©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Eğribük Çakıllığı

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Eğribük Çakıllığı
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Doğu Anadolu
İl:
Malatya
İlçe:
Yazıhan
Köy:
Eğribük
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
OP

     


Yeri: Malatya il merkezinin kuzeybatısındaki Yazıhan İlçesi'nin doğusunda; Kuruçay'ın Karakaya Baraj Gölü oluşmadan önce; bir kıvrım yaparak Fırat Nehri'ne karıştığı yerde; Fırat'ın baraj gölüne dönüşmeden önceki su düzeyinden 60-80 m yukarıda bulunan bir çakıllık. Bu kısımda araştırma yapan ekip; çakıllığın eski Fırat Nehri'nden ne kadar uzakta olduğunu; Kuruçay'ın hangi yakasında olduğunu anlatmamaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Araştırmacılar; kum yataklarında yer yer açılmış olan çakıllığın bir kısmının gün ışığına çıktığını belirtmektedir. Bölgede Fırat Nehri yatağının kenarları boyunca; baraj gölü dolmadan önceki nehir vadisinin taban kotundan 20-25 m yüksekliğe ulaşan düz ve hafif dalgalı düzlükler uzanmaktadır. Olasılıkla buluntu yeri bu taraçanın da üzerinde yer alan Pleistosen taraçasında bulunmuştur.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: I. Yalçınkaya; H. Müller-Beck ve G. Albrecht'den oluşan bir ekip; 1979 yılında Malatya il sınırları içinde; Kuruçay civarında yaptıkları yüzey araştırmasında çakılların içinde ve çevrede Paleolitik Çağ buluntuları toplamışlardır. Ayrıca çevrede sekiz Paleolitik Çağ dağılım yeri tespit edilmiştir. Bazıları yukarıda anlatılan çakıllığın içindedir. Bu çakıllığın içinde hayvan kemikleri de bulunmuştur. Buluntuların çakıllığın içinde ne şekilde bulundukları; çakıllarla ilişkileri bildirilmemiştir [Yalçınkaya et al. 1987:30].
Tabakalanma:
Buluntular: Bulunan aletlerin tümü araştırmacılara göre Orta Paleolitik Çağ'a tarihlenmektedir. Bu buluntuların hangi aletlerden oluştuğu da belirtilmemektedir. Yayında çizimleri veya fotoğrafları verilmemiştir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye