©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Toptepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Toptepe
Türü:
Höyük
Rakım:
7 m
Bölge:
Marmara
İl:
Tekirdağ
İlçe:
Marmara Ereğlisi
Köy:
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Arkaik

     


Tekirdağ il merkezinin doğusunda, Marmara Ereğlisi'nin yaklaşık 4 km batısında, İstanbul-Tekirdağ karayolunun 300 m güneyinde bulunmaktadır. Höyük, Marmara Denizi'ne doğru küçük bir çıkıntı yapan yaklaşık 70x70 m'lik kayalık küçük bir burun üzerindedir. 1989 yılında bir tatil sitesi yapımı sırasında hemen hemen tümüyle tahrip edilmiş, tepenin çekirdeğinde çok küçük bir bölüm kalmış, üzerine de üç katlı bir gazino inşaa edilmiştir. [Özdoğan 1999:res. 18]. Toptepe ilk olarak 1966 yılında D.H. French tarafından saptanmıştır. M. Özdoğan tarafından yapılan yüzey araştırmalarında incelenmiş, höyüğün tahribatından sonra Tekirdağ Müzesi adına M. Özdoğan başkanlığında kurtarma kazısı gerçekleştirilmiştir. İlk Tunç ve Klasik Çağ buluntuları ile tanınmakla birlikte, Troya kültürlerinin Trakya ile olan bağlantısını da yansıtmaktadır. Arkaik ve Hellenistik dönemlerde yerleşmenin oldukça geniş bir alan kapladığı, höyük konisi ile ayazmanın dışında, yarımadanın kuzeyindeki sırtlara da yayıldığı görülmektedir [Özdoğan 1991:351; Özdoğan-Dede 1990:5]. Yüzey araştırmalarında klasik döneme ait seramikler toplanmıştır [Özdoğan 1982:40, res. 5], çok iyi işçilik gösteren siyah figürlü parçalar olduğu belirtilmiştir [Özdoğan-Dede 1990:5].
Yeri: Tekirdağ il merkezinin doğusunda; Marmara Ereğlisi'nin 4 km kadar batısında; Tekirdağ-İstanbul karayolunun 300 m kadar güneyindedir. Günümüzde Kaptan 2 adlı bir tatil sitesinin içinde bulunan ve yoğun tahribat nedeniyle artık pek bir şey kalmayan höyüğe; İstanbul'dan Tekirdağ istikametine giden karayolu ile ulaşılmaktadır. Bu tatil sitesine ancak izinle girmek mümkün olmaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: 1988-89 yılında Kaptan 2 tatil sitesine ait gazinonun sırasında çok büyük bir kısmı ortadan kaldırılan höyüğün kültür toprağının; tahribattan önce 10-12 m kalınlıkta olduğu bildirilmektedir. Höyük konisi dışında; yerleşmenin kuzeye doğru uzanan terası da yazlık yapılar ile yokedilmiştir. Buraya ilk gelenler; 70 m genişlikte kayalık bir burun üzerine yerleşmişlerdir. Olasılıkla bu kayalık burnun iki tarafındaki küçük girintiler; balıkçı toplulukların kayıklarını muhafaza etmek için uygun bir koy vazifesi görmüştür. Höyüğün hemen yanında; ayazma suyu olarak kullanılan küçük bir pınar; buradaki yerleşiklerin su ihtiyacını karşılamıştır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye