©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Eskice Sırtı

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Eskice Sırtı
Türü:
Konaklama / İşlik Yeri
Rakım:
10 m
Bölge:
Marmara
İl:
İstanbul
İlçe:
Büyükçekmece
Köy:
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
AP OP

     


Yeri: İstanbul il merkezinin kuzeybatısında; Büyükçekmece Gölü'nün kuzeyinde; İstanbul-Edirne otoyolunun (TEM) üstünde; Eskice Sırtı'nın doğu taraçasında. Kodu D 11 / 11.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Bu yüksek taraçalardan birini oluşturan sırt yeni yapılan TEM otoyolu tarafından tahrip edilmiştir. Sırtın bir kısmı derince kazılmış ve aletlerin bulunduğu yere kazılan bu toprak dağıtılmıştır. Bu açıdan buluntu yerinin kısmen tahrip olduğu ileri sürülebilir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Büyükçekmece Gölü'nün kuzeyindeki terasların birinde yer alan sırtın üzerinde; Edebiyat Fakültesi; Prehistorya Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Mehmet Özdoğan'ın 1982 ve 1982 yılında yaptığı yüzey araştırmasında yontma taş aletler bulunmuştur. Bu buluntu yeri Yarımburgaz Mağarası Alt Paleolitik Çağ buluntularının ortaya çıkması ile beraber önem kazanmıştır.
Tabakalanma:
Buluntular: Burada Alt Paleolitik Çağ'a tarihlenen çaytaşından kıyıcı aletler ve kaba yongalar ele geçmiştir. Clacton türü kaba yongalar ve kazıyıcılar tipolojik açıdan Acheul öncesi bir evrenin taş alet tiplerini hatırlatmaktadır. Eskice Sırtı buluntuları şimdilik Önasya ve Güneydoğu Avrupa'nın en eski buluntu topluluklarından biri görünümündedir [Özdoğan 1985:223]. Ayrıca Orta Paleolitik Çağ'ı temsil eden Levalloiso-Moustérien tipte çakmaktaşı aletler de ele geçmiştir [Özdoğan 1983a:137].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye