©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Tilkiburnu

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Tilkiburnu
Türü:
Höyük
Rakım:
48 m
Bölge:
Marmara
İl:
Kırklareli
İlçe:
Babaeski
Köy:
Nacak
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Höyük, Kırklareli il merkezinin yaklaşık 18 km güneyinde, Yeniköy Köyü'nün 1.5 km kuzeyinde, Yancıklar veya Nacak(lar) Köyü'nün 600-750 m doğusundadır. Höyüğe, Babaeski-Kırklareli karayolundan, Babaeski'yi 12 km geçtikten sonra, Yeniköy sapağı ile ulaşılmaktadır. Yerleşme bu sapaktan 4.9 km içeridedir. Yeniköy'den Karabayır'a giden yol, höyüğün kuzey kesiminden geçmektedir. 1981 yılında Şeytanderesi'nin doğu yakasındaki bu yerleşimin altındaki kum katmanlarının, inşaatlara kum çekmek ve korugan yapımı için tahrip edilen Tilkiburnu Höyüğü'nde M. Özdoğan başkanlığında kısa süreli kurtarma kazısı yapılmıştır. Tahribatla, höyüğün ortasında, çok uzun kesitleri olan büyük bir yarma oluşmuştur. Höyüğün çanak çömlek dağılımına göre boyutunun 180x130 m olduğu, yarma kesitinden ise kültür toprağı kalınlığının 1 m'yi geçmediği gözlenmiştir [Özdoğan 1982b:3-4]. Höyüğün 1 m kalınlığındaki kültür dolgusunda, kültür katlarına sahip yerleşmeyi boydan boya ortasından bölen büyük bir yarma ve bu yarmanın kesitinde çok sayıda taban ve çukur görülmektedir. Bu izlerden ve yüzey bulgularından, birincisi Son Kalkolitik-İlk Tunç Çağı Geçiş, ikincisi İlk Tunç Çağı, üçüncüsü ise Demir Çağı'na tarihlenebileceği ileri sürülen üç katın varlığı anlaşılmaktadır.
Yeri: Kırklareli il merkezinin yaklaşık 18 km güneyinde; Yeniköy Köyü'nün 1.5 km kuzeyinde; Yancıklar veya Nacak(lar) Köyü'nün 600-750 m doğusundadır. Höyüğe; Babaeski-Kırklareli karayolundan; Babaeski'yi 12 km geçtikten sonra; Yeniköy sapağı ile ulaşılmaktadır. Yerleşme bu sapaktan 4.9 km içeridedir. Yeniköy'den Karabayır'a giden yol; höyüğün kuzey kesiminden geçmektedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Şeytanderesi'nin doğu yakasındaki bu yerleşimin altındaki kum katmanlarının; inşaatlara kum çekilmesi amacıyla alınması ile yerleşme büyük ölçüde tahrip edilmiştir. Bu tahribatla; höyüğün ortasında; çok uzun kesitleri olan büyük bir yarma oluşmuştur. Höyüğün çanak çömlek dağılımına göre boyutunun 180x130 m olduğu; yarma kesitinden ise kültür toprağı kalınlığının 1 m'yi geçmediği gözlenmektedir [Özdoğan 1982b:3-4]. Eski Bağlık ve Kocayer sırtlarından gelen iki küçük dere birleştikten sonra; tepenin kuzeyinden Şeytanderesi'ne dökülmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye