©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Girnavaz


Çağlar Haritalar Fotoğraflar
Kalkolitik
İTÇ



Haritalar Girnavaz

Türü:
Höyük
Rakım:
450 m
Çap:
m - Yön:

Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Mardin
İlçe:
Nusaybin
Köy:
Girnavaz

Tahribat :
Yapılaşma

TAYEx:
Gidildi - 20/9/2001

Tescil Durumu:
Tescilli
Tescil Tarihi:
7/12/1991
Tescil No:
959
Tescil Derece:
1
Tescil Kurumu:
Diyarbakır KTVKK
Tescil Kadastro:
84-85-86-115
     


Yeri: Mardin il merkezinin güneydoğusunda; Türkiye-Suriye sınırında yer alan Nusaybin İlçesi'nin 4 km kuzeyinde ve Suriye sınırından 5 km uzaklıktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Tur Abdin ya da Mardin Eşiği olarak bilinen yükseltiyi yararak bir kanyon oluşturan Çağ Çağ Nehri [Erkanal-Erkanal 1989:131] bu kanyonun güney ağzının önünde kayalık bir alanı yarımada şeklinde bırakarak güneye; Kuzey Mezopotamya'ya doğru devam etmektedir. İşte bu kayalık alanın üstünde yaklaşık 24-25 m yüksekliğinde 350 m çapında yuvarlak biçimli Girnavaz adı taşıyan tepe bulunmaktadır [Erkanal 1984:131]. Höyüğün çok alçak bir güney terasının varlığı ile beraber kuzey terasının küçük bir düzlük oluşturduğu belirtilmektedir. Günümüzde höyüğün çevresi verimli bahçeler ile kaplıdır. Bölge rutubetli bir iklime sahiptir. Çağ Çağ Nehri'nin (Harmiş) oluşturduğu kanyon; Savur Nehri üzerinden Batman'a ulaşan doğal yolun başlangıcını meydana getirmektedir. Erkanal; Çağ Suyu Vadisi'nin tam ağzında olmasına dayanarak Girnavaz'ı vadinin kapısı olarak nitelemektedir [Erkanal 1998:173].
Tahribat Açıklama: Girnavaz yerleşmesi tepesindeki yatır ve bu yatıra çıkan patika nedeniyle tahrip olmuştur [TAYEx 20.9.2001].
Tescil Bilgisi: Girnevaz Höyüğü adıyla tescil edilmiştir. (ASAL)


Liste'ye