©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Dudullu

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Dudullu
Türü:
Dağınık Buluntu Yeri
Rakım:
200 m
Bölge:
Marmara
İl:
İstanbul
İlçe:
Ümraniye
Köy:
Dudullu
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömleksiz

     


Yeri: İstanbul il merkezinin (Eminönü) doğusunda; Asya Kıtası'nda; araştırma yapıldığı sıralarda İstanbul'un bir köyü; günümüzde ise bir semti olan Aşağı Dudullu'nun 250 m kadar batısındaki sırtın üzerinde yer alır. Sırtın bir ismi olmadığı için; buluntu yeri Dudullu adıyla verilmiştir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Bu sırtın konumu konusunda bir bilgi verilmemektedir. Olasılıkla bu yamaç günümüzde modern yerleşme tarafından örtülmüştür. Dudullu yöresi; fazla yüksekliği olmayan tepelerle dalgalı görünümdedir. Eski bitki örtüsünün günümüzden farklı olduğu tahmin edilmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1964 yılında; İstanbul ve Chicago Üniversiteleri Karma Projesi çerçevesinde A. Jelinek yönetiminde gerçekleştirilen yüzey araştırmasında saptanmıştır. İlk köy toplulukları evresini belgelemek amacıyla gerçekleştirilen bu araştırmada amaca uygun tek buluntu yeri burasıdır. Buna karşılık çevrede Göksu Vadisi'nde; Paleolitik Çağ'a ait bir çok buluntu elde edilmiştir [Harmankaya-Tanındı 1996:Göksu].
Tabakalanma: Neolitik Çağ dışında başka çağlara ait bulgulardan sözedilmemektedir.
Buluntular: Yontma Taş: Minik dilgiler; orak-bıçaklar bulunmuştur. Mikrolitler Epipaleolitik karakterdedir. Sürtme Taş: Bir adet kırık cilalı yassı baltanın küçük bir köşesi bulunmuştur.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Jelinek; bu buluntuların; İlk Köy Toplulukları evresine tarihlenebileceğini bildirmektedir [Jelinek 1980:311]. Buluntuların çok az oluşu; burasının bir konaklama yerinden ziyade kamp yeri olabileceğini düşündürmektedir. Buluntuların fotoğrafları ya da çizimleri yayında verilmediği için tarihleme konusunda yorum getirmek olanaksızdır. Herhangi bir çanak çömlek parçası bulunmamıştır. Aşağı Dudullu çevresindeki sırtlarda; su kaynaklarının yakınında; günümüz apartmanlarının temel çukurlarında; bahçelerinde araştırmaların devam etmesi gerekmektedir. Bu tipte küçük kamp yerlerinin bu tahribatlarla yokedildiği büyük olasılıktır.


Liste'ye