©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Çengeltepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Çengeltepe
Türü:
Höyük
Rakım:
1335 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Yozgat
İlçe:
Merkez
Köy:
Merkez
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Yeri: Yozgat il merkezinin yaklaşık 500 m doğusunda; Yozgat-Sivas karayolunun güneyindedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Çengeltepe adı verilen yükselti; yumuşak ve kıvrımlı bir yamacın sonunda; volkanik kökenli kayalık yükseltinin üzerindedir. Çengeltepe'nin tam karşısında; kuzeyinde Mercimektepe yer almaktadır. Bu ikiz yerleşme alanının arasındaki deve boynundan günümüz karayolu geçmektedir. Tuğla ocakları tarafından tepenin hemen hemen üçte ikisi tahrip edilmiştir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Eşzamanlı oldukları ileri sürülen iki yerleşmeden Çengeltepe'de kurtarma kazısının öncelikle yapılması yoğun tahribattan dolayı tercih edilmiştir. Kazı 1966 yılında Alacahöyük kazı ekibinden A. Ünal'ın başkanlığında gerçekleştirilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik SİT alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma: Eski Yozgat olarak nitelendirilen bu yerleşme yerinin İTÇ, Frig, Hellenistik-Galat Dönemi'nde iskan edildiği anlaşılmıştır. Tepedeki açmada İTÇ yerleşmesine ait 5 (genel tabakalanmada 8-4) yamaçta ise 2 tabaka tespit edilmiştir. 5 m'de ana toprak çıkmıştır.
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye