©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Pınarbaşı - Bor

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Pınarbaşı - Bor
Türü:
Höyük
Rakım:
1155 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Niğde
İlçe:
Bor
Köy:
Merkez
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Niğde İli'ndedir. Çapı 120 m, yüksekliği 15.5 m'dir. Burada 1982 yılında U. Silistreli tarafından kısa süreli bir kazı yapılmıştır. 1990 yılında S. Omura başkanlığında gerçekleştirilen İç Anadolu yüzey araştırmaları sırasında ziyaret edilerek incelenmiştir. Yüzeyden toplanan malzeme içinde, az sayıda obsidiyen ok uçları, Demir Çağı boyalı çanak çömlek parçaları bulunmuştur. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Yeri: Niğde il merkezinin güneybatısında; Bor İlçesi'nin yaklaşık 3 km batı-kuzeybatısındadır. Ankara-Bor-Niğde karayolunun sol kenarında; yolun batıya doğru hafif dirsek yaptığı yerdedir. Bir başka yayında ise bu karayolunun tepenin kuzey kenarından geçtiği gözlenmektedir [Todd 1980:lev.17-20].
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Sulak ve bereketli Bor Ovası'nın kuzey kesiminde yer alan Pınarbaşı Höyüğü'nün etekleri ile beraber yaklaşık 100 m çapında 8 m yüksekliğinde (Omura yüksekliğinin 15.5 m olduğunu söylemektedir [Omura 1992:543]) olduğu bildirilmektedir. Yuvarlak biçimli; yayvan bir tepedir. Tepe kısmı; 50x30 m boyutlarında bir koni biçimindedir. Höyüğün karayolunun diğer tarafında; karayollarına ait yapının bahçesine kadar devam ettiği bu bahçede ele geçen çanak çömlek parçalarına dayanılarak iddia edilmektedir. Olasılıkla karayolu höyüğün kuzey eteğinin az bir kısmını tahrip etmiştir. Tepenin kuzeydoğu kısmında; küçük bir gölet hatta bir dere oluşturacak kadar kuvvetli debisi olan bir pınar; höyüğün oturmuş olduğu kayalık kütlenin içinden doğmaktadır. Yöredeki köylüler bu pınardan dolayı tepeye; Pınarbaşı Höyüğü adını koymuşlardır. Todd; Hours ve diğer bazı araştırmacılar höyüğü Pınarbaşı-Bor olarak isimlendirmektedir [Hours et al. 1994:269]. Etrafı verimli tarlalarla çevrilidir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye