©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Erzurum - Hasankale

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Erzurum - Hasankale
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Doğu Anadolu
İl:
Erzurum
İlçe:
Pasinler
Köy:
Yukarıçakmak
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
OP

     


Yeri: Erzurum il merkezinin doğusunda; Erzurum-Hasankale karayolunun; Erzurum merkezinden itibaren 20-25 km ilerisinde; Yukarı Çakmak Köyü'nün kuzeybatısında; karayolundan 300 m kadar güneyde ve yola dik duran kurumuş bir dere içinde (olasılıkla Posi Dere'yi besleyen küçük kuru dere) derenin yamacında.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Şenyürek; buluntu yerinin konumu konusunda ayrıntılı bir açıklama yapmadığından; buluntu yerinin çevresel özellikleri hakkında bir bilgi aktaramıyoruz.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1942 yılında Kemal Alot tarafından tesadüfen; olasılıkla bir gezi sırasında Paleolitik alet bulunmuştur. Daha sonra bu buluntu aleti gören Şenyürek tarafından yayınlanmıştır.
Tabakalanma:
Buluntular: Şenyürek; bu aletin bir yüzü işlenmiş uç kazıyıcı olarak yapılmış daha sonra yan kazıyıcı olarak kullanıldığını ve tipsel olarak Levalloisien özellikler taşıdığını ifade etmektedir. Alet volkanik bazalttan yapılmıştır [Şenyürek 1944b:şek.2]. Yalnız bir yüzü işlenmiştir. Boyutlarının 10.3x5.7x2.2 cm olduğu bildirilmektedir. Bu alet yakın bir zamanda kırılmış olarak bulunmuştur.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye