©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Erikli Deresi

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Erikli Deresi
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Niğde
İlçe:
Merkez
Köy:
Kömürcü
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
AP

     


Yeri: Niğde il merkezinin kuzey-kuzeybatısında; Kömürcü Köyü'nün hemen doğusunda; Körkuyu Vadisi'nden sonra gelen ikinci bir vadidir. Balkan-Atlı yerin köyden yaklaşık 2 km uzakta olduğunu söylemektedir. Kodu P 35/17.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Yazları kuruyan bir dere olan Erikli Deresi'nin oluşturduğu bu vadi kuzeye doğru gidildikçe çatallaşmaktadır. Vadi yamaçlarında yörenin en yoğun obsidien yatakları bulunmaktadır. Bu yatakların boyut olarak çok geniş bir alanı kapsadığı söylenmektedir. Genelde siyah renkte olan bu obsidienin içinde kırmızı harelerin varlığı gözlenmektedir. Bu tür obsidienler düzgün kırılmaya çok elverişli olan bir yapıdadır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1995 yılında N. Balkan-Atlı ve M.C. Cauvin yönetiminde Aksaray; Niğde; Nevşehir İlleri Yüzey Araştırması çerçevesinde saptanan bir buluntu yeridir. Bu araştırma özellikle obsidien yataklarının çevresinde yoğunlaşarak; bunların yakınındaki atölye ve kamp yerlerini saptamaya yöneliktir.
Tabakalanma:
Buluntular: Erikli Deresi'nin oluşturduğu vadinin güney teraslarındaki tarlaların birinde; obsidiyenden bir adet iki yüzeyli bulunmuştur. Araştırmacılar henüz buluntu hakkında fazla bir bilgi vermemekle beraber sadece Paleolitik Çağ'a konabileceği yorumunu yapmaktadır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye