©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Efeoğlu

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Efeoğlu
Türü:
Höyük
Rakım:
880 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Antalya
İlçe:
Korkuteli
Köy:
Büyükköy
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
İlk

     


Antalya il merkezinin kuzeybatısında; Korkuteli'nin yaklaşık 18 km kuzeydoğusunda; Büyükköy'ün (Büyük Ali Fahrettin Köyü) 1 km güneybatısındadır. Yerleşme yerinin ismi yakınındaki kaynaktan dolayı verilmiştir. Çanak çömlek dağılımına göre çapının 150 m olduğu söylenmektedir. 1993 yılında M. Özsait tarafından belgelenen höyük; ova düzleminden 40 m yüksekliğindeki doğal bir yükselti üzerindedir. Özsait; tepenin yüzeyinden Son Neolitik-İlk Kalkolitik Çağ ile Son Kalkolitik; DÇ; Roma Dönemi'ne tarihlenebilecek çanak çömleklerin toplandığını bildirmektedir.
Yeri: Antalya il merkezinin kuzeybatısında; Korkuteli İlçesi'nin yaklaşık 18 km kuzeydoğusunda; Büyükköy'ün (Büyük Ali Fahrettin Köyü) 1 km güneybatısında; Kürükini Mevkii'nin 250 m kadar doğusundadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Asar ya da yakınındaki kaynaktan dolayı Efeoğlu adıyla bilinen höyük; ova yüzeyinden 40 m yüksekliğindeki doğal bir tepe üzerinde yer almaktadır. Doğusundan Durhasan Deresi geçmektedir. Burada yerleşiklerin su ihtiyaçları hem kaynaktan hem de bu dereden sağlanmış olmalıdır. Höyüğün çapının 150 m olduğu ve olasılıkla sürülmeden dolayı tahrip olduğu bildirilmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye