©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Eğriçay - Çakalsuyu

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Eğriçay - Çakalsuyu
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Adıyaman
İlçe:
Merkez
Köy:
Merkez
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
OP

     


Yeri: Adıyaman il merkezinin yakınında; yaklaşık olarak kent merkezinin güneybatısında yer alan bir alanda; olasılıkla Eğriçay üzerinde.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Adıyaman il merkezinin güney ve güneydoğusu; derin dere yatakları ile yarılmış düzlükler halinde uzanmaktadır. Fırat Nehri'ni besleyen kollardan biri olan Eğriçay; Adıyaman il merkezinin kuzeybatısındaki dağlık bölgeden doğup; il merkezinin 15 kilometre uzağından geçip Ziyaret Çayı'nın bir devamı olan Kalburcu Çayı ile çayın Fırat'a dökülmesinden önce birleşmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: E. Pittard 1928 yılında; Adıyaman il merkezinin 5 km güneyinde; yaklaşık 600-700 m kotlarında; kendi deyimiyle Fırat'a karışan Çakalsuyu yatağının kenarında; adını vermediği bir köyün yakınında yontma taş aletler bulduğunu belirtmektedir. Eğer Pittard yönde bir hata yapıp Pirun ile karıştırmıyorsa; Çakalsuyu yatağında dolaşmış olamaz çünkü il merkezinden en az 15 km uzakta toplama yapmış olmalıydı. Adını vermediği köy il merkezinin 3.5 km güneyindeki Vartana veya 6.5 km güney-güneybatısında Büyük Kavak Köyü; dere ise Eğriçay olmalıdır. Bu kısıtlı bilgiler yüzünden buluntu yerini şüphe ile karşılamak gerekmektedir. Pittard civarda kaya sığınaklarının (olasılıkla Pirun?) var olduğunu bildirmektedir. Şevket Aziz Kansu da Adıyaman il merkezinden güneydoğu istikametinde yaptığı bir yürüyüş esnasında tesadüfen bir çakmaktaşı alet bulmuştur. Kansu'nun da Çakalsuyu'na ulaşması için kentten en az 15 km güneydoğuya yürümüş olmalıdır. Olasılıkla bu buluntu yeri de Eğriçay ile Çakalsuyu arasında olmalıdır. Kökten'in 1945 yılında yaptığı araştırmada Çakalsuyu olarak verdiği buluntu yeri ise kesinlikle Pirun yakınındaki Ziyaret Çayı'nın sekileridir. Çakalsuyu ile bir ilişkisi yoktur. Gene Kökten; Kansu'nun bulduğu kırmızımtrak renkte çakmaktaşı Moustérien ucun Pirun'dan geldiğini iddia etmektedir [Kökten 1953:197].
Tabakalanma:
Buluntular: Pittard; daha çok Orta Paleolitik Çağ'a tarihlediği kahverengi patinalı çakmaktaşı aletleri yukarıda anlatılan bölgede ele geçirmiştir. Kansu ise kırmızımtrak renkte çakmaktaşından yapılmış tipik üçgen biçimli uç bulmuştur. Moustérien endüstriye koyduğu ucun boyutları 7.2x3.8 cm'dir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye