©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Dülük Sığınağı

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Dülük Sığınağı
Türü:
Kaya Sığınağı
Rakım:
935 m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Gaziantep
İlçe:
Merkez
Köy:
Dülük
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
ÜP

     


Yeri: Gaziantep il merkezinin yaklaşık 11 km kuzeyindeki Dülük Köyü'nün yanında; Dülük Vadisi içinde yer alan bir çok kaya sığınağından biridir. Dülük 1, Dülük Köyü'nün hemen girişinde, yolun sol tarafında kalan küçük alanda yer almaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Kaya sığınağının boyutları ve çevresel özellikleri anlatılmamaktadır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Bu kaya sığınağı Enver Bostancı'nın Dülük Köyü civarında yaptığı araştırmada ilk defa tespit edilmiştir. Bostancı olasılıkla sığınağın önünde Paleolitik Çağ'a tarihlenen yontma taş aletlerden birkaçını bulduğu için bu sığınakta kazı yapmaya karar vermiştir. Bostancı'nın bu kazıyı Berna Alpagut ile birlikte gerçekleştirdiği bilinmektedir. Kaya sığınağının derin (?) dolgu tabakaları ile örtülü olduğunu; yaptığı küçük sondajda en üstte Klasik dönem çanak çömlek parçaları ile Üst Paleolitik Çağ'a yontma taş aletler bulduğunu bildirmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır. 2011 yılında E. Güleç ve ekibi tarafından gerçekleştirilen yüzey araştırmasında ziyaret edilmiştir.
Tabakalanma:
Buluntular: Bostancı sığınağın içinden topladığı aletler hakkında hiç bir bilgi vermemekte yalnız çakmaktaşından alet ve artıklar olduğunu bildirmektedir. Yayınında aletlerin resmi veya çizimi de verilmemektedir. 2011 yılında E. Güleç ve ekibi tarafından gerçekleştirilen yüzey araştırmasında mağara içinde dolguya rastlanmamıştır ancak çevresinde çakmaktaşları bulunmuştur. Dülük 2, Dülük Köyü'nün doğusundaki Şarklı Mağara'nın hemen yanında yer alır. Mağaranın kuzeyindeki ve batısındaki tarlalarda çakmaktaşları tespit edilmiştir [Güleç et al. 2013:258]. Dülük buluntularının Alt ya da Orta Paleolitik dönemler arasına ait olduğu düşünülmektedir [Dinçer 2010:82].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye