©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Boztepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Boztepe
Türü:
Höyük
Rakım:
m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Diyarbakır
İlçe:
Bismil
Köy:
Merkez
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Yeri: Boztepe yerleşmesi; Diyarbakır İli; Bismil İlçesi'nin 8 km doğusunda ve Bismil-Batman karayolunun hemen güneyinde yer alır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Boztepe küçük ve alçak bir höyüktür. Bazı yerlerde kültür tabakaları 4 m derinliğe ulaşmasına karşın; höyüğün ön görünümünü çevredeki tepelerden ve kıvrımlı araziden ayırmak çok güçtür. Höyüğün üstü modern bir köyün kalıntılarıyla kaplıdır ve güneydoğu bölümünden yol geçer.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Boztepe kazısı ODTÜ TAÇDAM'ın koordinatörlüğünde; Ilısu ve Karkamış Baraj Gölleri Altında Kalacak Arkeolojik ve Kültür Varlıklarını Kurtarma Projesi kapsamında sürdürülmüş ve 1999 yılında Bradley Parker başkanlığında Yukarı Dicle Arkeolojik Araştırma Projesi (UTARP) tarafından yapılmıştır.
Tabakalanma: Boztepe'deki arkeolojik araştırmalar; Alan A ve Alan B olmak üzere höyüğün iki farklı bölümüne odaklanmıştır. Her iki alanda da A1; A2; A3; A4 ve B1; B2; B3; B4 olmak üzere dört açmada çalışılmıştır. Bu alanlarda ele geçen küçük buluntular; mimari kalıntılar ve mezarlar; höyüğün Hellenistik Dönem; Demir Çağı ve Halaf Dönemi'nde yerleşim gördüğünü göstermektedir. C ve D alanlarında yapılan sondajlarda mimariye rastlanmamıştır. C alanında stratigrafik konumları bozulmamış Halaf Dönemi katmanları bulunmuştur. Bu yüzden Halaf Dönemi'nde yerleşmenin en az Alan C'ye kadar genişlediği söylenebilir [Parker et al. 2001:570]. 1999 yılındaki kazı çalışmaları sonucunda araştırmacılar tarafından kesin bir tabakalanma belirtilmemiştir.
Buluntular: Mimari: Boztepe'de Kalkolitik Çağ'a ait yapı kalıntısı ortaya çıkarılmamıştır. B1 açmasında yapılan sondajın ana kaya üzerinde duran Halaf Dönemi'ne ait bir tabanla son bulmasına rağmen belirgin bir mimariden söz edilmemektedir. Çanak Çömlek: Halaf Dönemi çanak çömlek topluluğu basık; dışa-eğik düz kenarlı kaplar küresel ve yuvarlak ağızlı; boyunlu çömlekler ve pek çok minyatür vazodan oluşmaktadır. Bu çanak çömlek üzerinde ağızların iç kısımlarında görülen "kırmızı-scalloped" motifi; krem rengi astar üzerinde siyah ağ motifi ve yine krem rengi astar üzerinde su damlası gibi çeşitli karakteristik Halaf motifleri kullanılmıştır. İlgi çeken bezemeler arasında tüm bir kap üzerindeki uzun boyunlu hayvanların geçiş sahnesi vardır. Boztepe Halaf çanak çömlek grubu arasında ayrıca kaba; bezemesiz mallar da bulunmaktadır [Parker et al. 2001:566]. İnsan Kalıntıları: Alan A'daki A1 açmasında Halaf Dönemi'ne ait dört tane mezar ortaya çıkarılmıştır. Halaf mezarlığında açılan alanın genişliği 12 metrekaredir ve üç mezar tamamen; bir mezar da kısmen açığa çıkarılmıştır. Ölüler; doğu-batı yönünde; bacaklar karına doğru çekilmiş olarak ve yüzleri doğuya bakacak şekilde yerleştirilmiştir. Her dört mezarda da gömü hediyeleri ele geçirilmiştir [Parker et al. 2001:566].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye