©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Duantepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Duantepe
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Gaziantep
İlçe:
Nurdağı
Köy:
Sakçagözü
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
OP

     


Yeri: Gaziantep il merkezinin batısındaki; eski Keferdiz (yeni Sakçegözü/Sakçagözü) yerleşmesinin yaklaşık 6 km kuzeybatısında yer alan bu tepe; 1:100.000'lik haritada Duantepe (Duvantepe) ismiyle geçmektedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Duantepe bazalttan doğal bir tepedir. Bu tepenin batı kenarında büyük taş temeller görülmektedir. Sakçegözü İlçesi'nin sınırları içinde hafif dalgalı ovalık bir görünüm mevcuttur. Çevre su kaynakları açısından günümüzde de zengin sayılır. Tepenin güney ve kuzeyinden yazları kuruyan dereler akmaktadır. Paleolitik Çağ'da bu yörede özellikle orman açısından günümüzden çok farklı ekolojik çevrenin olduğu tahmin edilmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Duantepe adlı tepenin üzerinde 1961 yılında J. Perrot yüzey toplaması yapmıştır. Perrot taş aletlerin dağılım yoğunluğu hakkında bir fikir vermemektedir. Olasılıkla toplamada belirgin bir sistem uygulanmamıştır.
Tabakalanma:
Buluntular: Tepenin yüzeyinde; ovada bulunanlarla karşılaştırılabilecek önemde çakmaktaşı aletler vardır. Perrot bu buluntuların Moustérien tipte olduğunu belirtmektedir [Perrot 1962:15 lev.4;8]. Buluntular konusunda ayrıntılı bir açıklama yapılmamıştır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye