©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Elvanlı / Tömükkale

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Elvanlı / Tömükkale
Türü:
Höyük
Rakım:
160 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Mersin
İlçe:
Erdemli
Köy:
Tömük
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Mersin il merkezinin güneybatısında; Tömük (Elvanlı) İlçesi'nin batısında; Silifke-Mersin karayolunun güneyinde yer almaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Elvanlı Ovası'nda yer alan höyük 10 m yüksekliğinde; 150 m çapındadır. Yakında su kaynağı bulunmamaktadır. Höyüğün kuzeydoğu köşesindeki sur kalıntılarının varlığından; tepenin geç devirde kale olarak vazife gördüğü anlaşılmaktadır. Tömükkale olarak anılması bu kalıntılardandır. Mellaart burasını Elvanlı Höyük olarak isimlendirmiştir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1951 yılında J. Mellaart; 1963 yılında da D.H. French tarafından araştırılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma: Neolitik-İlk Kalkolitik Çağ'dan İslam Dönemi'ne kadar iskan görmüştür.
Buluntular: Çanak Çömlek: J. Mellaart höyükte yaptığı yüzey araştırmasında; Mersin Yumuktepe Neolitik Çağ tabakalarında ele geçen çanak çömleklerin benzerlerinin bulunduğunu bildirmektedir [Mellaart 1958a:91]. Yontma Taş: Mellaart gene aynı araştırma sonucunda Ilıcapınar/Çukurkent tipinde aletlerin var olduğunu da anlatmaktadır. Obsidiyenden ok uçları vardır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Elvanlı veya Tömük Höyük adlı yerleşme yerinde yüzey araştırması sonucunda toplanan çanak çömlek parçalarının (Mellaart yorumu ile) Mersin Yumuktepe ile benzeştiği ileri sürülebilir. Buna karşılık French; kendi yüzey araştırması sonucunda bunun şüpheli olduğuna dikkat çekmektedir [French 1965c:186]. ASPRO'da ise yerleşmenin eski bulguları 5. evre (düzeltilmemiş tarihlerle GÖ 8.000-7.600) içinde değerlendirilmiştir.


Liste'ye