serisi ve kullandığı kuklalar yer alıyor. Evet, hiç şüphesiz burası kentin itfaiye binası. Ama artık, 'Sanatçı Rezidans Programı'na hizmet ediyor. İki yıllık bir yenilemenin ardından içinde 24 stüdyonun olduğu bir rezidansa dönüştürülmüş. Bu stüdyolardan dördü, Doha'ya gelen star sanatçılara tahsis edilecek. 20'si ise Katarlı sanatçılara... Bu eski itfaiye binasının şimdi bir şeyleri ateşleyip tutuşurması planlanıyor, sanat atılmının topluma dönük en önemli hamlesi. Merkezin direktörü, aslında bir güncel sanatçı olan Hala El Khalifa. Kendisi de Körfez'in yönetici ailelerinden birine mensup, annesi Bahreyn'in Kültür Bakanı. Şeyha Miyase'nin bizzat yaptığı açılışta yerel sanatçıların uluslarası bir kariyer yapmaları için bu mekanın ne kadar önemsendiğinden söz edildi. İtfaiye Binası, içindeki sinema ve sergi salonlarıyla herkese açık olacak.
'555' adını taşıyan ilk sergi ise Katar'ın 'modern sanat' geçmişine referans veriyor. 1990'larda ülkelerinden kaçmak zorunda kalan Iraklı sanatçıları davet eden Şeyh Hasan, Katar'ın ilk rezidans programını da uygulamış aslında. O dönem Doha'da kalıp çalışan sanatçıların işlerinden oluşan bu sergiyi de Şeyh bizzat kendisi hazırlamış. Şimdi MATHAF'ta sergilenen koleksiyon da 90'lardaki işte bu tanışmanın ardından ivme kazanmış.
ART FOR TOMORROW Geçen hafta Doha'da hareketli bir zamandı. Yeni sergiler, mekanlar açıldı ve dünyanın pek çok önemli sanat insanı bu kentte toplandı. Çünkü İnternational New York Times tarafından düzenlenen Art For Tomorrow (Yarının Sanatı) başlıklı konferans dizisi gerçekleşti. Sunuşu NYT'nin sahibi Arthur Sulzberger'in yaptığı konferansta Jeff Koons'dan Jean Nouvel,Rem Koolhas ve Zaha Hadid'e pek çok yaratıcı ismin Jack Lang gibi önemli kültür yöneticilerinin söz aldığı oturumlar yapıldı. Türkiye'den Ali Güreli de bienal ve fuarların tartışıldığı oturumda bir konuşma yaptı, soruları cevapladı.
TÜRKİYE YILI Evet, 2015 Katar-Türkiye yılı. Ne var ki Mart ayının şu son günlerinde Ortadoğu'nun sanata en çok önem veren ülkesiyle, Ortadoğu'ya çok önem verdiğini söyleyen Türkiye arasında nasıl bir işbirliği yapılacağı pek belli değil. Ay başında Doha'da düzenlenen gala gecesine Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de katılmış. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü sanatçıları konser vermişler, halk oyunları sahnelenmiş. Katar Müzeleri'nin çok genç Kültürel Projeler Müdürü Ayşe Ganem el Attiye'den öğrenebildiğimiz kadarıyla İslam Sanatları Müzesi'nde 'Av' başlıklı bir sergi, 24 Mart'taki Gastronomi Festivali'ne konuk olacak bir Türk şef, Nisan ayında bir konuşma yapmak üzere gelecek İskender Pala, Rota gençlik festivaline davet edilen genç sanatçılar, Katar'ı fotoğraflamak için davet edilen Türkiyeli sanatçılar şimdilik belli olan etkinlikler. Türkiye'ye bir inci sergisi ile, Katar'dan çağdaş sanat götürmeyi planlıyorlar. Spora önem verdikleri için bir ortak futbol maçı ve Türk dizilerinin muazzam popülerliği nedeniyle bazı ünlü yıldızların ağırlanacağı bir özel etkinlik de planlar dahilinde. Ünlü Fransız mimar Jean Nouvelle’in imzasını taşıyan büyük bir proje. Eski emirlik sarayını da içine alan bir yapı topluluğu. Nouvelle'in çöl bitkilerinden esinlenen tasarımı halen inşa halinde. 2014'te açılacağı duyurulan müze belli ki 2016'ya kalmış. Katar'ın ulusal kimliğini sergileyeceği, geçmişle bağını sağlamlaştıracak müzede, büyük çağdaş sanat koleksiyonunun da yer alması bekleniyor. Eski saray binaları da geleneksel yaşantının sergileneceği mekanlara dönüştürülecek. Bittiğinde muhtemelen Katar Müzeleri'nin amiral gemisi flamasını İslam Sanatları Müzesi'nden devralacak bir kurum. Radikal, Haber: Cem Erciyes, 23.03.2015 |
|
SİNOP'TA TARİHİ KALINTILAR ORTAYA ÇIKTI
Sinop'un Dikmen İlçesi Kerim Köyü Eski Cuma Mahallesi'nde (Adı Güzel sınırı) devam eden karayolu çalışmasında mezarlar ve kilise kalıntıları bulundu. Şantiye çalışanları duble yol için kazı yaparken, kepçe operatörü önünde farklı bir yapı olduğunu gördü. Bunun üzerine iş makinesini durdurarak hemen yetkililere haber verdi. Şantiye yetkilileri, durumu Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bildirdi. Çevre sakinleri, "Burada çok eskiden beridir bir kilise olduğu konuşulurdu. Kral mezarı ve kilise olduğu tahmin ediliyor" dedi.
Konu ile ilgili açıklama yapan Sinop Kültür ve Turizm İl Müdürü Hikmet Tosun, bulunan kalıntıların Roma dönemine ait olabileceğini ifade etti. Tosun, "Dikmen ilçemiz sınırları içerisinde yapılan yol çalışmaları sırasında mezar tomozlarına ve bir yapı kalıntısına rastlandı. İnşaat çalışmaları durduruldu ve bize haber verildi. Biz de hemen bölgeye ekip sevk ettik. Yapılan ilk tespitlere göre burada bir mezar kalıntılarının, mezar tomozlarının olduğu ve tanımlanamayan bir kilise kalıntısının olabileceği konusunda şüpheler var" diye konuştu.
Bir yapı topluluğunun temellerinin bulunduğunu söyleyen Tosun, "Bu aşamada hemen yol çalışmasını durdurduk ve yolun devamında çalışmanın devamını istedik. Yol çalışmasını da çok fazla sekteye vurmasını istemiyoruz. Cuma günü süratle bakanlığımıza ulaştık, bakanlığımızdan aldığımız emirle bugün bölgeye ekiplerimizi sevk ettik ve çalışmalara başladık. En kısa sürede sonuç aldıktan sonra durumu Anıtlar Kurulu'na ileteceğiz. Anıtlar Kurulu'ndan çıkacak kararlar doğrultusunda da yol ekseni mi değişecek yoksa biz kalıntıları mı taşıyacağız bu konuya kurul karar verecek" şeklinde konuştu.
Tosun, ilk belirlemelere göre kalıntıların Roma dönemine ait olduğunu düşündüklerini sözlerine ekledi. haberler.com, 23.03.2015 |
|
BİNLERCE YILLIK ESERLER YEŞİL İKLİMLENDİRME ORTAMINDA KORUNUYOR
Abd'de verilen "En İyi Yeşil Müze" ödülünün sahibi olan Kaman Arkeoloji Müzesi, binlerce yıllık tarihi eserlerin korunmasında da çevreci çözümleri tercih ediyor.
Japon ekipler tarafından Kalehöyük'ten çıkarılan yaklaşık 3 bin eserin sergilendiği Kaman Arkeoloji Müzesi, 830 metrekare açık, 470 metrekare kapalı alan olmak üzere toplam 1.500 metrekarelik alanı kapsıyor.
Höyük şeklindeki mimarisi Kalehöyük'ten esinlenilerek yapılan müzede, arkeolojik eserlerin zamana ve ortam koşullarına karşı korunması, buradaki kültür mirasının gelecek nesillere en iyi şekilde aktarılması amacıyla iklimlendirmeye özel bir önem veriliyor.
Japon Hükümeti'nin "Kültürel Mirası Koruma Projesi" çerçevesinde hibe olarak yaptığı müzede, Hitit dönemi ve Demir Çağı 3 boyutlu animasyon ile canlandırılırken, müzede bulunan mühürler de 3 boyutlu olarak ekranlarda incelenebiliyor.
Türk-Japon dostluk ve işbirliğinin simgelerinden biri olan, Kırşehir'in Kaman İlçesine bağlı Çağırtkan beldesindeki Kalehöyük Arkeolojik Kazıları'nda çıkan eserlerin sergilendiği Kaman Arkeoloji Müzesi, kendisi gibi yeşil ödül sahibi olan Daikin Altherma'yı tercih etti.
Gerek mimari gerekse teknolojik açıdan birçok alanda ülkemiz müzecilik anlayışına farklı bir bakış açısı kazandıran, enstitü ve kazı alanıyla birlikte bir bütün oluşturarak bu alanda bir ilke imza atan Kaman Arkeoloji Müzesi, ısıtma, soğutma ve sıcak su ihtiyacını Daikin Altherma Isı Pompası ile karşılayacak.
Bu doğrultuda Kaman Arkeoloji Müzesi'nin iklimlendirmesinde Daikin Altherma hava kaynaklı ısı pompası, sıcak su boyleri ve Daikin güneş kollektörleri olmak üzere 3 farklı tip cihaza yer verildi.
Daikin'in mucidi olduğu havadan suya ısı pompalarının Avrupa'da en çok satılan modeli olan Altherma, fosil yakıtlara veya elektriğe dayalı klasik ısıtma sistemlerine göre 5 kat daha verimli çalışıyor.
Havadaki doğal enerjiyi çekerek yerden ısıtma, fancoil veya radyatörler ile iç ortama aktaran ısı pompaları, fueloil, LPG gibi fosil yakıtlar kullanılmadığı için düşük CO2 emisyonu ile çalışıyor.
Isınma ve sıcak su ihtiyacının yanı sıra, aynı çalışma prensibi ile sıcak yaz günlerinde de soğutma yapabilen Daikin Altherma, 4 mevsim kesintisiz konfor olanağı sunuyor. haberler.com, 23.03.2015 |
|
ERDOĞAN'DAN KOCA MEKTEP TALİMATI: BU İŞİ UZATMANIN ALEMİ YOK
Denizli'de üç yıl önce imzalanan protokolde Aktepe Mahallesi'nde hayırsever işadamı Orhan Abalıoğlu'nun dört okul yaptırması, okullarının arazisinin Milli Eğitim Müdürlüğü'ne devri karşılığında, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de Koca Mektep olarak bilinen Denizli Lisesi'nin tarihi binası ve yerleşkesinin Denizli Belediyesi'ne devri kararlaştırılmıştı. Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi binayı başkanlık makamı olarak kullanması ve yerleşke içindeki diğer binaları da yıkarak belediyenin hizmet birimlerini yapması düşünülmüştü.
Ancak, Denizli Lisesi'nin devri kentte tepkilere yol açmış, kurulan dernek yürüyüş düzenleyerek okullarının belediyeye devrine karşı çıkmıştı. Hayırsever işadamı Orhan Abalıoğlu da yoğun tepki ve istekler ile dört okulu yaptıracağı arazideki hafriyat çalışmalarının yüksek maliyeti nedeniyle iki yıl okulların inşaatına başlamamıştı.
DÖRT ARSA BULUNDU Geçtiğimiz aylarda Vali Şükrü Kocatepe, Milli Eğitim'e dört okul için arsa bulunması talimatı verdi ve Yenişehir, Şirinköy, Eskihisar ve Çakmak Mahallesi'nde bulunan toplam 69 bin metrekarelik 4 arsaya, özel projeli olarak her biri 40 derslikli 4 lise yaptırılmasına karar verildi. Hayırsever Orhan Abalıoğlu tarafından 12 milyon 200 bin liraya mal olacak dört okulun kaba inşaatı için yeni protokol imzalandı ve protokolden Denizli Lisesi çıkarıldı. Koca Mektep, Milli Eğitim Müdürlüğü'nde kaldı.
ERDOĞAN'DAN TALİMAT Ancak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen 21 Mart'ta Denizli'de Delikliçınar Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış töreninde Koca Mektep tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Erdoğan törende yaptığı konuşmada Denizli Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının kente yakışmadığını belirtip, "Tarihi okul binasının Denizli Büyükşehir Belediyesi hizmet binasına dönüşmesinin zamanı geldi. Mevcut bina Denizli'ye yakışmıyor. Milli Eğitim Bakanı da burada. Artık tarihi okul binası Denizli Büyükşehir belediye binası olarak hizmet etmeli. Bu işi uzatmanın alemi yok. İnşallah bir daha geldiğimde Denizli Büyükşehir Belediyesi o tarihi binada olur" diye konuştu.
DERNEK İMZA KAMPANYASI BAŞLATTI Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleri Koca Mektep tartışmasını tekrar alevlendirdi. Denizli Lisesi Mezunlar Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Panayır, okulun devrinin önlenmesi için imza kampanyası başlattıklarını söyledi. Koca Mektep olarak bilinen Denizli Lisesi'nin tarihi binasının müze olarak korunmasını istediklerini söyleyen Panayır, "Denizli Lisesi Cumhuriyet Dönemi'nin önemli, mimari ve eğitim kurumu olarak önem taşımaktadır. Bugün için ise özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eliyle belediyeye devredilerek, özelliğinden koparılıp, eğitim dışı belediye hizmet binası olarak düzenlenmesi amaçlanmaktadır. Bu yapı eğitim kurumu olarak bırakın Denizli'yi, tüm bölgeye hizmet eden bir eğitim kuruluşu olarak hayata başlamıştır. Bugün de lise olarak eğitim kurumu içindedir. Denizli'de de Taş Mektep olarak anılır. Denizli Lisesi eğitim amaçlı yaşayan müze olarak korunmalıdır. Denizli Lisesi kent hafızasında yerini korumalıdır. Bu yüzden imza kampanyası başlattık" dedi.
SİYASETÇİLER DE TEPKİLİ CHP Denizli milletvekili aday adayı Adil Demir de, Denizli Lisesi'nin Koca Mektep olarak kalacağını söyledi. Demir, "Her gelişinde bu kenti sıkıyönetim koşullarına mahkum eden zihniyet yine iş başında. Bu kez sadece gelmekle yetinmiyor, halkın malını elinden alıp kendine teşkilat binasına dönüştürmek istiyor. Bu zihniyet kabul edilemez. Hangi partiden olursa olsun, hangi inanış ve kültürden gelirse gelsin, Denizli Lisesi binası, namı diğer Koca Mektep hepimizin ortak belleği, kentimizin ortak değeridir. Kız Meslek Lisesi ile başlayıp Endüstri Meslek Lisesi'nin tarihi taş yapılarını yıkmaya uzanan bu zihniyet, şimdi de Denizli Lisesi'nin yeri doldurulamaz kentsel kültür değerine göz dikmiş bulunmaktadır. Ancak, Erdoğan bilmeli ki; Koca Mektep Denizli halkının malıdır. Sıralarında kalem silgi kaydırdığımız, bizleri bugünkü hayata hazırlayan o tarihi yapıyı bir partinin genel merkezi gibi kullanmaya kimsenin gücü yetmez" dedi.
'SON SÖZÜ CUMHURBAŞKANIMIZ SÖYLEDİ' AKP'li Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise Denizli Lisesi'nin tarihi binasının daha iyi korunabilmesi için restorasyonla aslına uygun hale getirileceğini belirterek, "Denizli Lisesi'nin daha iyi hale getirilmesi ve halkımızla buluşması için gereken restorasyon ve çevre düzenlemesini yapacağız. İnsanlarımızın, o okuldan mezun olanların iç içe yaşayabileceği temas edebileceği bir alan hale gelecek. Bu halinin çok sağlıklı olduğu söylenemez. Bizim de büyükşehir olarak yeni bir binaya ihtiyacımız var. Şu andaki mevcut binamız çok sağlıklı değil. Mevcut binayı da Delikliçınar Meydanı'nı genişleteceğiz. Son sözü Cumhurbaşkanımız söyledi. Talimatları doğrultusunda inşallah Denizli'ye büyükşehire yakışan bir hizmet binası kazandıracağız. Detaylarını daha konuşmadık değerlendirmedik. Yeni okullar yapılacaktır. Denizli Lisesi'nin ismi mutlaka güzel bir yerde yaşatılacak. Tepki gösterenlerle oturup konuşacağız, düşüncelerini alacağız" dedi. Cumhuriyet, 23.03.2015
Denizli Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Yavuzçehre, yaptığı yazılı açıklamada Denizli Lisesi'nin Büyükşehir Belediyesi binası olmasıyla ilgili devletin üst kademelerinden tavsiyeler ile hareket edildiğini belirterek, "Son günlerde Denizli Lisesi'nin belediye binası olması yönünde özellikle devletin en üst kademelerinden gelen tavsiyeler ile hareket edildiğini gözlemlemekteyiz. Bu konu ile ilgili olarak yetkinin belediyenin elinde olduğu açık olmasına rağmen belirtmek isteriz ki özellikle şehrin sembol olmuş yapılarının kullanımlarına ilişkin kararı şehirlilerin vermesinin hem daha etik hem de daha vicdani olacağı açıktır. Denizli Lisesi'nin bu şehrin şu an gerek ekonomik gerekse sosyal hayatında rol alan birçok kişinin yetiştiği bir okul olduğu bir gerçektir. Bu durumdan hareketle öncelikle mezunlarının katılacağı bir çalışma ile ve buna ek olarak yapılabilecek olan bir online oylama ile bu yapı konusunda alınacak karar konusunda daha geniş tabanlı bir karar alma mekanizması işletilebilir" dedi.
Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin her şeyden önce kamuoyuyla planını paylaşmasının önemli olduğunu belirten Yavuzçehre, "Geçmiş dönemde özellikle birçok tarihi yapımızın bir akşam aniden yıkılmasından dolayı şehirlilerin bu konudaki tedirginliklerini de anlayışla karşılayarak, uzlaşarak bir sonuç aranmasının öncelikle belediyemizin görevi olduğunu düşünmekteyiz. Biz Denizli Sanayiciler ve İşadamları Derneği yöneticileri olarak Denizli Lisesi'nin tarihi binasının çok önemli bir yapı olduğunu ve şehrin kimliği ile ilgili aldığı rolün tartışılmaz olduğunu belirtmek isteriz" diye konuştu. Cumhuriyet, 26.03.2015 |
|
EVLİYA ÇELEBİ'NİN KAYIP KALESİ BULUNDU!
İlkadım İlçesi,Pazar Mahallesi'nde bulunan Şifa Hamamı'nın Buğday Pazarı Caddesi'ne bakan bölümünde 2 ay önce yapılan altyapı çalışmaları yapılırken tarihi duvar kalıntılarının bulunması üzerine 2 hafta önce bölgede Arkeoloji ve Etnografya Müzesi tarafından kazı başlatıldı. Kazıda 2 metre eninde taş duvarlar ortaya çıkarıldı. Bölgede yapılan sondaj kazılarında da duvarın devam ettiği belirlendi. Yapılan ilk çalışmalarda kalıntıların 1192 yılında Danişmentliler döneminde yapılan tarihi kale kalıntıları olabileceği belirtildi. Tarihi duvar kalıntılarının bulunduğu bölgede kazı çalışmaları devam ederken alan da demir bariyerle kapatılarak koruma altına alındı.
Karadeniz Turizm Profesyonelleri Derneği yönetim kurulu üyesi ve geçmiş dönem başkanı Mustafa Yavuz, Samsun'da kazılan her yerden tarih fışkırdığını belirterek şöyle dedi: "Özellikle antik Amisos kenti bölgesinde yapılan inşaat, kanalizasyon ve yol yapım çalışmalarında, antik dönemlere ait çeşitli eserlerle karşılaşılıyor. Hatırlanılacağı üzere Samsun Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen Amisos hazineleri de bir yol çalışması esnasında, mozaikler ise bir inşaat kazısında ortaya çıkmıştı. İlkadım İlçesi'nde birçok antik mezar buluntularına da rastlanmıştı. Son günlerde Saathane Meydanı'nda yapılan çalışmalarda, toprak yüzeyinin yaklaşık 1 metre altında bulunan 2 metre genişliğindeki duvarlar da bu anlamda tüm yetkililerin ve turizmcilerin yoğun ilgisini çekti. Şu an Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun Müze Müdürlüğü denetiminde yapılan çalışmalar sonuçlandığında kuvvetle muhtemeldir ki; Amisos antik kenti kale duvarlarıyla karşılaşacağız. 3 Ağustos 1869 tarihinde meydana gelen Büyük Samsun yangınında, dış kale surları içerisindeki Taşhan, Bedesten ve yüzlerce ahşap ev çok büyük zarara uğramıştı."
Mustafa Yavuz, devam eden Saathane Meydanı Projesi kapsamında, bu eserlerin restore edilerek kullanıma açılmasının planlandığını söyledi. Yavuz, şöyle konuştu: "Kale surlarının halen bulunan ve çalışmaların devamında bulunacak yeni bölümlerinin bu proje kapsamına alınması kaçınılmazdır ve Samsun turizmine önemli katkılar sağlayacaktır. 1640 yılında Samsun'a gelen ünlü gezgin Evliya Çelebi, Seyahatnamesi'nde kaleyi 'Çevresi 5 bin adım, 70 kulesi, 2 bin mazgalı ve kapısı ile leb-i deryada şadadi bina bir sengin abad idi' sözleri ile anlatmış cami, hamam ve muhtasar bir çarşıya sahip kalenin sağlam ancak harap bir halde olduğunu yazmıştı. 5 bin adımlık bu kaleden bulunacak her kalıntı bizim için çok değerli." Radikal, Haber: Yaprak Koçer, 23.03.2015 |
|
PİRİ REİS ADINA MÜZE KURULACAK
Dağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vali Ahmet Çınar'ın Sağlık Bakanlığından müze olarak değerlendirilmek üzere Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne ait Çanakkale'deki binayı istediğini söyledi.
Bakanlığın bu talebe olumlu yanıt verdiğini ifade eden Dağ, "Binanın tesliminden sonra Gelibolulu olduğu bilinen Piri Reis için Çanakkale'de müze ve bir araştırma merkezi kurma çalışmalarına hemen başladık. Dünyada Piri Reis adına müze ve araştırma merkezi bulunmuyor" dedi.
"Denizin kenarında, kendi memleketinde, eski bir binada şehrin merkezine" Piri Reis'i yaşatacak bir merkez yapmaya çalıştıklarını dile getiren Dağ, şöyle konuştu: "Sağlık Bakanlığı, Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı dolayısıyla bina verdi biz de Çanakkale'ye 100. yıl hediyesi olarak Piri Reis Müzesi ve Araştırma Merkezi'ni kazandırıyoruz. Kütüphanelerden Piri Reis ile ilgili kitaplar, haritalar temin edilmeye başlandı. Piri Reis ile ilgili yayınlanmış yerli ve yabancı bütün eserler temin edilecek. Gemi maketleri sergisi olacak. Sizi geminin içinde hissettirecek bir simülasyon bulunacak.
Çocuklar Piri Reis'i eğlenerek öğrenecek Dağ, çocuklar için eğlence haline getirilmiş öğrenme odaları yapılacağını belirterek, binanın en alt katında kafe de bulunacağını söyledi.
Yaklaşık 280 bin liraya mal olacak müze ve araştırma merkezini yıl sonuna kadar açmış olacaklarını ifade eden Dağ, Ticaret ve Sanayi Odasınca kurulan bir Piri Reis Müzesi'nin bulunduğunu ancak yeni yapılanın daha kapsamlı olacağını anlattı.
İnteraktif müzecilik anlayışıyla tasarlanan merkezin, Piri Resi'in özellikle çocuklara öğretilmesi, gelecek nesillere daha doğru aktarılması adına önemli görev üstleneceğini vurgulayan Dağ, "Ayrıca kente Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi yapılması da gündemde. Özel İdare tarafından mimari bir yarışma yapılıyor. Yarışma birincisine göre mimarisi şekillenecek" diye konuştu. Anadolu Ajansı, Haber: Zafer Akpınar, 23.03.2015 |
|
5 BİN YILLIK ANTİK KENTTE YOK OLMA TEHLİKESİ
Van Gölü sahilindeki 5 bin yıllık antik kentin, koruma altına alınmadığı takdirde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı belirtildi.
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mehmet Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 bin yıl önce yerleşim alanı olarak kullanılan ve bir dönem Doğu Anadolu Bölgesi'nde hüküm süren Urartu Krallığı'na da ev sahipliği yapan Van Gölü sahilindeki antik kentin, 1986 yılında Kültür Bakanlığı tarafından tescillendiğini anlattı.
Günümüzde bir bölümü toprak altında, geri kalanı ise gölün içinde bulunan antik kentin, bir şehir ve yerleşim biriminin bütün izlerini bünyesinde barındırdığını vurgulayan Demirtaş, Tatvan'ın tarihini yansıtan alanın, kaçak kazı yapanlardan ve ticar emelleri için kullanmak isteyenlerden korunması gerektiğini söyledi.
Demirtaş, bu anlamda, gerek Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun gerekse Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın alanın turizme kazandırılması için harekete geçmesi gerektiğini bildirerek, şöyle konuştu: "Tatvan'da, ilçenin tarihi olmadığına dair bir yanılgı var. Halbuki bilinenin aksine Tatvan, 5 bin yıllık tarihe sahip bir ilçemiz. Bitlis'in yanı başında olması da bunu ispat ediyor. Geçmişi Bitlis kadar görkemli olmasa da yapılan araştırmalarda MÖ 3 bin yıllarına dayananan çok sayıda buluntu elde eldildi. Ayrıca ilçede iki antik kent var. Bunlardan biri Şahmiran Köyünde diğeri ise şu an plaj olarak kullanılan Van Gölü sahilindedir. Resmi kaynaklarda ve yazışmalarda da buraları 'Tatvan Antik Kenti' olarak geçiyor. Kayaların üzerine oyulmuş nişler, geometrik şekil, işaret ve resimler var. Bu bulgular antik kent denildiğinde ilk akla gelen özelliklerdir ve bütün bunlar 1986 yılında tescillenmiş."
Geçmiş yıllardaki araştırmalarda, Van Gölü sahilindeki alanda, kayaların oyulmasıyla yapılan odalar ile çok sayıda arkeolojik kalıntı bulunduğuna değinen Demirtaş, tandır ve silo gibi mahsen görevi gören onlarca yapının ise aradan geçen süre zarfında toprak altında kaldığını ifade etti.
Demirtaş, yapılacak kazı çalışmasıyla antik kentin tamamen ortaya çıkacağını bildirerek, "Buradaki şehir resmi kazılarla ortaya çıkarıldığında sadece Tatvan ve Bitlis'in değil Türkiye'nin çehresi değişecek. Burası dünyanın ilgi odağı haline gelecek" dedi.
-"Tahribatın önlenmesi gerekiyor" Antik kentin bulunduğu alanın koruma altında olmaması nedeniyle büyük oranda tahrip edildiğine dikkati çeken Demirtaş, şöyle devam etti: "Alanı imara açmak, burada tatil köyü yapmak, sondajla su çıkarmak isteyenler var. Ayrıca define avcıları da yaptıkları kazılarla alana büyük zarar veriyor. Antik kentin bulunduğu alandaki tahribatın durdurulması için ortak proje hazırlanarak koruma altına alınması gerekiyor. Tarihimiz ve geleceğimiz yok ediliyor. Bunlara sahip çıkamazsak, geleceğimize de sahip çıkamayız. Buranın imara açılması belki 3-5 kişiye fayda sağlar. Ancak bu antik kentin korunması Tatvan'a, bölgeye ve ülkeye fayda sağlar. Bu nedenle burada kapsamlı bir çalışma yapılması ve tahribatın önlenmesi gerekiyor."
Demirtaş, Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2010 yılında alanda inceleme yapıldığını ve söz konusu bölgenin "birinci derecede arkeolojik sit alanı" olarak kayıt altına alındığına işaret ederek, aynı kurulun 2011 yılında gerçekleştirdiği çalışmada ise "arkeolojk sit alanı değil, doğal sit alanı" olduğu yönünde karar verdiğini kaydetti.
2011 yılında hazırlanan raporun gerçeklik payı bulunmadığını savunan Demirtaş, kendisinin bir süre önce yaptığı incelemelerde bulduğu arkeolojik kalıntıları kamera kaydıyla belgelediğini ve istenildiği takdirde bunu kurulla paylaşabileceğini sözlerine ekledi. haberler.com, Haber: Şener Toktaş, 23.03.2015 |
|
AKM'DEKİ 'İŞGAL' BEDELİ
Gezi Pastanesi’nin kentsel sit alanı olan AKM’ye ait parsele ‘taştığı’, aynı yere ait birkaç yıl önceki fotoğraflardan da açıkça görülüyor. Pastane sahibi Hakan Kıran’ın ‘Tek santimlik taşma yok’ sözlerine tepki gösteren Üstün Akmen, “Tamamını yok edemediler, AKM’yi ufak ufak elden çıkarıyorlar” dedi.
Gazetemizde 14 Mart’ta yayımlanan “AKM’nin Orada Ne Oluyor” başlıklı haberimizde AKM’nin kullanım alanı içersinde olan yeşil alanda Gezi Pastanesi tarafından onarım adı altında inşaat faaliyetleri yürütüldüğü belirtiliyordu. Gezi Pastanesi’nin sahibi, mimar Hakan Kıran’ın “İddia gerçekdışı” açıklaması üzerine, Üstün Akmen’in görüşüne yeniden başvurduk. Akmen, Kıran’ın “AKM’nin bahçesine tek santimetrekarelik taşma söz konusu değildir” sözüne karşılık “Doğru! Taşma tek santimetrekarelik değil, parsel parsel” yanıtını verdi.
Ufak ufak gidiyor Gezi Pastanesi’nin AKM’nin alanına girerek genişlemesini “Tamamını yok edemediler, AKM’yi ufak ufak elden çıkarıyorlar” diye yorumlayan Akmen, Kıran’ın yapılan işlerin yasal olduğu imajını yaratmak istediğini belirtti. Akmen, “Ben Gezi Pastanesi yetkilisinin, bulunduğu bina maliklerinden izin alarak ve belediyeye ecrimisil ödeyerek sadece kendi binasının önünde tadilat yapabileceğini, AKM’ye ait parsellerin önüne onların yolunu kesen, çıkışlarını engelleyen, görünümlerini ortadan kaldıran bir uygulama yapamayacağını söylüyorum” dedi.
Kıran’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yakını olduğunu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yakın ilişkiler içinde bulunduğunu öne süren Akmen, “Kıran, AKM’ye ait olan parsellere ilişkin mülkiyet belgelerinden bahsetmemiş. 750 ada 30 parselin Hazine adına kayıtlı olduğunu, yani AKM’ye ait bulunduğunu Tapu ve Kadastro İdaresi ile Milli Emlak Müdürlükleri’nden kendisi bizzat öğrenebilir. Kesin konuşuyorum: Taksim’de yaratılan bu yeşil alanın önünü kapatmaya hiç kimsenin hakkı yok. Buralar kentsel sit alanıdır. Yeniden iddia ediyorum: Yapılan bu uygulamalarla ilgili Koruma Kurulu’ndan izin alınmamıştır” dedi.
Müdahale edin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nu göreve davet eden Akmen, AKM Müdürü ve Kültür Bakanı’nın duruma derhal müdahalede bulunması gerektiğini vurguladı. Akmen, Milli Emlak Müdürü Bedri Duman imzalı 750 ada 30 parselin Hazine’ye ait olduğunu gösterir yazıyı da kanıt olarak gösterdi. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Sami Yılmaztürk, 21. yüzyıl Türkiye’sinde, yargı kararlarına rağmen kaçak saraylar dikildiğine dikkat çekti. Yılmaztürk şunları söyledi: “2863 Sayılı Koruma Mevzuatı’nın koruması altında bulunan ve 1. grup korunması gereken kültür varlığı olarak tescilli bir yapının, parselinin bitişiğinde dahi bir inşaat faaliyeti söz konusu ise 2863 Sayılı Koruma Mevzuatı uyarınca ilgili koruma kurulundan izin alınması gerekir. Kısaca işgal suçtur, buna göz yuman tüm yetkililer bu suça ortaktır. AKM’de sürmekte olan bu işgali kabul etmiyoruz. AKM, 7 yıldır kapalıdır. AKM sanata kapalıdır. AKM artık sanata ve insana açılsın istiyoruz. Gezi Pastanesi yetkilileri de derhal işgalden vazgeçsinler!” Mimar Korhan Gümüş, yurttaşın evine çivi çakmasına bile izin verilmezken 1. grup tescilli eser olan AKM’nin önüne gecekondu inşaat yapılabildiğini söyledi. Gümüş, “Açık haliyle, AKM’nin önünde işgal ettiği yer, bu kişi için bulunmaz bir nimetti. Sormak lazım: Beyoğlu’nda esnafın kapısının önündeki iki masaya bile karışırlarken, kendi önünde olmayıp AKM’nin önüne uzanan bir kamu alanında başka kime bu fırsatı tanırlar? Ama bununla yetinmeyip daha fazlasını istiyor. Kimden alıyor bu cesareti?” Cumhuriyet, Haber: Ceren Çıplak, 22.03.2015 |
|
IŞİD'İN YOK ETTİĞİ 10 KÜLTÜREL MİRAS VE YAPISAL ÖZELLİKLERİ
IŞİD, geçtiğimiz yaz ayından bu yana birçok arkeolojik bölgeyi ortadan kaldırdı. Bölgede devam eden tarihi eser yıkımının önüne geçilemediği gibi, tarihi eser yağmacılığının da yolu açılıyor.
IŞİD’in, 2014’ün temmuz ayından bu yana Irak'ta yıkıma uğrattığı alanlar şu şekilde:
HATRA
MUSUL MÜZESİ VE KÜTÜPHANELER
HORSABAD
İMAM DUR TÜRBESİ
APAMEA Sol Haber,22.03.2015 |
|
KNİDOS AYAĞA KALKIYOR
Muğla Datça'daki 2 bin 600 yıllık Knidos
antik kentinin görkemli yapılarından tiyatro ve kilisenin
restorasyon çalışmaları ile ayağa kaldırılması
amacıyla yürütülen kazıların bu yılki bölümü
başladı. Astronomi ve matematik bilimci Eudoksus,
doktor Euryphon, ressam Polygnotos ve dünyanın 7
harikasından biri olarak gösterilen İskenderiye
Feneri'nin mimarı Sostratos'un yaşamına tanıklık
ettiği rivayet edilen Knidos Antik Kenti, Ege ile
Akdeniz'in birleştiği yerde özel bir konuma sahip.
Doktor Euryphon ve öğrencilerinin zamanın ikinci
büyük tıp okulunu Knidos'ta kurdukları belirtiliyor.
Sabah, 22.03.2015 |
|
MÜZEDE 10 BİN ESER SERGİLENECEK
Kentte 200 dönüm alan üzerine kurulan ve 2 yılda tamamlanan komplekste, arkeopark ve mozaik müzeleri yer alıyor. Türkiye'nin kapalı alana en fazla eser sığdırılan müzesi olma özelliğini taşıyan kompleks, ziyarete açıldığında tarih tutkunlarına da farklı bir heyecan yaşatacak.
Gap Gündemi, 21.03.2015 |
|
POMPEİİ'NİN EN GENİŞ VİLLASI 2 YILLIK RESTORASYONUN ARDINDAN AÇILDI
İtalya Kültür Bakanı Dario Franceschini, antik Roma kentinde yapılacak yeni çalışmaların olabileceğini söyledi: “Pompei için harika bir gün. Çünkü buradaki en güzel villayı dünyaya geri kazandırdık. Buradaki bütün işimiz bitti mi diye sorarsanız henüz bitmediğini söyleyebilirim.”
Bölgedeki Vezüv yanardağınının yaklaşık 2 bin yıl önce patlamasıyla yerle bir olan şehir, 18. yüzyılda yeniden keşfedildi. Volkanik küller binaların bugüne kadar bozulmadan kalmasını sağladı.
Kent İtalya’da en çok turist çeken yerlerin başında geliyor. arkeolojihaber.net, Kaynak: tr.euronews.com, 21.03.2015 |
|
ÜZERİNDE 'YA ALLAH' YAZAN YÜZÜĞÜN VİKİNG KADININDA NE İŞİ VARDI?
O zamanlar, yani 80'lerin sonlarında daha Urfa'daki Göbeklitepe keşfedilmemişti; Diyarbakır'ın Ergani İlçesi yakınlarındaki Çayönü kazı yeri, o güne kadar bulunmuş en eski insan yerleşimi, tarihteki ilk köy kabul ediliyordu.
Prof.Dr. Mehmet Özdoğan liderliğindeki kazı ekibini ziyarete gitmiştik, o günlerde toprak altından çıkardıkları takıları bize gösterirken çok heyecanlıydı Özdoğan.
Hürriyet, Yazı: İsmet Berkan, 20.03.2015 |
|
RHODİAPOLİS'TE RESTORASYON ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Kumluca'daki Rhodiapolis antik kentindeki restorasyon çalışmalarının 400 gün süreceği bildirildi. Restorasyon çalışmalarında antik kentin tiyatrosu, tiyatro sahnesi ve stoasının (Sütunlu galerisi) ayağa kaldırılarak aslına uygun hale getirileceği belirtildi.
Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Rhodiapolis antik kentinde incelemelerde bulunarak, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kazılarda bugüne kadar büyük mesafe kat edildiğini ifade eden Çetinkaya, şöyle konuştu:
"Rhodiapolis Antik Kenti, Kumluca'ya tarih anlamında büyük değer katıyor. Burada 2006 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı, Akdeniz Üniversitesi ve Kumluca Belediyesi işbirliğiyle kazı çalışmalarına başlandı. Kazılarda antik kentte iki önemli yapı ortaya çıkartıldı. Bunlardan birisi tiyatro, diğeri ise Opramoas anıtıdır. Bu yapılarla ilgili Antalya Anıtlar ve Rölöve Müdürlüğü, Antalya Valiliği Yatırımları İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ile Kumluca Belediyesinin ortaklaşa yapmış olduğu ihaleyle iki yapının restore edilmesi çalışması başlatıldı. Bu restorasyonla hem tarih anlamında kenti daha anlamlı hale getirecek hem de günlük yaşam içerisinde restorasyonu yapılacak tiyatro işlevsel olarak günlük yaşamda aktif halde kullanmamızı sağlayacak. Restorasyonu tamamlandığında, Rhodipolis Antik Kenti şehirle de bütünleşmiş olacak. Biz bu anlamda çalışmayı çok önemsiyoruz. Antik kentin hem tarih hem de sosyal hayata yapacağı katkı Kumluca'ya artı değerdir."
Rhodiapolis antik kentinin restorasyonunu üstlenen Er-Bil Firması Şantiye Şefi Bülent Adede, restorasyon çalışmalarında öncelikle amfi tiyatronun zamanla zarar gören bölümlerini aslına uygun olarak restore edileceğini, çalışmaların ikinci aşamasında ise tiyatro sahnesini aslına uygun ayağa kaldıracaklarını kaydetti.
Son olarak kentin stoası ve Opramoas anıtını restore edeceklerini ifade eden Adede, restorasyon çalışmaları tamamlandığında antik kentin tarih, kültür ve turizm anlamında ilçeye büyük katkısı olacağına inandığını dile getirdi. Radikal, 19.03.2015 |
|
KOMMAGENE UYGARLIĞI'NIN İZLERİ ARANACAK
Kommagene uygarlığının önemli yerleşim merkezinden Perre antik kentindeki ören yerinin, kazı çalışmalarıyla turizme kazandırılması hedefleniyor.
Kent merkezine 5 kilometre uzaklıktaki antik kent; sur duvarları, halen kullanılan çeşme ve yaklaşık 200 kaya mezarı bulunuyor. Kommagene Krallığı'nın başkenti Samosata (Samsat) ile Melitene (Malatya) arasında yer alan kent, Roma kaynaklarında suyunun güzelliğinden bahsediliyor. Bir dönem kervan, yolcu ve ordular tarafından dinlenme yeri olarak da kullanılan antik kentin hemen yanındaki ören yeri ise keşfedilmeyi bekliyor.
Adıyaman Valiliği, yaklaşık bin 500 dönüm alana sahip ören yerinin turizme kazandırılması için girişimde bulundu. Kamulaştırma çalışmalarının ardından bölgede kazı yapılacak.
Vali Mahmut Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Perre antik kentinin ülke ve kent turizm açısından çok önemli olduğunu söyledi.
İl Özel İdaresi'nin bölgede yaklaşık 13 yıl önce kendi imkanlarıyla kazı yaptığını anımsatan Demirtaş, çalışmalar sonunda 363 tarihi ve kültürel eserin yanı sıra mezarların ortaya çıktığını dile getirdi.
Demirtaş, doğal tahribat nedeniyle antik kentteki kazıların durdurulduğunu vurguladı. Kommagene uygarlığının gün yüzüne çıkartılması için proje hazırladıklarını anlatan Demirtaş, şöyle konuştu: "Çevre düzenlemesi çalışmaları bir ay sonra bitecek, ardından kazılara geçilecek. Buranın Türkiye 'ye kazandıracağı çok şey var. Ören yeri yaklaşık bin 500 dönümlük bir alana sahip ve aslında tarih buranın altında. Dolayısıyla kazı çalışmalarıyla Kommagene uygarlığının izlerini de aramış olacağız. Şu anda önceliğimiz kamulaştırma olacak çünkü ören yerine yakın 134 konut var. Daha sonra ise altyapı ve kazı çalışmaları başlayacak."
Demirtaş, çevre düzenlemesi çalışmaları kapsamında 600 dönümlük alanın kontrol altına alındığını aktardı.
Perre antik kentinin işletmesinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ihaleyle Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği'ne (TÜRSAB) verildiğini anımsatan Demirtaş, giriş ve çıkışların bu sayede daha düzenli hale geleceğini kaydetti.
Demirtaş, antik kentin denetiminde olmasını önemsediklerini vurguladı. TÜRSAB'ın profesyonel çalıştığını anlatan Demirtaş, "Burası turizm destinasyonu içine alınırsa kentimiz daha da canlanacak" diye konuştu.
Demirtaş, Adıyaman'daki tarihi eserleri dünyaya tanıtmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. Radikal, Haber: Hakan Furkan, 17.03.2015 |
|
ANTİK MISIR'DA VERGİ ÖDEMELERİNİ GÖSTEREN METİNLER BULUNDU
15 talent ceza ödemesinin, fişin bir kısmının gümüş para olarak ödenmemesi yüzünden olabileceğini belirten uzmanlar, bunun o zamanın yasasının bir parçası olduğunu belirtiyor. Montreal’de bulunan McGill Üniversitesi Kütüphanesi ve Arşivi’nde muhafaza edilen bu üzeri yazılı seramik parçasının ve diğer eserlerin çevirisi yine Concordia Üniversitesi’nde görevli olan Brice Jones tarafından yapılmakta. arkeolojihaber.net, Kaynak: archaeology.org, 16.03.2015 |
|
İMPARATORUN 2 BİN YILLIK MEKTUBU OKUNACAK Vatan, 14.03.2015 |
15 - 21 Mart 2015 |
|
EN NİHAYETİNDE, YILLARDIR BEKLENEN, "TÜRKİYE'NİN EN İYİ 10 ARKEOLOJİK YERİ" DE SEÇİLDİ!
"BÜYÜK JÜRİ"Yİ BU DEĞERLİ SEÇMEDEN DOLAYI, EN İÇTEN DUYGULARIMIZLA KUTLUYORUZ!.. ...Böylesi bilimsel arkeolojik faaliyetler göğsümüzü kabartıyor ve sadece, "kıskananlar çatlasın" diyoruz. Keşke yakın bir zamanda, yine aynı mevkutede -ve de belki hep aynı "büyük jüri" tarafından-, Türkiye'nin en iyi 10 el baltası / tarumar edilmiş höyüğü / evcilleştirilmiş camışı / en lezzetli Neolitik kebapçısı / görmeden geçilmemesi gereken Demir Çağı AVM'si / alış-verişilesi Roma hazır giyim mağazası filan gibi bilimsel tesbitlere de yer verilse... Sizce de manalı olmaz mı? ![]() SBS, 22.03.2015 |
|
TURİZMİ DUMAN SARDI
Müzenin deposundan çıkarılan eski sandalyeler ve ahşap parçalar müzenin yanı başında ateşe verildi. Müze görevlileri, ‘hurdacıların ahşapları almamasını’ gerekçe göstererek, ateşe vermek durumunda kaldıklarını söyledi. Anadolu Medeniyetleri Müzesi yetkilileri ise olayı öğrenince hemen müdahalede bulunduklarını kaydetti.
Hürriyet, Haber: Ünal Lİvaneli, 19.03.2015 |
|
IŞİD'İN YIKTIĞI TARİHİ ESERLER 3D YAZICIYLA CANLANACAK
Kültür mirasını korumaya yönelik çalışmalar yapan Initial Training Network for Digital Cultural Heritage, IŞİD’in Musul Müzesi’nde yok ettiği tarihi eserlerin 3 boyutlu yazıcıyla onarılabileceği veya yeniden yapılabileceğini duyurdu. Musul Projesi adlı çalışmanın internet sitesinde, “26 Şubat 2015’te ortaya çıkan bir video, IŞİD militanlarının Musul Müzesi’ndeki korkunç yıkımını gösterdi. Bu, bu müzenin çatışma zamanlarında ilk kez zarar görmesi değil, ancak neredeyse yıkılacak ve bu sefer biz, dijital teknolojilerin kültür mirasına uygulanmasıyla bu duruma yanıt verebiliriz” ifadesi kullanıldı.
KÜÇÜK ESERLER ANTİKA PAZARINDA BELİRECEK Projenin tanıtım yazısının devamı ise şöyle: “Müzedekilerin birçoğunun yağmalandığını düşünüyoruz ve yerinden oynatılabilecek kadar küçük her şey yakın zamanda antika pazarında belirecek. Satış için yerinden oynatılamayacak kadar büyük eserler IŞİD militanlarının elinde korkunç bir son buldu. Her iki durumda da, kayıp eserleri fotogrametri ve kitle kaynak uygulamasıyla sanal olarak yeniden yaratmamız mümkün. Yeterli fotoğraf bulunması halinde, eserleri yeniden inşa etmek ve onların dijital kopyalarını oluşturmak mümkün. Bu anında iki yarar sağlıyor: yağmalanmış parçaları tespit etmeye yardımcı olmak ve yok olan eserleri yeniden yaratmak.”
DAHA FAZLA FOTOĞRAFLA UYUM ARTACAK Projede çalışan ekip, eserlerin oluşturulmasına yardımcı olması amacıyla müze içinde çekilmiş herhangi bir fotoğrafın kendilerine gönderilmesini rica ediyor. Uzmanlar, farklı açılardan sayıca fazla fotoğrafa sahip olmaları halinde eserlerin orijinalleriyle birebir uyum oranının yükseleceğini vurguluyor. Musul Müzesi’nin 2003’te kapanmış olması nedeniyle projenin zorluğunun farkında olan ekip, bu nedenle tüm fotoğrafların kendilerine gönderilmesine açık.
ÇALIŞMALAR BAŞLADI Musul Projesi ekibinden yapılan açıklamada, “Musul Müzesi’ni sanal olarak restore etmeye yardımcı olacak gönüllüler arıyoruz. Bu; fotoğraf bulmak, verileri işlemek, internet sitesine katkıda bulunmak ve genel olarak müzedeki eserleri belirleme çabasını organize etmekte yardımcı olmayı kapsıyor” denildi.
Ekip, şu ana kadar elde ettiği resimler yardımıyla Musul’un Aslanı adlı eseri kısmen restore etti. Radikal, 18.03.2015 |
|
MARMARA ÜNİVERSİTESİ HAYDARPAŞA KAMPÜSÜ DEVREDİLİYOR
Haydarpaşa Yerleşkesi'nin Sağlık Bakanlığı'na tahsisi TÜSEB kanun tasarısı ile gündeme gelmişti. Yerleşkenin Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne devri ile ilgili madde kaldırılarak söz konusu tasarı Kasım ayında mecliste onaylanmıştı. TÜSEB tasarısının ilk haline göre kurulacak olan üniversitenin akademik kadrosuna, yönetim şekline ve işleyişine dair bilgiler tasarıda yer alırken, aynı maddenin son paragrafında ise Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Yerleşkesi olarak kullanılan tarihi binanın Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne devredildiği belirtiliyordu.
Bir süredir okullarında "#HaydarpaşayıKoru" ismiyle kampanya başlatan ve yerleşkeleri hakkında varolan belirsizliklerin giderilmesini, gerçeğin öğrenciler ve öğretim görevlileriyle paylaşılmasını isteyen öğrenciler AKP'nin verdiği kanun teklifinin onaylanmasına ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamada Haydarpaşa'nın Sağlık Bakanlığı'na peşkeş çekilme projesinin, AKP'nin kültürel değerlere dönük bir yıkım projesi olduğu ifade edilerek "Okulumuzun nereye taşınacağı, eğitim hayatımızın geleceği de bir belirsizlik olarak varlığını korumakta" denildi.
Son 12 yılda AKP ile hızlanan neo-liberal politikaların, eğitimin ve sağlığın piyasalaştırılmasının, kentlerin yağmalanmasının, üniversitelerin kimliğinin yozlaştırılmasının ve daha sayılamayacak nice yağmanın ve talanın bir benzerinin de Marmara Üniversitesinde uygulandığını ifade eden #HaydarpaşayıKoru gönüllüleri "Bilimi ve aydınlanmacı değerleri taşıması gereken üniversitemiz kar hırsı ile akıbeti belirsiz çılgın projelerin kurbanı edilmek isteniyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi adıyla pazarlanan proje piyasacı özü itibariyle sağlık alanında hiçbir bilimsel ağırlığı temsil edemeyecek, AKP tarafından paravan olarak kullanılan bir sözde “üniversite” olacaktır. Anlaşılan bu tasarının sahipleri; sonuna kadar piyasacı, siyasal iktidara biat eden bir üniversite yaratabilecekleri yanılgısı içerisindeler. Oysa ki bu üniversitenin doğasına aykırıdır. Üniversitede akademi, bilimsel yeterlilik kıstas alınarak belirlenir. Üniversitede tarih geçmişe öykünmek değil; tarihsel aydınlanma birikimini sahiplenmektir. Okulumuzun AKP tarafından yıllardır sürdürülen yağma politikalarının bir parçası olmasına izin vermeyeceğiz. Tarihsel bir değer olan Haydarpaşa'yı korumaya çağırıyoruz" dedi. Sol Haber, 18.03.2015 |
|
CERVANTES'İN MEZARI 400 YIL SONRA BULUNDU
Bazı tarih kitaplarına göre 23 Nisan 1616
tarihinde ölümünden hemen sonra kendi arzusu
doğrultusunda Madrid'deki Convento de las
Trinitarias Kilisesi'ne defnedildiği sanılan
Cervantes'in mezarı yaklaşık 1 yıl süren
araştırmalar sonucunda bulundu.
"CERVANTES BURADA KALACAK" Araştırmacılardan jeo-radar uzmanı Luis Avial, düzenlediği basın toplantısında yeni bir mezarın inşa edilmesinden sonra Cervantes'in, istekleri doğrultusunda yine aynı manastırda törenle gömüleceğini duyurdu. Avial; "Cervantes burada gömülmek istemişti ve burada kalacaktır" dedi.
"Don Kişot" adlı romanıyla dünya edebiyatında önemli bir yere sahip olan İspanyol yazar Miguel de Cervantes'in kalıntılarının aranmasındaki amaç, hem tarihi bir olayın ispat edilmesi hem de bunun Madrid kentinin turizm tanıtımında kullanılması olarak açıklanmıştı.
|
|
METRUK EVLER MÜZE OLDU
İşadamı ve sanatsever Yüksel Erimtan’ın girişimi ile kurulan Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, kapılarını açtı. Ankara Kalesi’nde kale giriş kapısının karşısındaki 3 yıkık ve metruk Ankara evinin bir bütün halinde ele alınmasıyla açılan müzede, Yüksel Erimtan’ın 2 bin parçalık tarihi eser koleksiyonu gün ışığına çıkıyor. Tunç Çağı ve Hitit ile başlayıp, Geç Roma ve Bizans uygarlıklarına kadar uzanan döneme ait taşınır eserleri yakından görme fırsatı sunan müzenin açılışına çok sayıda seçkin davetli katıldı. Müzenin kurucusu Yüksel Erimtan ve eşi Nurdan Erimtan’ın ev sahipliği yaptığı açılış kokteylinde Ankara iş, sanat ve siyaset dünyasının önde gelen isimleri yer aldı.
HER ŞEY YÜZÜK TAŞIYLA BAŞLADI Ankara’nın ilk özel arkeoloji ve sanat müzesi olma özelliği taşıyan Erimtan Müzesi’nde tabletler, sikkeler, mühürler, kemerler, cımbız ve ayna gibi eserler sergileniyor. Koleksiyonerlik merakının 1960’lı yıllarda Mersin’de bir avuç yüzük taşı ile başladığını belirten Erimtan, iki köylünün elinde gördüğü taşların babasından yadigar taşları hatırlattığını ve koleksiyonerlik yolculuğunun başladığını söyledi. Müzede dünyadaki en eski görsel belgeler olan Fayum Portreleri, ziyarete sunulan eserler arasında yer alıyor. Ayrıca Romalıların ziyafet sofrası da, müzenin ana sergi salonunda bulunuyor. Hürriyet, Haber: Haşim KIlıç, 18.03.2015 |
|
METROPOLITAN SANAT MÜZESİ'NİN GENİŞLETME PROJESİ İÇİN DAVID CHIPPERFIELD SEÇİLDİ
New York Metropolitan Sanat Müzesi'nin genişletme projesi için 50'den fazla ekibin arasından David Chipperfield Architects seçildi.
Projenin master planı New Yorklu firma Beyer Blinder Belle Architect&Planner tarafından yapılıyor. Master planın bir parçası olacak proje ile müzenin çoğalan koleksiyonu için yeni galeri alanlarının eklenmesi ve müze ile Central Park arasında diyaloğun güçlendirilmesi hedefleniyor. Ayrıca müzede var olan çatı bahçesi iki katına çıkarılacak ve yerinde erişilebilir bir depo işlevi oluşturulacak.
Müzenin yöneticisi Thomas Campbell, Chipperfield'ın Foster+Partners gibi önemli ekiplerin yer aldığı 50'den fazla ofisin arasından 1 yıllık bir eleme sürecinin sonunda sıyrılmasını mimarın vizyonu ve müzeler konusundaki deneyimine bağlıyor. Arkitera, Haber: Bahar Bayhan, 17.03.2015 |
|
ALMANYA'DA 250 YILLIK ÇÖREK BULUNDU
Almanya'nın Bavyera eyaletindeki bir kazı alanında 250 senelik yanmıs pretzel çörekleri bulundu. Sabah, 17.03.2015 |
|
BARBARLAR DURDURULAMIYOR: IŞİD TARİHİ YOK EDİYOR
IŞİD’in Suriye ve Irak’ta istila ettiği bölgelerde zarar verdiği tarihi kent ve eserlerin bazıları şöyle:
1. Horsabad Antik Kenti: Militanlar, bir hafta önce Irak’ın kuzeydoğusunda Musul’a 14 kilometre uzaklıkta bulunan 2 bin 700 yıllık antik kenti yıkmaya başladı. Konu hakkında açıklama yapan yetkililer kentin duvarlarının ve tapınakların bir kısmının yıkıldığını bildirdi. Asur Kralı II. Sargon tarafından MÖ 717’de buraya bir saray inşa edildiği biliniyor. Yıkımın ardından Birleşmiş Milletler olayı ‘savaş suçu’ olarak nitelerken, Irak Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Adil Şerşab, ABD öncülüğünde kurulan uluslararası IŞİD karşıtı koalisyona yıkımı durdurmayı sağlamak amacıyla çağrı yapmıştı.
2. Aslan heykelleri: IŞİD, geçen yıl Nisan’da, 1980’lerde Rakka’ya taşınmadan önce Halep’e yakın konumda bulunan ve Asur kenti Arslantaş’tan getirilen aslan heykellerini yıktı. IŞİD, yapımı MÖ 8’inci yüzyıla dayanan heykelleri buldozerle yerle bir etmişti.
3. Nimrud Antik Kenti: Musul’un 20 kilometre güneydoğusunda yer alan Süryani antik kenti Nimrud’un IŞİD militanları tarafından tahrip edildiğine dair haberler 12 gün önce gelmeye başladı. Asur döneminden kalma 3 bin yıllık antik kent, kanatlı boğa figürleriyle lamaşsu olarak bilinen heykellerle tanınıyor. Heykeller MÖ 7’nci yüzyıla dayanıyor.
4. Hz. Yunus Türbesi: IŞİD, geçen yılın Temmuz ayında Hz. Yunus Türbesi’ni yıkarak tüm dünyanın tepkisini üzerine çekmişti. Tamamıyla yıkılan türbenin patlama anı uzun süre akıllardan çıkmazken, caminin tarihi MÖ 8’inci yüzyıla dayanıyor ve dünyanın birçok yerinden, farklı inanca sahip kişiler tarafından ziyaret ediliyordu.
5. Musul Müzesi: Örgütün video yayınlayarak duyurduğu yıkımda militanların Irak’ın en büyük ikinci müzesine balyoz ve matkaplarla girdiği görüldü. IŞİD’lilerin yıktığı, tarihi MÖ 9’uncu yüzyıla kadar uzanan binlerce yıllık eserlerin yer aldığı müzede, UNESCO Dünya Mirası’ndan eserlerin de bulunduğu biliniyor.
6. Hadra Antik Kenti: Musul’un güneyinde yer alan ve 2 bin 300 yıllık bir tarihe sahip antik kenti yıkmaya başlayan terör örgütü militanlarının ilk olarak bölgedeki heykelleri hedef aldığı bildirildi. UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Hadra’nın yıkımına başlanmasının ardından Iraklı yetkililer bir kez daha uluslararası kamuoyuna ve IŞİD karşıtı koalisyona çağrı yapmıştı.
7. Mari Antik Kenti: Suriye’nin Irak sınırına yakın, Fırat Nehri'nin batısında bulunan eski bir Sümer kenti olan Mari’nin tarihi MÖ 3 bine dayanıyor. Örgütün yol açtığı yıkımın ardından uydudan çekilen fotoğraflarda tarihi bölgede bin 200’den fazla çukur açıldığı dikkat çekiyor. Mari, tarihi kil tabletlerle biliniyor. Radikal, Haber: Neşe İdil, 17.03.2015 |
|
"TÜRKİYE'DE EN ZOR İŞ HEYKEL YAPMAK"
Böyle düşünmesine rağmen hem ulusal hem de uluslararası birçok ödüle sahip.
Türkiye'yi dünyada temsil eden bir heykeltıraş...
Onun için heykel bir yaşam biçimi ve iz bırakma şekli.
Giderek sanallaşan ve teknolojinin ele geçirdiği yeryüzünde ısrarla yeni malzemeler kullanarak heykeller yapmaya devam ediyor.
Her çocuk, sanatçı doğar ve aralarından bazıları bu kutsal dokunuşu koruyabilir.
Ben sadece kovalarımla kumdan kaleler yapabiliyorum, ama Uğur Çakı'nın oyun bahçesinde, kulağında telsiziyle dolaşan Büyük İskender'e bile rastlayabilirsiniz.
Heykel sanatına uzak bir ülkede yaşıyoruz. Hala evine heykel ve fotoğraf sokmayan bireyler varken işiniz zor olmuyor mu? Tabii ki de zor. Aslında sadece heykel olarak bakmamak gerek, biz şu an genel anlamda çağdaş sanata alışma süreci içinde olan bir toplumun bireyleriyiz. Gelişen çağdaş sanatımıza bu alışma sürecinde de en büyük görev, biz sanatçılara düşüyor. Heykel, zor bir sanat dalı... Her şeyle aynı anda mücadele etmeniz gerekiyor. Hem eserlerimi üretirken bir mücadele veriyorum hem de doğru yerlere ulaşmasını sağlamaya çalışıyorum. Hepsi birbirinden zor aşamalar.
"TÜRKİYE'DEKİ EN ZOR İŞ HEYKEL YAPMAK" Türkiye'deki en zor iş heykel yapmak! Çünkü heykel zaten üretim olarak maddi anlamda pahalı bir iş... Fakat yine de başka bir ülkede yaşamayı asla düşünmedim. Türkiye'nin inişli çıkışlı ruh haline ve dengesiz yapısına rağmen düzensizlik içinde sessiz bir düzeni var. Bu da burayı vazgeçilmez kılıyor. Bu ülkede heykeltıraş olmak aynı zamanda bir fırsat, çünkü insanlar bizimle beraber heykel sanatını öğreniyorlar.
Heykelin insanlığa katkısı sizce ne? Heykel duvardaki bir resimden farklı olarak insanın yaşam alanının bir parçası haline geliyor ve daha da ileriye giderek kendi yaşam alanını yaratıyor. Konumlandığı ortama ayak uydurmaktansa, ortam o heykele ayak uydurmak zorunda kalabiliyor. Böylece heykel sayesinde sanat insanın yaşam alanını ele geçiriyor ve zorla da olsa anlaşılmak üzere direniyor. Bugün, insanlar, sanat sayesinde kaotik toplumsal yapı içinde bir anlık da olsa bir şeylerden uzaklaşmış oluyor. Uygar medeniyetlerde sanat çok önemli... Toplumun en önde giden bireyleri sanatçılar olmalı.
Türk toplumunun sanata ve sanatçıya olan tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz? Türk sanat izleyicisinin her geçen gün daha da geliştiğini ve bilinçlendiğini düşünüyorum. Tabii bu gelişmede açılan galerilerin sayısının, sanata yer veren basının ve tabii ki de Contemporary İstanbul fuarının etkisi yadsınamaz. Koleksiyonerlerin sanata bakış açısı ve hangi eserleri tercih ettiği doğrudan sanat piyasasını etkiliyor. Onların doğru kişilerce yönlendirilmeleri ve kendilerini uluslararası galerileri ve fuarları gezerek sanat konusunda eğitmeleri, Türkiye çağdaş sanatı açısından da uzun vadede önemli bir kazanç olacak.
Mitolojik hikayelerden bildiğimiz karakterlerin büstlerini güncel şekilde yorumlayıp, bir seri oluşturdunuz. Bu süreç nasıl gelişti? O esprili bir süreçti. Güncel sanatlara geçiş yapan sanatçılar, başlangıçta Antik Yunan'ı kullanırlar fakat benim farkım mitolojik hikayeleri eserin üzerine kendi yorumumla yazıyor olmam. Büyük İskender, büyük bir komutan ve günümüzde yaşıyor olsaydı, muhtemelen bir telsizle konuşuyor olurdu. Arkadaşları tarafından zehirlenmesi sonucu yüksek ateşten öldü. Bunları da göz önünde bulundurarak ortaya böyle bir iş çıktı.
Mitolojik büstler satışta mıydı? Evet. İşler, Londra'daki Lahd Gallery'de, Saatchi Gallery'de, Paris'te Louvre Salon'da, Monaco Grimaldi Forum'da sergilendi ve çok önemli koleksiyonlara girdi. 'Alexander with Wireless' eserim Christies tarafından satıldı. 'Apollo Desperatly in Love' Fransız Güzel Sanatlar Kurumu tarafından ödüle layık görüldü.
Çalışırken nasıl bir ortam istersiniz yaratım süreciniz nasıl oluyor? Tasarım sürecinde yalnız olmayı tercih ediyorum ve beynimi boşaltmaya çalışıyorum. Kendimi on gün boyunca atölyeme kapatıyorum. Tasarımdan sonra üretime geçtiğim süreçte uygun insanlarla çalışmak gerekiyor. Örneğin, bir anıt yapıyorsanız çok iyi bir kaynak ustanız olması gerekiyor.
"ESİN KAYNAĞIM OĞLUM" Kesinlikle. Benim esas esin kaynağım oğlum. Eskiden heykellerimde hangi malzemeyi kullanıyorsam o renkte bırakırdım. 2005 yılında oğlum doğduğundan bu yana eserlerime baktığımda, bambaşka bir renk skalası görüyorum. Sanat üretimimde, oğlumdan önce ve oğlumdan sonra olarak gözle görünür net bir ayrım var. Sadece renk de değil, kullandığım malzemelerde de farklılıklar oluştu. Örneğin; 'Çocukken Oyun Oynamayı Sevdiğini Biliyorum' adlı serideki eserlerimde, Scrabble Jenga ve Cola kapaklarını kullandım... Oyun malzemelerini kullanarak iki kuşak arası iletişim hattı kurmaya çalıştım.
Malzeme konusunda sınırınız var mı? Hiç sınırım yok, seramikle başladım bronzla devam ettim. Bronz beni metale yöneltti, sonra çelikle devam ettim. Malzemeleri hurdalıklardan çıkartıp, dönüştürmeyi çok seviyorum.
Atölyeniz nerede? İzmir Urla Çesmealtı'nda ve İstanbul'da Sumahan'da yaşıyor ve çalışıyorum. Her iki mekanımın da aşığıyım ve bana ciddi motivasyon kattıklarını düşünüyorum.
"SANATIM OLMASAYDI, HAYATIM BAMBAŞKA YÖNLERE GİDERDİ" Ben biterdim. Benim başka hiçbir şeyim yok. Heykel beni disipline sokuyor. Hayatımda heykel olmasaydı, serseri olurdum. Her gün 4-5 saat uyuyorum ve geri kalan zamanımda çalışıyorum.
Ailenizde sanatçı var mı? Benim ailem 7 kuşak sanatçı. Babam mimar, annem resim öğretmeni, anneannem ve kız kardeşim moda tasarımcısı, dedem ressam, anneannemin annesi Manisa medresesinde hattatmış, erkek kardeşim ve kuzenlerim de mimar.
Görünüş olarak Salvador Dali'ye çok benziyorsunuz. Dali, şimdi buraya gelse ne yaparsınız? Eleştirici paranoya yönteminin inceliklerini öğrenmek isterdim ve ona sarılırdım. 'Filler ve Kuğular' eseri hakkında konuşmak isterdim.
"Türkiye'de heykeltıraş olmak..." cümlesini nasıl bitirirsiniz? Bulanık bir denizin derinliklerinde kuma şiir yazmak gibi... Bugün için imkansız gözükse de bir gün denizin suları çekilecek ve o şiirler de okunacak.
Harika, umarım o günler yakındır. Yakınlarda sergi olacak mı? Önümüzdeki süreçte gerçekleşecek olan"40 Yaş" sergime hazırlanıyorum. 9 Haziran'da Art Monaco'ya katılacağım. Gelecek süreçte de var gücümle çalışıp yurtdışı sergilerine ağırlık vereceğim. Ülkemi en iyi şekilde temsil etmek için elimden geleni yapacağım...
Anıt heykelleriniz de çok etkileyici... Anıt çalışmalarımı çok önemsiyorum onlar benim kalıcılığımın en önemli parçaları. Bana bu eserleri üretme imkanı veren herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Son eserimi Sayın Mesut Sancak için ürettim. Kendisi sanatıma ciddi destek sağlıyor, huzurlarınızda kendisine özellikle teşekkür etmek isterim. Habertürk, Haber: Funda Duru, 16.03.2015 |
|
MISIR'IN ASVAN ADASI'NDAKİ TARİH MİRAS
Alman Arkeoloji Enstitüsü, Antik Mısır’da “güneyin kapısı” olarak bilinen Asvan Adası’ndaki tarihi yapıları restorasyon için çalışmalara başlıyor.
Mısırbilimci Halid el-Anani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden bir ekibin, Nil nehri üzerindeki Asvan Adası’nda yıkılmaya yüz tutmuş eserleri restorasyon için çalışmalara başlayacağını belirtti.
Anani, bu hafta içinde çalışmalara başlayacak ekibin ayrıca adadaki tarihi eserler üzerindeki yazıtları ve süslemeleri inceleyeceğini ifade etti.
Adanın tarihi konumu hakkında Anani, “O zamanlar adada, Sudan’a gidecek ticari ürünlerin depolanması, yüklenmesi yapılıyordu. Sudan’dan da Mısır’da bulunmayan ürünler alınıyordu” diye konuştu.
Turist rehberi Muhammed Fehmi, daha önce Avrupalı arkeologların restorasyon işlemleri yaptığını, bir kısmının restorasyon edildiğini belirterek, “Mısırlılar, eskiyen binaların üstüne yeni tapınaklar inşa ediyordu. Bu nedenle herhangi birine zarar verme ihtimalinden ötürü restorasyon işlemi zor oluyor” ifadelerini kullandı.
Adadaki yapılar hakkında bilgi veren Fehmi, adada bir kale, antik Mısır tanrısı Khnum’un mabedi, 18. hanedan döneminde hüküm süren kadın firavun Hatşepsut’un tapınağı, taş mezarlar ve bir piramit bulunduğunu belirtti.
Piramitin ülkede inşa edilen en eski piramitlerden olduğunu ifade eden Fehmi, 2 metre boyundaki piramitin, Mısır’ın hiyeroglif yazıları ile tanışmadan önce inşa edildiği ve üzerinde yazılar bulunmadığından ötürü ne zaman ve kim tarafından inşa edildiğinin bilinmediğini dile getirdi.
Fehmi, Mısırlıların, topraklarına ayak basanları bilmek istediği için adayı imar ettiğini, adanın güney sınırını korumada kale görevi gördüğünü, ok ve yay gibi silah depolarının bulunduğunu ve ticaret yolunun izlendiğine dikkati çekti. haberler.com, 16.03.2015 |
|
GÖRME ENGELLİLERİN 'GÖREBİLDİĞİ' SERGİ
Daha önce Paris'teki Louvre, New York'taki Metropolitan Museum of Art, ve Londra'daki National Gallery gibi dünyaca ünlü galeriler, görme engelliler için dokunma özellikli programlamalarıyla heykel gibi eserleri elleriyle inceleme fırsatı vermişti.
Estudios Durero adlı tasarım stüdyosunun yarattığı ve Prado Müzesi'nin sergilediği 3D baskı tekniğiyle tabloları çoğaltma girişimi ise görme engelliler için bir ilk.
Didú ismini verdikleri bir tekniği hayata geçiren serginin küratörleri; aralarında "Mona Lisa", "Apollo in the Forge of Vulcan", "The Nobleman with his Hand on his Chest" ve "The Parasol"un bulunduğu 6 ünlü eseri ziyaretçilerine sunuyor.
Ruben isimli bir katılımcının tecrübelerini aktardığı tanıtım videosu, 28 Haziran’a kadar devam edecek Touching the Prado sergisinin amacında ne kadar başarılı olduğunu gözler önüne seriyor. Habertürk, 16.03.2015 |
|
ANTİK KENT İÇİN İLÇENİN TAŞINMASI PLANLANIYOR
Tokat'taki Sebastapolis antik kentinin gün yüzüne çıkarılması için ören yerinin üzerinde kurulu Sulusaray İlçesi'nin başka yere taşınması düşünülüyor - Sulusaray Belediye Başkanı Demirkol: "Kamulaştırmanın yavaş ve pahalı olması nedeniyle yerleşim yerini taşımayı düşünüyoruz. Sebastapolis Antik Kentimizi gün yüzüne çıkarmak için ilçemizi buradan başka bir bölgeye taşıyacağız" - İl Kültür ve Turizm Müdürü Akyüz: "İlçenin komple oradan taşınıp, oranın bir kazı alanına dönüştürülmesi lazım".
Sulusaray Belediye Başkanı Halil Demirkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sebastapolis antik kentinin ilçe merkezinde yer aldığını söyledi.
Antik kentin 3 medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Demirkol, "Antik kentte 22 sene aradan sonra 2013 yılında kazı çalışmaları başladı, 3 yıldır devam ediyor. Bu sene 10 evimiz kamulaştırılacak. Kazı çalışması bu sene de sürecek. Kültür ve Turizm Bakanlığımıza verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz. Bakanlığımızdan kazı için ek ödenek bekliyoruz. İl Özel İdaremiz de kazı çalışmalarına destek oluyor, çok teşekkür ediyorum" dedi.
Sebastapolis antik kentinin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Demirkol, şunları söyledi: "Antik kentimiz üzerinde bulunan ilçemizi, Tokat karayolunda TOKİ'ye ayrılmış, ilçe girişindeki 500 dönümlük alana taşımak istiyoruz. TOKİ'nin tarihi değerleri göz önüne alarak buraya yapacağı evlere vatandaşlarımız taşınacak. Şu anda evlerin altında bulunan tarihin bir an önce gün yüzüne çıkarılması için evlerin kamulaştırılması lazım. Kamulaştırmanın yavaş ve pahalı olması nedeniyle yerleşim yerini taşımayı düşünüyoruz. Sebastapolis antik kentini gün yüzüne çıkarmak için ilçemizi buradan başka bir bölgeye taşıyacağız."
Demirkol, antik kentin üzerinde çok sayıda ev bulunduğunu, bu evlerin bir an önce boşaltılması ve TOKİ tarafından 500 dönümlük alana kültürel dokuya uygun evler yapılması gerektiğini ifade ederek, "Başkanlık dönemimizde ilçemizi buraya (yeni yere) taşımak istiyoruz. TOKİ'nin ev yapacağı bölgeyle ilgili her türlü çalışma yapılmış" dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz ise Sebastapolis antik kentinin Tokat için önemli olduğunu belirterek, "1990'lı yıllarda burada kazı çalışmaları yapılmış. Yalnız kazı çalışmaları bazı nedenlerle durmuş. 22 yıl aradan sonra 3 yıl önce kazı çalışması yapıldı, 3 senedir de sürüyor. Gaziosmanpaşa Üniversitemiz ve Müze Müdürlüğümüzün iş birliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve İl Özel İradesi'nin destekleriyle kazı çalışmalarımız yapılıyor. Üniversitemizin bu kazı çalışmasına sahip çıkması önemli. Çok uzun soluklu bir kazı. Buranın gün yüzüne çıkması 30-40 yıl sürebilir" şeklinde konuştu.
İlçenin yerleşim yerinin Sebastapolis antik kentinin üzerinde bulunduğuna işaret eden Akyüz, şunları kaydetti: "İlçemizdeki evler kazı alanı üzerinde. Bu zamana kadar ciddi kamulaştırma çalışmaları yaptık, kamulaştırma çalışmalarımız sürüyor. Valimiz Cevdet Can, Sebastapolis Antik Kenti'ne önem veriyor. İngiltere kraliyet tahtının varisi olan Galler Prensi Charles Philip Arthur George, 1990'lı yıllarda burayı ziyaret etmiş. Valimiz Prens Charles'a mektup yazarak Tokat'a davet etti. Burası Efes kadar da olabilir, Efes'ten büyük de olabilir. Buranın zengin bir şehir olduğu da düşünülüyor çünkü eskiden zenginlerin yaşadıkları yerlerin yakınlarında kaplıca bulunuyormuş. Buranın da yakınlarında kaplıca var. İlçenin komple oradan taşınıp, oranın bir kazı alanına dönüştürülmesi lazım."
- Sebastapolis Antik Kenti Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray'da bulunan ve kuruluşu kesin olarak bilinmeyen Sebastapolis antik kentinin, bazı kaynaklarda, milattan önce 1. yüzyılda kurulduğu belirtiliyor.
Roma İmparatoru Trajan zamanında, milattan sonra 98-117 yıllarında, Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Cappadocia (Kapadokya) eyaletine dahil edildiği kaydedilen antik kentin, o dönem geçiş yolları üzerinde bulunması ve günümüzde de kullanılan termal kaynaklar sayesinde 2 bin yıl kadar önce Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olduğu anlatılıyor.
Roma İmparatorluğu döneminde çok az şehrin sahip olduğu zenginliğin bir göstergesi olarak para basma yetkisine sahip olduğu ifade edilen Sebastapolis'in, büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ve geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla unutulduğu kaydediliyor. Radikal, Haber: Ekber Türkoğlu, 16.03.2015 |
|
İZMİR'İN 3 BİN 500 YILI BURADA Yeşilova'ya gittiklerinde iş makinalarının
çalıştığını gördüğünü söyleyen Derin, kum
çekilen alanda yaptığı incelemede toprağın 1-2
metre altında bir çok buluntu elde ettiklerini
açıkladı. Bunun üzerine toprak çekme ve kazma
çalışmalarını durdurduklarını ifade eden Derin,
"Toprağın içindeki bulgulardan 8 bin yıl
öncesine giden eserler olduğunu gördük. İlk
buluntuların çıktığı alanı Bornova ve İzmir
Büyükşehir Belediyesi tarafından meclis
kararları çıkararak sadece araştırma ve
sergileme alanı olarak tescillettirdik. 2005
yılında da kurtarma çalışması başlattık. Bu
kadar derinden bulgu elde edeceğimizi biz de
tahmin etmiyorduk" dedi. O zamana kadar Bayraklı'da kazılar olduğunu hatirlatan Kazı Heyeti Başkanı Zafer Derin, "Otobüslerin arkasında '5 bin yıllık İzmir' yazardı. Bölgenin önemini biliyorduk. Burasının mutlaka araştırılıp bulunması gerekiyordu. 'Bunlar döküntüdür, şans eseri gelmiştir' diyenler bile oldu. Biz yine de yılmadık ve burada bir şey olduğu düşüncesiyle çalışmalarımıza devam ettik. 'Kent içinde bir şey kaybedersek, sonsuza kadar kaybederiz' diye düşündük. Ellerimizle, emeklerimizle tarihi değiştirdik. Bu buluntulardan sonra Ege Üniversitesi rektörü gelerek inceleme yaptı ve bize yemek yardımı başlattı. Ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi duydu bizi. Kendilerine durumu anlattım. 'Yeni tarihimizi ilan edelim' dediler. Törenle kentin tarihinin 8 bin öncesine gittiğini açıkladık. Bir yıl sonra 500 yıl daha eskiye gittik ve oldu 8 bin 500 yıl. Belki bulacağımız yeni bulgularla bu tarihi daha da eskiye götüreceğiz" diye konuştu.
İlk günlerde birçok olumsuz eleştiri aldıklarını anlatan Zafer Derin, "8 bin yıllık tarih toprağın altında 'biz buradayız, çıkarın' der gibi bağırıyordu. İlk çalışmaya başladığımızda elimizde ne işçimiz ne de ekipmanımız vardı. Benim başkanlığımda bir ekip kuruldu ve herkese 'bir kazı yapacağız ve hepimiz çalışacağız' dedim. Yemek ihtiyacımızı gidermek ve bazı işleri görmek için banka kredisi kullandım. Arkadaşlarımızın emeğiyle ilk kazmayı vurduk 15 kişiyle. Ellerimizle, emeğimizle yaşadığımız kentin tarihini değiştirdik" diye konuştu. Yeni Asır, 16.03.2015 |
|
KÖMÜR İÇİN TARİHİ YAKACAKLAR
KAZILAR 35 YIL ÖNCE BAŞLADI Seyitömer Höyüğü’nde ilk kazılar 1989 yılında Eskişehir Müzesi tarafından başlatıldı. 1990 – 1995 yılları arasında kazılar Afyon Müze Müdürlüğü’nce sürdürüldü. 2006 yılından itibaren Dumlupınar Üniversitesi ile TKİ arasında imzalanan protokolle bilimsel kazılar Prof.Dr. Nejat Bilgen başkanlığında devam etti. 2012 yılı sonunda TKİ’den özelleştirme ile kömür havzası ve Termik santral Çeliker Holding’e geçti. 2013 yılında arkeolojik kazılar aralıksız devam etti. Ancak 2014 yılı ile birlikte kazılar durdu. Çeliker Holding protokolü yenilemedi. Höyüğün altındaki kömür rezervlerine göz diken şirket arkeolojik kazıların sonlandırılmasını ve bir an önce kömürü çıkarmak istedi. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na da baskı yapmaya başladı. Seyitömer Höyüğü, antik dönemde Phrygia diye anılan bölgenin güneyinde, Batı ile İç Anadolu’yu birbirine bağlayan önemli bir yol ağı ve kesişme noktası üzerindedir. 150 x 140 metre ölçülerinde, 24 metre yüksekliğindeki höyüğün en üst katmanı Roma dönemine tarihlenir. İlk Tunç çağına kadar tarihlenebilen höyükten bu güne kadar yaklaşık 20 binden fazla eser müze envanterine kaydedilmiştir. Buradan çıkan eserlerle Dumlupınar Üniversitesin’de ilk üniversite müzesi oluşturuldu. Arkeoloji bilim dünyasının gözü kulağı bu kazıdan gelecek sonuçlara kitlenmişti. Kazıların durması diğer ülke bilim adamlarınca da şaşkınlıkla izleniyor.
DÜNYANIN GÖZÜ BU KAZILARDA Seyirömer Höyüğü’nde son yıllardaki kazılarda özellikle bölgenin Tunç Çağlarında Anadolu’daki yerinin anlaşılması, Anadolu ve Mezopotamya bölgesi ile olan siyasi, ticari ve sosyal ilişkilerini göstermesi açısından şaşırtıcı sonuçlar elde ediliyor. Roma döneminden başlayarak, ilk Tunç Çağı’na kadar kazılabilen ve devam etmesi gereken kazıların altındaki kömür rezervleri için feda edilmesi Anadolu arkeolojisi için büyük bir ihanet olarak nitelendiriliyor. Daha alt katmanlara inmek isteyen kazı ekibine kazı izninin ve TKİ’de olduğu gibi sponsorluk desteğinin sürmesi isteniyor. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bilimsel kazıların devamı için şirketin özelleştirme şartlarına uygun davranmasını istemesi gerekiyor. Arkeolojik kazılar birkaç yıl içinde sonuçlandıktan sonra zaten kömür yine şirketin kullanımına terk edileceği belirtiliyor.
Geçmişi 5 bin yıl öncesine dayanan höyükte DPÜ tarafından 2006 yılından 2014'e kadar sürdürülen kazılar, bölgenin mülkiyetini elinde bulunduran özel kömür şirketiyle protokol imzalanamadığı için aksadı.
Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Kazı Grubu Başkanı Prof.Dr. Nejat Bilgen, yaptığı açıklamada, 2006 yılından bu yana 9 sezondur bölgede çalıştıklarını söyledi.
Bugüne kadar yaklaşık 7 bin envanterlik, 20 bin etütlük eser ortaya çıkardıklarını belirten Bilgen, "Bunların bol ve değerli eserler olarak karşımıza çıkmasının nedeni, buraya verilen emek ve uzun soluklu çalışmaydı. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ile DPÜ arasında gerekleştirilen anlaşma gereği yürüttüğümüz çalışmalar geçen yıl aralık ayında sonuçlandı. Zaten 2013 yılında burasını Çelikler Holding, özelleştirilmesi sonucu devralmıştı. Kendileriyle son 1,5 yıldır çalıştık ancak TKİ ile protokol bittiği için yeniden çalışma şartlarını belirleyebilmemiz anlamında protokol imzalamamız gerekiyordu" diye konuştu.
Henüz bir sonuç alamadıklarını ve protokolün imzalanamadığını anlatan Bilgen, şu bilgileri verdi: "Aslında höyüğün genel özelliklerine bakarsak, höyükte Roma döneminden başlayıp MÖ 3 bine kadar inen 5 kültür katmanı keşfetmiştik. Senede 6 ay olmak üzere, son yıllarda 300 işçinin verdiği güçle yıllık ortalama 2 bin eser teslim etmeye başladık. Laboratuvar çalışmalarıyla desteklendiğinde bu sayının 2 bin 500'ü de bulduğu oldu. Seyitömer Höyüğü'ndeki çalışmalar, böyle bir ekip, böyle bir çalışma ve buluntu adediyle üst üste konulduğunda şu an dünyada eşine ender rastlanan büyük kazılardan ve ilklerden denilebilecek özelliklere sahip. Uluslararası yayınlarımız ve onlarca makalemizle burasını dünyaya tanıttık. Dünyadaki birçok bilim adamı bize her gün ya mail yoluyla ya da başka yollarla ulaşıyor ve ziyaret ediyor."
"Çalışmalarımız 3 yılda bitecek" Bilgen, işletmeyi devralan firmayla daha önce 3 sezon yaklaşık 550 kişiyle çalışma konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.
Bu kişilerin 80'inin akademisyen ve öğrencilerden oluştuğuna değinen Bilgen, şunları kaydetti: "Bu höyüğün koni kısmında yapılan kurtarma kazılarında sonuca ulaşabiliriz diye bir öngörüde bulunduk. Bu, bir çeşit taahhüt. Dolayısıyla bunu ilgili firma da uygun olarak karşıladı. Hatta her zaman mayısta başlayıp kasım ayında bitirdiğimiz sezonun, iklim şartlarının el vermesi halinde uzayabileceğini belirttik. Bilimsel anlamdaki dert ve hedeflerimizi özellikle bu höyüğün ilk evlerini de sonuç olarak görmek ve bunları bilim dünyasına katmak istiyoruz. Böylelikle bir kentin, kat kat milimetrik bütün katmanlarını bilgi ortamına aktardığımız bu koca höyüğün yaklaşık 5 bin yıllık bir tarihinin nasıl bir süreçten geçtiğini kayıt altına almak istiyoruz. Arkeoloji Bölümü olarak buraya devam etme şansımız olursa belki de dünyada hiç yapılmamış böylesine örnek bir çalışmanın bilimsel çalışmalarla gururunu yaşayacağız."
Nejat Bilgen, çalışmalara devam edilmesi halinde kazının 3 yıl sonra biteceğini ve höyüğün altındaki kömürün çıkarılmaya başlanabileceğini sözlerine ekledi. Trt Türk, 17.03.2015 |
|
MAĞARA PROJESİ UNUTULDU MU?
Şanlıurfa’da ‘KızılKoyun Projesi’ kapsamında 2012 yılında restore edileceği, 2013 yılında ise turizme kazandırılacağı söylenen 59 mağarada halen kabul edilmiş bir projenin olmadığı ortaya çıktı. Proje Fakıbaba’nın en büyük projeleri arasında yer alıyordu.
Şanlıurfa Belediyesi, 2012 yılında kentin tarihi dokusunun korunması amacıyla ‘Eski Urfa’ olarak adlandırılan Haleplibahçe ve Tılfındır Mahallesi’nde ‘Kızılkoyun Projesi’ başlatmıştı.Bu proje kapsamında bölgede istimlak edildikten sonra yıkılan 387 ev ve işyerinin altında ve duvarlarında çeşitli figürlerin ve kabartmalarınbulunduğu 59 mağaraya ulaşılmış, çalışmaların sonunda, Şanlıurfa’nın mağara turizmi açısından cazibe merkezine dönüşeceği söylenmişti.Ahmet Eşref Fakıbaba’nın başkanlık dönemi olan 2013 yılında turizme kazandırılacağı yönünde vaatlerde bulunulan proje, aradan iki yıl gibi bir süre geçmesine rağmen aynı şekilde durması akıllara “Kızılkoyun Projesi unutuldu mu” sorusunu getirdi.
GENCER: ORTADA KABUL EDİLMİŞ BİR PROJE YOK Gazete İpekyol’a konuşan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Seyfettin Gencer, “2012 yılında başlayan bir süreç var. Oranın üstündeki evler kamulaştırılmış. O bölgenin düzenlenmesi ile ilgili bir ihale yapılmış. Biz göreve başladıktan sonra oranın bir durum ve proje analizini yaptık” diyerek hangi aşamaya gelindiğini anlattı. Göreve başlar başlamaz Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun bu projenin acilen durdurulması yoksa belediye hakkında suç duyurusunda bulunacağına dair bir yazı gönderdiğini kaydeden Gencer, “Bizde bunun üzerine o projeyi inceledik ve projenin kuruldan geçmediğini gördük” diye ifade etti.
‘İHALESİ ACELEYE GETİRİLMİŞ BİR PROJE’ “Seçim dönemine denk geldiğinden dolayı acele ihaleye çıkarıldığını düşünüyorum”diyen Gencer, şunları kaydetti: “Bu projeyi ne koruma kurulunun ne de müzenin kabul etme durumu yoktu. Çünkü o kaya mezarların o durumuna yakışacak bir proje onaylanmadan böyle ciddi arkeolojik park dediğimiz bir proje onaylanıp uygulamaya konması lazım.Biz kültür varlıklarından gelen yazı üzerine projeyi durdurduk ve alanı yeniden incelemeye başladık. Bizim orada yaptığımız yüzey taraması ile temizliği yaptık. Daha sonra altlarda müze ile beraber yaptığımız kazılarda altı adet yeni kaya mezar çıktı ve bunlarda Romadönemine ait tam kişi boyunda Roma asker heykellerine rastladık. Bunlarla birlikte açılmamış lahitler de bulduk.”
‘KAZI ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK’ Müze ile bir protokol yaptıklarını ifade eden Gencer, “Havaların düzelmesinin ardından kazı çalışmaları devam edecek. Orada hala gün yüzüne çıkmamış ve açılmadığını tahmin ettiğimiz kaya mezarları bekliyoruz. Tabi bu kazı çalışmalarına paralel proje çalışmalarına başlamışız. Ama herkesin bildiği gibi bu tür alanlarda kepçe ile kazı yapılamıyor.Şuanda orada 24 saat nöbet tutuluyor. Gündüz bir gece, iki kişi nöbet tutuyor. Emniyet ve zabıtaile de görüşmüşüz onlarda zaman zaman oraları kontrol altına almaya çalışıyor” şeklinde konuştu.
Gencer, son olarak şuanda ellerinde onaylı bir projenin olmadığını da sözlerine ekledi. haberler.com, 15.03.2015 |
|
"MİRO'NUN KADINLARI, KUŞLARI VE YILDIZLARI" ÜLKESİNE UÇTU
Haberler hep bir sergi başlarken yapılır, ben bu kez güle güle demek istiyorum...
Hafta içinde Nazan Ölçer’le tesadüfen karşılaştığımızda “Biliyor musun bugün Miro sergisinin son parçalarını da yolladık” dedi.
Sonra sergi üzerine biraz sohbet ettik.
Picasso, Dali, Rembrandt, Rodin, Monet, Joseph Beuys ve Öğrencileri, Anish Kapoor gibi güçlü sergilere imza atmasına rağmen doğrusunu söylemek gerekirse Barcelona’daki Miró Müzesi, Mallorca’daki aile koleksiyonu, evi ve atölyesini dolaştıktan sonra “İstanbul’da bu dünyayı yansıtmak nasıl olacak?” diye düşünmeden edememiş hatta Nazan Hanım’a işiniz yine çok zor demiştim.
Miró’nun dünyası olabildiğince derinlikli bir anlatımla yansıtıldı. Joan Miró, Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar sergisini 22 Ekim 2014 -8 Mart 2015 tarihleri arasında 150 binin üzerinde kişi ziyaret etti.
Düşünsenize o 150 bin kişiden kaçı Barselona’ya, Mallorca’ya gidebilir? Günün birinde gitse bile kim bilir üzerinden kaç yıl geçer. Hem lisede hem üniversitede sanat tarihi dersinde okuduğumuz sanatçıların yapıtlarını görmeyi hayal bile edemezdik.
Gelenler ‘Joan Miró, Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar’ sergisi sayesinde 20’inci yüzyıla hayalleriyle damga vuran sanatçıyı resimlerinden heykellerine, seramiklerinden dokumalarına tüm yapıtlarıyla, belgeler, özel eşyalar, çalışma mekanlarından, dostlarından fotoğraflarla çok geniş bir yelpazede sanatı kadar tüm insani yönleriyle de tanıdılar.
Torununun katılımıyla düzenlenen paneller, çocuklarla yapılan atölye çalışmaları, hazırlanan çocuk kitapları, film gösterimleri özellikle genç kuşağa 20. yüzyılın büyük sanatçısı Miró’ya bambaşka bir pencereden bakma fırsatı verdi. Ne diyelim, dileğimiz SSM’nin böylesi kapsamlı sergilerle bizleri buluşturması...
|
|
PROJE YERİNE TOPRAĞA GÖMDÜLER
Hürriyet, 15.03.2015 |
|
IŞİD ÇALDIĞI TARİHİ ESERLERİ E-BAY'DA SATIYOR
Suriye’nin
batısındaki Apamea antik kentinden iki sikkenin
sitede 108 ve 85 dolara satıldığı görüldü. Hürriyet, 15.03.2015 |
|
HİTLER'İN EVİNE MÜZE, EVSAHİBİNE TAKILDI
Sabah, 15.03.2015 |
|
SİRKECİ DEĞİŞİYOR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)
Meclisi’nin salı günkü oturumunda Sirkeci Garı
içinde bulunan tarihi binaların TCDD’den 49
yıllığına bedelsiz olarak İBB’ye devredilmesi
konusunda çalışmalar başlatılması kararı çıktı.
Bu kararla TCDD ile protokol yapma imzası
Belediye Başkanı
Kadir Topbaş’a verildi. Gelişmeler üzerine
start alan 124 bin metrekare alanlık ‘Sirkeci
Çevre Düzenleme Projesi’ kapsamında, Sirkeci
Garı içerisinde bulunan binalar İstanbul Kent
Müzesi ve İstanbul Demiryolu Müzesi olacak.
İşletme Müdürlüğü ve Tedarik Bölge Müdürlüğü
gibi ofis binaları ise butik otel olacak.
Eski hatta bisiklet yolu Yedikule’den Sirkeci’ye uzanan sur hattı boyunca bisiklet yolu, yürüyüş parkuru, dinlenme ve yaşam alanları oluşturulacak. En yoğun nüfusun olduğu Yedikule, Kocamustafapaşa ve Fındıkzade’de yaşayanlar, eski tren hattını, bisiklet yolu ve yürüyüş parkuru olarak kullanacak. Eski istasyonlar kafeterya olacak.
Surdibi daha güvenli olacak ABD vatandaşı Sarai Sierra’nın öldürüldüğü surdibi insanların geçiş mekanları olacak. Tarihi Yarımada’nın entegre projesi, Yedikule zindanları ve kara surlarını, yeni yaşam alanlarıyla Sultanahmet ve Sirkeci’ye bağlayacak.
CHP’den ret oyu CHP grubu adına söz alan Hüseyin Sağ, Sirkeci ve Haydarpaşa garlarının İBB’ye devrine karşı çıkarak protokolün, “Söz konusu binaların İBB’ye devredildikten sonra üçüncü kişilere devredilip devredilmeyeceğine dair açıklık getirmediğini” dile getirdi. Konuyu yargıya taşıyacaklarını ifade eden Sağ, karara katılmama gerekçelerini şöyle ifade etti: “Tarihi gar TCDD tarafından kullanılması gerekirken, arkadan dolanıp İBB’ye devredildi. İBB’den Kültür AŞ’ye, oradan da BELTUR üzerinden kendi yandaşlarınıza vereceksiniz. Biz ne kadar serzenişte bulunursak bulunalım, ne kadar yargıya taşırsak taşıyalım sonuç değişmeyecek.”
Boğaz manzaralı dükkan projesi Denizin üzerinde padişahların isimleri verilecek Yavuz, Çelebi, Kanuni, Beyazıt ve Fatih burunları seyir terası olarak kullanılacak. 4 bin 500 metrekareye yayılacak ticari alanlar, Boğaz manzaralı ve tek katlı olacağı için siluet bozulmayacak. Kotun altında hediyelik eşya dükkanları olacak.
Tarihi gar müze olacak 2’nci Abdülhamit döneminde yapılan 125 yıllık Sirkeci Garı şehir müzesine dönüştürülecek. Gara ait ofis binaları butik otel olacak. Kullanılmayacak raylı sistem kaldırılıp sadece nostaljik Orient Express için iki hat korunacak.
Harem iskelesi kalkacak Lastik tekerlekli tüp geçiş projesi hayata getirildikten sonra Sirkeci-Harem iskelesi kaldırılacak. Tünelin üstündeki açık alanda üniversite etkinlik alanı, ülkeler tanıtım alanı ile Padişahlar Meydanı da yer alıyor.
Denize kazık çakılarak oluşturulan platform üzerinde, 5 bin 300 metrekarelik ‘Konser Adası’ inşa edilecek. Yeraltına da otopark yapılacak. Hürriyet, 15.03.2015 |
|
KOLEZYUM'DA SELFİE ÇEKMEK YASAKLANDI
İtalya'nın başkenti Roma'nın en önemli simgelerinden biri olan Kolezyum'da selfie çubuğuna yasak getirildi.
Günde 16 bin ziyaretçiyi ağırlayan 2 bin yıllık tarihi yapının, selfie çubuğu nedeniyle, zarar görmesinden endişe ediliyor.
Kısa süre önce, Kolezyum’un duvarlarına isimlerinin baş harflerini yazıp, selfie çubuğu ile fotoğraf çeken iki Amerikalı tutuklanmıştı.
'Selfie çubuğu', Amerika'daki Modern Sanatlar Müzesi, İngiltere'deki Ulusal Galeri ve Fransa'daki Versay Sarayı'nda da yasak.. ensonhaber.com, 14.03.2015 |
|
TABLODAN PİNPON MASASI YAPMIŞLAR
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Aydın Ayan, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun lüks bir otelin duvarı için 1955’te yaptığı “İstanbul” adlı tablonun, otel konsept değiştirince kaldırılmak istendiğini, tabloyu almaya gittiklerinde ise tablonun ikiye kesilerek pinpon masası haline getirildiğini gördüklerini söyledi.
Prof. Ayan’ın anIattıkları, Türkiye’de sanat eserlerinin kaderine ilişkin vahim durumu bir kez daha gözler önüne serdi.
ATO Congresium Kongre ve Sergi Salonu’nda düzenlenen ARTANKARA Çağdaş Sanat Fuarı kapsamında “Anılarla Bedri Rahmi Eyüboğlu” konulu bir konferans veren Prof. Aydın Ayan, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun son dönem öğrencilerinden olduğunu belirterek, Eyüboğlu’nun eserleri ve yaşamı hakkında açıklamalarda bulundu.
Eyüboğlu hakkında bir kitap hazırladığını ve 3-4 ay içinde tamamlamayı planladığını kaydeden Prof. Ayan, Antik AŞ tarafından mart ayı başında düzenlenen müzayede, 800 bin TL başlangıç bedeli ile satışa çıkarılıp 1 milyon 830 bin liraya satılan ‘’İstanbul’’ adlı tablo hakkında şu ilginç bilgiyi verdi: “Bu tablo, sipariş üzerine lüks bir otel için 1955’te yapıldı. Yıllar sonra otel konsept değiştirince gelip tabloyu almamız istendi. İşlerimizin yoğunluğu nedeniyle tabloyu almaya 10-15 gün gecikme ile gittik. Gittiğimizde tablonun yerinden söküldüğünü, ikiye bölündüğünü, hatta pinpon masası haline getirilerek kullanıldığını gördük. Alıp atölyeye getirdik. Uzunca bir süre atölyede bir köşede bekledi. Sonra birleştirilerek eski haline getirildi. Bu tablo, geçen hafta düzenlenen müzayedede 1 milyon 830 bin liraya satılan tablodur.”
Prof Ayan, daha sonra yaptığı açıklamada, otel ve şirket adı vermekten özellikle kaçındığını, bunun o dönemdeki otel yönetimi ile ilgili bir durum olduğunu düşündüğünü söyledi.
Geçen hafta düzenlenen müzayede de, 191x335 cm boyutlarındaki eser, 800 bin TL başlangıç fiyatı ile satışa çıkarılmış, 1 milyon 830 bin liraya alıcı bulmuştu. Cumhuriyet, Haber: Fatma Orhan, 14.03.2015 |
|
BÜYÜKŞEHİR, ROMA TİYATROSUNA EL ATTI
Başkan Altepe, İznik’teki temasları kapsamında,
Roma döneminde yapılan ve ilçenin en önemli
ziynetleri arasında yer alan amfi tiyatro alanını da
ziyaret etti. Başkan Altepe’ye ziyaretinde İznik
Belediye Başkanı Osman Sargın ile Kaymakam Hüseyin
Karameşe de eşlik etti.
Çalışmalar başlıyor
Başkan Altepe’ye teşekkür
İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe de, amfi tiyatronun 4 medeniyete merkez olmuş İznik’in en önemli tarihi değerleri arasında yer aldığını ifade etti. Marmara Bölgesi’nde Romalılara ait başka bir tiyatronun bulunmadığını anlatan Karameşe, “Bakanlıkla Büyükşehir arasında protokol yapıldı. Artık burası da sayın başkanımızın desteğiyle yeniden belirecek. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu. Bursa Büyükşehir Belediyesi, 14.03.2015 |
|
ÜNİVERSİTE MİRO'LU AFİŞ VAKASIYLA ÇALKALANIYOR
İstanbul Üniversitesi (İÜ), Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Kulübü’nün, bir panelin duyurusu için hazırladığı afiş vakasını konuşuyor. İÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Kulübü, “Sanat Tarihi Merceğinden Güzellik Tarihi” başlıklı panelin duyurusu için bir afiş hazırladı. Afişte, 16’ncı yüzyıl sanatçılarından İtalyan ressam Tiziano Vecellio’nun “Amor Sacro e Amor Profano” (Kutsal Aşk ve Beşeri Aşk) adlı resmi kullanıldı. Kulüp üyesi iki öğrenci, afişi fakülte genel sekreterine götürdü. Ancak fakülte sekreteri, afişi “müstehcen” bulup onay vermedi. Sekreter, afişteki çıplak kadının kapatılmasını veya yeni bir afiş hazırlamalarını istedi.
‘AFİŞE SANSÜR UYGULANDI’ Kulüp, sosyal medya hesabından yaşanan olayı duyurdu ve seminer afişine fakülte sekreterliği tarafından “sansür” uyguladığını bildirdi. Bunun üzerine kendi aralarında bir toplantı düzenleyen kulüp üyesi öğrenciler, yeni bir afiş hazırladı. Yeni afişte, bu defa sanatçı Joan Miro Ferra’nın kadının cinsel organını tasvir ettiği soyut resmi kullanıldı. Öğrenciler, yeni afişi fakülte sekreterine götürdü. Afişi inceleyen sekreter, iddiaya göre, tasvir edilen kavramı bilmediği için imzalayıp onay verdi.
SOYUT RESMİ ONAYLADI İsmini vermek istemeyen kulüp üyesi bir öğrenci, üniversiteyi çalkalayan vaka için şunları söyledi: “A. Hanım’ın bu şahsi tutumudur. Sekreterliğin genel olarak böyle bir tavrı yok. İlk afişte kadın vücudunun üst kısmının çıplak olduğunu görünce, gayri ihtiyari, ‘Ay bu ne, kapat. Böyle afiş mi olur çocuklar? Bizi topa tutturacaksınız’ dedi. Arkadaşlarımız da kullanılan resmin bir sanat eseri olduğu için kapatmalarının doğru olmadığını söyledi. Biz de biraz ironik, biraz da sanat tarihçisi gibi cevap vermek istedik ve görseli değiştirdik. Yeni afişte Joan Miro’nun bir resmini koyduk. Soyut resimde Miro, ‘kadının cinsel organı’nı vurgulamıştır. Ama bunu kim görüyor? Kimse... A. Hanım da görmediği için imzaladı.” Habertürk, Haber: Ceylan Sever, 13.03.2015 |
|
ÇATALHÖYÜK KAZI ÇALIŞMALARINDA SONA YAKLAŞILIYOR
|
|
PAKİSTAN'DA BUDİSTLERE AİT 2 BİN YILLIK ESERLER BULUNDU arkeolojihaber.net, Kaynak: pakistanherald.com, 12.03.2015 |
|
RESTORASYON KREDİSİNDE LİMİT DEĞİŞTİ
TOKİ tarafından sağlanan restorasyon kredisinde üst limit 140.000 liraya yükseltildi.Restorasyon kredisi için başvuru tarihlerini açıklayan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı, kültür varlıklarının restorasyonuna katkı sağlamak için sağladığı restorasyon kredisinde üst limitin 140.000 liraya yükseltildiğini bildirdi. TOKİ Başkanı Ergün Turan tarafından yapılan açıklamaya göre, 2005 yılında İdare tarafından başlatılan restorasyon kredisi uygulaması kapsamında bugüne kadar 588 restorasyon projesi için 52 milyon 834 bin 860 lira tahsis edilmiş olup toplamda 386 taşınmaz kültür varlığının restorasyonu tamamlandı. 2005 ve 2006 yıllarında üst limiti 75 bin lira olan restorasyon kredisinde üst limit 2010'da 80 bin, 2011'de 90 bin, 2012'de 105 bin, 2013'te 115 bin, 2014'te ise 125 bin lira olarak belirlenirken 2015 yılında ise 140 bin liraya yükseltildi. TOKİ, 2015 yılı restorasyon kredisi başvurularını 1-30 Nisan'da kabul edecek olup her bir proje için keşif özetinin yüzde 70'ine kadar ve 140 bin lira üst limitli olmak şartıyla kredi sağlıyor. BAŞVURULAR 1 NİSAN'DA İdare, 2015 yılı restorasyon kredisi başvurularını 1-30 Nisan'da kabul edecek. Her bir proje için keşif özetinin yüzde 70'ine kadar ve en fazla 140 bin lira olmak üzere kredi kullandırılabilecek. Restorasyon kredisi için yapılacak müracaatlarda, özel mülkiyetteki yapıların, kültür ve tabiat varlıkları kurullarınca alınmış "tescil" kararı, onaylı rölöve ve restorasyon projelerinin bulunması gerekiyor. KENT DOKUSUNUN İYİLEŞTİRİLMESİNE ÖNCELİK Kredilerde özelikle tarihi kent dokularını iyileştirilmesine yönelik olan ve yerel yönetimlerin öncülüğündeki projelere öncelik verilecek. Bakım, onarım ve restorasyon işlemleri yapılacak taşınmaz kültür varlığının, mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu, bulunduğu çevrenin özellikleri ve kullanım amacı göz önünde bulundurulacak. Taşınmaz kültür varlığının bakımı, onarımı ve restorasyonu için yapılacak işlemlerin, yapının kültür varlığı niteliğinin devamını sağlaması, gerekirse sağlıklaştırılması ve işlev kazandırılması amacına yönelik olması zorunluğu bulunuyor. TOKİ'nin bugüne kadar kredilendirdiği projeler, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Amasya, Bartın, Çanakkale, Elazığ, Erzurum, Muğla, Mardin, Uşak, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Giresun, Edirne, Isparta, Tekirdağ, Şanlıurfa ve Artvin illeri, Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Taraklı, Bolaman, Bandırma, Ayvalık, Milas, Ula, Foça, İnegöl, Mudanya, Midyat, Seydiler, İnebolu, Alanya, Akçaabat, Osmaneli, Mudurnu, Kemaliye, Göynük, Taraklı, İncesu, Datça, Yatağan, Bodrum, Zile ve Daday ilçeleri ve Mustafapaşa, Birgi, Kalkan, Çavuşin, Uzungöl beldelerinde yer alıyor. Başvurular TOKİ'ye bizzat yapılabileceği gibi İdare'nin İstanbul hizmet binası adresine kargo ve diğer posta araçlarıyla da gerçekleştirilebilecek. Başvuruda bulunacak vatandaşlar, istenilen bilgi ve belgeleri "www.toki.gov.tr" adresinde " TOKİ faaliyetleri, krediler,restorasyon kredileri" linkinden görebilecek. Vatan, 12.03.2015 |
|
TAŞTAKİ TÜRKLERİ OKUMAK
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Alpaslan Ceylan, Giresun Üniversitesi Tarih Topluluğunun davetlisi olarak Giresun Üniversitesi Oditoryumunda “Taştaki Türkleri Okumak” adlı bir konferans verdi. Yoğun bir ilginin olduğu konferansa, Giresun Üniversitesi Rektör Yardımcıları, Fakülte Dekanları, öğretim üyeleri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcileri katıldı.
Hürriyet, 12.03.2015 |
|
MİMAR SİNAN HAKKINDA EN KAPSAMLI SERGİ
Mimarlık tarihimizin en önemli simgesi olan, yaratıcı dehasıyla klasik Osmanlı mimarisinde gerçekleştirdiği eşsiz yapıtlarını hem kültürümüze hem de dünya mimarlık mirasına kazandıran Mimar Sinan, ölümünün 427. Yılında “Mimar Sinan ve Yaratıcı Dehanın Şaheserleri” sergisiyle anılıyor. MSGSÜ, Mimar Sinan Araştırma ve Uygulama Merkezi, MSGSÜ İç Mimarlık Bölümü ve Allevents ortaklığında düzenlenen “Mimar Sinan ve Yaratıcı Dehanın Şaheserleri” sergisi, 9 Nisan – 31 Mayıs 2015 tarihleri arasında İstanbul’daki MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde izlenebilecek.
Yaşamış olduğu 16.yüzyılda Osmanlı mimarisinin altın çağına imza atan ve yapıtları UNESCO Dünya Mirası kapsamında “İnsanoğlunun yaratıcı dehasının şaheserleri” olarak nitelendirilen Mimar Sinan’ın hayatının ve eserlerinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve tüm dünyada tanınırlığını artırmak hedefiyle hazırlanan “Mimar Sinan ve Yaratıcı Dehanın Şaheserleri Sergisi” 9 Nisan 2015 tarihinde İstanbul’daki MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde kapılarını açıyor.
Mimar Sinan hakkında bugüne kadar düzenlenmiş en geniş kapsamlı sergi olarak nitelendirilen “Mimar Sinan ve Yaratıcı Dehanın Şaheserleri”sergisinde, usta mimarın tüm eserleri, çizimler ve maketler gibi klasik tekniklerin yanı sıra, kullanıcı etkileşimini de ön planda tutan aplikasyonlar streoskopik sistemler, ‘augmented reality’ olarak nitelendirilen ‘arttırılmış gerçeklik’, video mapping ve 3D animasyon teknolojileriyle MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde adeta yeniden canlandırılacak.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimar Sinan Araştırma ve Uygulama Merkezi, MSGSÜ İç Mimarlık Bölümü ve Allevents ortaklığında düzenlenen, sergi tasarımı ise Tamirhane Mimarlık tarafından yapılan “Mimar Sinan ve Yaratıcı Dehanın Şaheserleri”, Sinan’ın mimar, şehirci, mühendis ve örgütleyici büyük bir usta olma sürecindeki üstün mimari ve sanatsal dehasına zemin hazırlayan dönemin sosyal, kültürel ve mimari çehresini, dünyaya geldiği Kayseri’nin Ağırnas Köyünden başlayarak tüm hayatını, Hassa Mimarlar Ocağı’ndaki takım çalışmasını, eserlerinin yapım aşamalarını ve gerçekleşmeyen projelerini derinlemesine analiz ederek, tüm ziyaretçileri etkisi altına alacak bir yaşam öyküsü ortaya koyacak.
15. yüzyılda inşa edilen Tophane-i Amire binasının toplam 2000 metrekarelik görkemli sergileme alanında gerçekleştirilecek olan sergide, usta yaratıcının tüm dünya mimarlarına esin kaynağı olan hayatı ve eserleri şu başlıklar altında sergilenecek: Mimar Sinan’ın doğduğu ve 21 yaşına kadar yaşadığı bölgeyi ve dönemi ele alan “Ağırnas Çocukluk ve Gençlik Dönemi”; 16. yüzyıl Osmanlı döneminin ihtişamlı sanatının ve imparatorluğun kıtalara yayılmasının Sinan’ın eserleri üzerindeki etkisini inceleyen “16. Yüzyıl Osmanlı Dönemi ve Sanatı”; Sinan’ın liderlik yaptığı takım çalışmasının günümüz mimarlık stüdyoları ile karşılaştırıldığı “Hassa Mimarlar Ocağı”; dini yapılar, su dağıtım sistemleri ve köprüler gibi eserlerin banilerinin yaşam ve bakış açısından ele alınan detayları ile anlatıldığı “Binalar ve Banileri”; Süleymaniye Kütüphanesi ve Topkapı Sarayı Müzesi’nde bulunan Mimar Sinan’ın hayatı ve eserlerine dair belgelerden oluşan “Envanterler Bölümü” ile Süveyş Kanalı, Karadeniz-Marmara Kanalı ve projesi yapılmış ama gerçekleşmemiş Haliç Köprüsü gibi hayata geçmemiş işlerinin ele alındığı “Gerçekleşmemiş Projeler”...
İstanbul’da ve tüm dünyada “Sinan Zamanı”... Yaklaşık 100 yıllık hayatı boyunca 400’e yakın eseri bulunan Mimar Sinan’ın imparatorluk mimarisi stilinin yansıtılacağı “Mimar Sinan ve Yaratıcı Dehanın Şaheserleri” sergisinin iki ay su?resince ülkemizde gezilen en popüler sergi olması bekleniyor.
Bugüne kadar gerçekleştirilen en kapsamlı Mimar Sinan etkinliği olma özelliği taşıyacak olan sergide kullanıcı etkileşimini ön planda tutan dokunmatik ekranlar, akıllı telefon ve tabletlere özel uygulamalar, ekran duvarlar, kiosk uygulamalar ve 2D-3D uygulamalarla desteklenen eserlerin tanıtımı, görselliğin yanı sıra dönemin tarihi dokusuyla ziyaretçileri içine alacak.
Sergideki en etkileyici görsel sunumlardan biri de Tophane-i Amire binasının tek kubbeli bölümünde gerçekleştirilecek olan video mapping uygulaması olacak. Sinan’ın başyapıtları video mapping yöntemiyle ve müzik eşliğinde Tophane-i Amire’deki mevcut kubbede anımsatılacak. Sergiyle paralel olarak düzenlenecek olan konferanslar, konserler, turlar, firma lansmanları ise organizasyonun diğer önemli ayakları olarak sergiyi destekleyecek ve ‘İstanbul’da Sinan zamanı’nın en etkili şekilde yaşatılmasını sağlayacak.
Mimar Prof.Dr. Bülent Özer, Tarihçi Prof.Dr. Cemal Kafadar, Mimar Prof.Dr. Demet Binan, Mimar Prof.Dr. Doğan Kuban, Müzebilim Uzmanı Prof.Dr. Fethiye Erbay, Sanat Tarihçisi Prof.Dr. Gülru Necipoğlu, Tarihçi Prof.Dr. Haluk Dursun, Sanat Tarihçisi Prof.Dr. Jale Nejdet Erzen, Mimar Prof.Dr. Reha Günay, Sanat Tarihçisi Prof.Dr. Selçuk Mülayim, Geleneksel Türk El Sanatları Uzmanı Prof.Dr. Sitare Bakır Turan, Sanat Tarihçisi Prof.Dr. Semra Germaner, Mimar Prof.Dr. Suphi Saatçi, Mimar Prof.Dr. Zeynep Ahunbay, Sanat Tarihçisi Doç.Dr. Nurcan Yazıcı, Mimar Cengiz Bektaş, Kitap Tasarımcısı Ersu Pekin ile Arkeolog ve Kültür Tarihçisi Nezih Başgelen’in yer aldığı danışma kurulunun desteği ile projelendirilen “Mimar Sinan ve Yaratıcı Dehanın Şaheserleri” sergisinin Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nden sonra, 2015 ve 2016 yılları boyunca Ankara, Bursa, Kayseri, Eskişehir’in yanı sıra, uluslararası platformlarda da dolaştırılarak, Avrupa, Amerika, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinin önemli kentlerinde izleyicilerle buluşturulması planlanıyor. Sergi yurt içi ve yurt dışındaki dolaşımını tamamlandıktan sonra tüm envanter ve materyalleri şu anda yapım hazırlıkları devam eden MSGSÜ Mimar Sinan Araştırma Merkezi ve Müzesi’ne bağışlanacak. ajanspress.com, 11.03.2015 |
|
MANAVGAT'TA LİKYA VE ROMA DÖNEMİNE AİT 246 SİKKE ELE GEÇİRİLDİ
Antalya İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, bir ihbarı değerlendirerek Cumhuriyet Savcılığı’ndan aldığı arama kararıyla D-400 karayolunda seyir halinde olan İzmir plakalı otomobili Manavgat’ın Evrenseki Mahallesi Kömürcüler Kavşağı’nda durdurdu. Tarihi eser kaçakçılığı bilgisini aldığı araç içinde geniş çaplı arama yapan jandarma, arka koltuğun arkasına gizlenmiş Likya ve Roma dönemine ait 2 bin 246 madeni sikke ele geçirdi. Araç içindeki zanlılar C.D. ve M.B.E. gözaltına alındı. haberler.com, 10.03.2015 |
![]() |
TAY Projesi . Kuruçeşme Cad. 67/B 34345 Kuruçeşme İstanbul Tel: 0 (212) 265 7858 - Faks: 0 (212) 287 1298 e.posta: info@tayproject.org |
Copyright©1998 TAY Projesi |