©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Kandilli / Bahçehisar

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Kandilli / Bahçehisar
Türü:
Höyük
Rakım:
820 m
Bölge:
Marmara
İl:
Bilecik
İlçe:
Bozüyük
Köy:
Kandilli
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:

     


Bilecik il merkezinin güney-güneydoğusunda, İnönü'nün 5 km batısındadır. Porsuk Nehri'nin küçük bir çayı olan Sarısu'nun güneyinde, Eskişehir Ovası'nın batı kesiminde yer alan höyük, günümüzde ova tabanından 7.5 m yükseklikte, oval biçimli bir tepedir. Kuzey-güney doğrultusunda 400 m uzunlukta olup, yörenin en büyük höyüklerinden bir tanesidir. Kuzey tarafı daha yüksek görünümdedir. Güney tarafında terası mevcuttur. Höyük, yakınındaki köyden dolayı, bilim dünyasında Kandilli adıyla tanınmış, T. Efe ise köylülerin Bahçehisar adıyla tanıdıklarını belirtmiştir. D.H. French tarafından da yakındaki Kandilli Köyü'nün adıyla anılan [French 1968:şek. 35, no. 322] höyükte yoğun yüzey araştırması ancak 1990 yılında T. Efe tarafından gerçekleşmiştir [Efe 1992:561]. Yüzey bulgularına göre tepenin, İlk Tunç Çağı II ve III evrelerinde, MÖ 2. binyılın başında, Klasik Dönem'de ve Bizans Dönemi'nde var olan yerleşmelerin kalıntılarını barındırdığı anlaşılmıştır.
Yeri: Bilecik il merkezinin güney-güneydoğusunda; İnönü'nün 5 km batısındadır; Kandilli Köyü'nün 4.3 km kuzeydoğusundadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Porsuk Nehri'nin küçük bir çayı olan Sarısu'nun güneyinde; Eskişehir Ovası'nın batı kesiminde yer alan höyük; günümüzde ova tabanından 7.5 m yükseklikte; oval biçimli bir tepedir. Kuzey-güney doğrultusunda 400 m uzunluktadır. Kuzey tarafı daha yüksek görünümdedir. Güney tarafında terası mevcuttur. Höyük; yakınındaki köyden dolayı; Kandilli adıyla bilim dünyasına tanıtılmıştır; T. Efe ise köylülerin Bahçehisar adıyla tanıdıklarını belirtmektedir. Yörenin en büyük höyüklerinden biridir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye