©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Akkaş - Gödekırı

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Akkaş - Gödekırı
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Ankara
İlçe:
Kazan
Köy:
Cimşit
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
AP OP

     


Yeri: Ankara il merkezinin güneybatısında Peçenek-Cimşit-Polatlı (Polatlar)-Gödekırı köylerinin arasında Akkaş ve Gödekırı (Gökdere) düzlükleri. 1:100.000 ölçekli I 29 paftasında Akkaş; Polatlı Köyü'nün 2.5 km kuzeydoğusunda bir tepe olarak; Gödekırı'da Cimşit Köyü'nün 3-4 km güneybatısında bir düzlük olarak gösterilmektedir. Kökten yayınında nedense bu yerlerin tam konumlarını vermekten kaçınmıştır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Yaklaşık olarak 850-900 m kotlarında uzanan bu düzlük Peçenek Köyü'ne doğru hafif sırt oluşturarak yükselmektedir. İki yer arasında yaklaşık 3-4 km lik bir mesafe bulunmaktadır. Su kaynakları açısından fakir bir yerdir. En yakın su kaynağı doğudaki Pekmezci Pınarı'dır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: İ.K. Kökten'in 1952 yılında Ankara yöresinde Sincan; Cimşit; Gödekırı; Akkaş; Karaşal; Peçenek; Yaprak; Dodurga; İncik; Hacılar köyleri ve mevkiileri boyunca yaptığı araştırma sırasında Akkaş ve Gödekırı/Gökdere düzlüklerinde de yontma taş aletler toplamıştır. Buluntuların yoğunluğu konusunda bir bilgi verilmemektedir. Buluntuların yaklaşık 4 km bir alanın neresinden toplandığı konusunda da bir bilgimiz yoktur.
Tabakalanma:
Buluntular: Kökten; bulduğu aletlerin sayılarını vermemiş; buna karşılık ancak altısını yayınlamıştır. Bulunanlardan ikisi; üzerlerinde 2 mm kalınlığında sarımtrak renkte patina olan iki yüzeylilerdir. Kökten bu iki yüzeylilerin Acheuléen endüstri özelliklerini taşıdığını ifade etmektedir [Kökten 1953:lev.VI.4;6]. İki tanesi de düzeltili; erken Moustérien özellikler gösteren kazıyıcıdır. Kökten bir tanesini de muntazam kopma ve tek yonga yüzlü; kenar kazıyıcı olarak tanıtmakta ve şüphe ile Orta Aurignacien endüstri özelliklerini gösterdiğini anlatmaktadır [Kökten 1953:lev.VI.5]. Tomsky; Alt Paleolitik Çağ'a tarihlenen iki yüzeylileri Üst Acheuléen olarak nitelendirmektedir [Tomsky 1982:191].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye