©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Domuzburnu / Gurma

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Domuzburnu / Gurma
Türü:
Mağara
Rakım:
60 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Antalya
İlçe:
Merkez
Köy:
Hurma
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Antalya il merkezinin 11 km batı-kuzeybatısındaki Hurma/Kurma/Koruma Köyü'nün yakınında; olasılıkla güneybatısındadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Çatma Dağı'nın batıya Boğa Çayı'na bakan yamacında yer aldığı bildirilen mağaranın iki büyük ağzının bulunduğu ve derinliğine oyuk olduğu bildirilmektedir. Önü 1946 yıllarında keçi boynuzu ağaçları ile kapalıdır. Tavan yıkıntıları; kopup devrilen dikit ve sarkıt bloklar; döşemesini tamamen kaplamıştır. Mağaranın ismi Çatma Dağı'nın uzantısı olan Domuzburnu Dağı'ndan gelmektedir. Mağara bir çok yayında köyün isminden dolayı Gurma olarak geçmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: V. Viale tarafından 1922 yılında mağaranın içinde küçük bir kazı yapılmıştır. 1946 yılında ise İ. Kılıç Kökten tarafından 1.5x4 m boyutlarında yeni bir açma Viale'nin sondajının olduğu yerde; eski sondajın genişletilmesi yoluyla açılmıştır.
Tabakalanma: Viale'nin sondajının tabakalanması konusunda elimize bir bilgi geçmemiştir. Buna karşılık Kökten; üstte 75 cm kalınlığında Roma-Grek Dönemi'nin; 95 cm'nin altında İlk Tunç Çağı tabakasının olduğunu; 130 cm derinde ise ana kayaya (?) ulaşıldığını belirtmektedir.
Buluntular: Mimari: Viale'nin kazısında ortaya çıkan ocak kalıntısının tarihöncesi tabakaya ait olup olmadığı bildirilmemektedir. Çanak Çömlek: Kökten'in İlk Tunç Çağı yapımı olarak açıkladığı [Kökten 1947:230] içi dışı siyah; içi siyah dışı kırmızı açkılı maldan çanak çömlek parçalarını Mellaart; Antalya Yöresi Kızılkaya/Bademağacı Neolitik Çağ çanak çömleği olarak yorumlamaktadır [Mellaart 1961:169]. Yontma Taş: Viale'nin kazısında çakmaktaşından üçgen biçimli iki yüzeyli küçük aletlerin bulunmasına karşın; Kökten ancak bir adet taş alet bulmuştur. Kemik/Boynuz: Birkaç kemik bız bulunmuştur.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: 1922 ve 1946'da yıllarda yapılan arkeolojik kazıların; günümüz kazılarına göre belgeleme ve teknolojik açıdan yetersiz olması; mağaranın tabakalanmasının tam tespit edilememesine yol açmıştır. Kökten; mağarada Paleolitik Çağ buluntularına rastlamadığı için 1946 sonrasında bu mağarayla ilgilenmemiştir. Kazı sonuçları; kesit ve buluntu çizimleri ile birlikte yayınlanmamıştır. Alttaki tabaka/tabakaların Çanak Çömlekli Neolitik Çağ'a ait olup olmadıkları kesin değildir. Son Neolitik Çağ tarihlemesi Mellaart'a dayanılarak verilmiştir. Mağaranın mevsimlik bir yerleşme yeri olarak kullanıldığı tahmin edilebilir.


Liste'ye