©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Eskiköy Yeri

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Eskiköy Yeri
Türü:
Tepe Üstü Yerleşme
Rakım:
950 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Antalya
İlçe:
Korkuteli
Köy:
Çomaklı
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:

     


Antalya il merkezinin kuzeybatısında, Korkuteli İlçesi, Çomaklı Köyü'nün 1 km kadar kuzeydoğusunda doğal bir tepenin üzerinde, Çıkrıklı Tepesi'nin batı yamacında, Eski Çomaklı Köyü'nün olduğu yerde bulunduğu için araştırmacı tarafından Eskiköy Yeri olarak isimlendirilmiştir. 1994 yılında M. Özsait tarafından saptanmıştır. Ova yüzeyinden 35 m yükseklikteki bir tepenin üstünde olan yerleşmenin yaklaşık 60x100 m'lik alanından çanak çömlek parçaları toplanmıştır. Hacılar'ın Son Neolitik-İlk Kalkolitik Çağ'ına ait boyalı mal örnekleri ile Son Kalkolitik Çağ çanak çömlekleri, Demir Çağı çanak çömlekleri ile beraber toplanmıştır.
Yeri: Antalya il merkezinin kuzeybatısında; Korkuteli İlçesi'nin kuzeyinde; Çomaklı Köyü'nün 3.6 km doğusunda yer almaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Yerleşme yeri, 60x100 m boyutlarında ova yüzeyinden 35 m kadar yüksekte olan doğal bir yükselti üzerindedir. Yerleşikler kendilerini ova tabanından kurtarmak için bu yükseltiyi seçmişlerdir. Yerleşmenin adı, Çomaklı Köyü'nün eski yerleşiminin bu alanın güneyinde olmasından kaynaklanmaktadır. Tepenin üstünde doğal tahribat dışında kaçak kazı çukurları bulunmaktadır. Yerleşmenin batısında; Çomaklı-Bozlar Köyleri arasındaki eski karayolunun üzerinde Eskiköy Pınarı adında bir çeşme vardır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye