©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Tuzla


Çağlar Haritalar Fotoğraflar
Neolitik


Haritalar Tuzla

Türü:
Düz Yerleşme
Rakım:
40 m
Çap:
m - Yön:

Bölge:
Marmara
İl:
İstanbul
İlçe:
Tuzla
Köy:

Tahribat :
Yapılaşma - Dikkat

TAYEx:
Gidildi - 22/8/2008

Tescil Durumu:
Tescil Tarihi:
Tescil No:
Tescil Derece:
Tescil Kurumu:
Tescil Kadastro:
     


Yeri: İstanbul il merkezinin batısında; Asya yakasında; bugünkü Tuzla semtinin içinde merkezin kuzeybatısında; Tuzla İlkokulu'nun hemen batısında Kale Kapısı-Ayazma Semti Mevkii'ndeki bostanın içindedir. Günümüzde modern yapılar ile tamamen tahrip edilmiştir. Tuzla'ya Kadıköy'den E5 ile veya sahil yolu ile ulaşmak mümkündür. Yerleşme yeri; ilkokul yapılırken temel çukurlarından çanak çömlek parçalarının çıkması ile tesadüfen bulunmuştur [Kansu 1972:31].
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Modern Tuzla semtinin (eskiden Tuzla Köyü) kurulduğu küçük düz kıyı ovasında yer alan yerleşme yerinin 3-4 km ötesinde içme kaynakları vardır. 1:100.000 ölçekli paftada; 1.5 km kuzeyde bir kaynak gösterilmektedir. Doğusundan Kemikli dere geçmektedir. Yerleşme günümüzde 1 m kalınlığında kalın bir alüvyon dolgu ile kaplanmıştır. Bu açıdan tam boyutları bilinmemektedir. Denizden yaklaşık 500 m (Fıratlı'ya göre 150 m) kadar içerdedir. Yaklaşık olarak 100 metrekarelik bir alanı kaplayan düz yerleşmedir. Arkeolojik metinlere Tuzla olarak girdiği için; bu çalışmada da bu isim kullanılmıştır. Fıratlı; ilkokul yapısı yapılırken temel kazısında ana toprağın 1.5-2 m derinde olduğunu gördüğünü söylemektedir [Fıratlı 1958:30].
Tahribat Açıklama: 2008 TAYEx Bizans Marmara sırasında ziyaret edilmiş ve höyüğün olması gereken Tuzla Atatürk İlköğretim Okulu'nun batısındaki arazinin toprak futbol sahası olarak kullanıldığı görülmüştür. Futbol sahasının çevresinde otlar vardır ve arazinin ortasından bir ağaç çıkmıştır [TAYEx 22.8.2008].
Tescil Bilgisi:


Liste'ye